Πολιτική
Πέμπτη, 09 Απριλίου 2009 15:54

Σε διαβούλευση το σχ.ν. για τη λειτουργία των ΤΕΙ

Τις επόμενες μέρες κατατίθεται προς διαβούλευση και ακολούθως προς συζήτηση το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση θεμάτων των ΤΕΙ της χώρας, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Παιδείας μετά τη συνάντησή του με το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΣΕΠ ΤΕΙ. Με συγκροτημένο χωροταξικό σχεδιασμό η ανάπτυξη περαιτέρω τμημάτων. Πρόεδρος ΟΣΕΠ ΤΕΙ: Μείζον θέμα τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Τις επόμενες μέρες κατατίθεται προς διαβούλευση και ακολούθως προς συζήτηση το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση θεμάτων των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) της χώρας, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Παιδείας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, μετά τη συνάντησή του με το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ (ΟΣΕΠ ΤΕΙ.).

Όπως τόνισε ο υπουργός Παιδείας, στόχος είναι ένας συγκεκριμένος και συγκροτημένος χωροταξικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη περαιτέρω τμημάτων των ΤΕΙ σε όλη τη χώρα, ώστε να μην γίνεται άναρχα, όπως μέχρι σήμερα. «Πρέπει να ξεκινήσουμε ένα συγκεκριμένο και συγκροτημένο χωροταξικό σχεδιασμό που να συνυπολογίζει δύο πράγματα: Πρώτον, κατά πόσον υπάρχει ζήτηση σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών και κατά πόσον οι όποιοι απόφοιτοι μπορούν πράγματι να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας. Δεν είναι δυνατόν να σχεδιάζουμε Τμήματα ΤΕΙ χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη μας είτε τις τοπικές ανάγκες είτε τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς διότι με αυτόν τον τρόπο κάνουμε μικροπολιτική και όχι πολιτική προς όφελος της χώρας», παρατήρησε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

Επίσης, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, ζητήματα που αφορούν στα ΤΕΙ θα τίθενται εφεξής πρώτα στο ΣΑΠΕ, άρα στο Εθνικό Συμβούλιο, και αμέσως μετά σε εισήγηση στο υπουργείο Παιδείας.

Για κοινή προσέγγιση σε όλα τα θέματα, πλην των οικονομικών (για τα οποία όπως είπε, η Ομοσπονδία δεν πήρε καμία απάντηση) έκανε λόγο από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΣΕΠ ΤΕΙ Γ. Τσακνής.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακνή, ο υπουργός δεσμεύθηκε να καταβληθεί προσπάθεια ώστε τα ΤΕΙ να ισορροπήσουν με τα πανεπιστήμια όσον αφορά τη χρηματοδότηση, ενώ συμφώνησε με την πρόταση της Ομοσπονδίας να γίνει μία επιτροπή χωροταξικού σχεδιασμου έτσι ώστε να μη δημιουργούνται άκριτα τμήματα, τα οποία δεν έχουν ούτε υποδομές, ούτε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Τέλος, ο πρόεδορς της ΟΣΕΠ ΤΕΙ εξέφρασε την άποψη ότι σήμερα δεν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για τα ΤΕΙ, καθώς καλύπτονται με το νόμο 3549/2007. «Το πρόβλημα, σημείωσε, είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα και αυτό είναι ένα μείζον θέμα, γιατί υπάρχουν κάποιες ειδικότητες που αντιδρούν, κάποιες συντεχνίες, με αποτέλεσμα αυτό να είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας, να πηγαίνουν παιδιά στα περιφερειακά ΤΕΙ και να βοηθάει και στη λειτουργία των ΚΕΣ». Δίνοντας επαγγελματικά δικαιώματα σε όλες τις ειδικότητες, θα λύσουμε δύο προβλήματα: και τα περιφερειακά Ιδρύματα θα δουλεύουν και τα ΚΕΣ δεν θα έχουν έννοια ύπαρξης, υποστήριξε ο κ. Τσακνής.