Κόσμος
Παρασκευή, 10 Απριλίου 2009 11:39

ΗΠΑ: Συνδέουν τα περιστατικά ομαδικών πυροβολισμών με την ύφεση

Κύμα ομαδικών δολοφονιών έχει παρατηρηθεί τους τελευταίες μήνες στις ΗΠΑ, γεγονός που, σύμφωνα με ειδικούς, συνδέεται με την οικονομική κρίση και τις απώλειες θέσεων εργασίας. Μόνο τον τελευταίο μήνα, τουλάχιστον 58 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε οκτώ τέτοια περιστατικά, επαναφέροντας στο προσκήνιο τη διαμάχη για την οπλοκατοχή στη χώρα.

Κύμα ομαδικών δολοφονιών έχει παρατηρηθεί τους τελευταίες μήνες στις ΗΠΑ, γεγονός που, σύμφωνα με ειδικούς, συνδέεται με την οικονομική κρίση και τις απώλειες θέσεων εργασίας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Times , μόνο τον τελευταίο μήνα, τουλάχιστον 58 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε οκτώ τέτοια περιστατικά, επαναφέροντας στο προσκήνιο τη διαμάχη για την οπλοκατοχή στη χώρα.

Σε ένα από τα πιο πρόσφατα και πολύνεκρα περιστατικά, μετανάστης από το Βιετνάμ που είχε χάσει τη δουλειά του σε εργοστάσιο, εισέβαλε σε κέντρο μετανάστευσης στην πολιτεία της Νέας Υόρκης την περασμένη εβδομάδα, πυροβολώντας και σκοτώνοντας 13 ανθρώπους, πριν αυτοκτονήσει.

Στην Καλιφόρνια, 26χρονος άνδρας που είχε αποφυλακιστεί πυροβόλησε και σκότωσε τέσσερις αστυνομικούς την ώρα που πραγματοποιούσαν έλεγχο ρουτίνας τον προηγούμενο μήνα. Οι συγγενείς του ανέφεραν ότι βρισκόταν σε απόγνωση επειδή δεν μπορούσε να βρει δουλειά.

Δύο εβδομάδες αργότερα, άνεργος σκότωσε τρεις αστυνομικούς στην Πενσυλβάνια. Τον Ιανουάριο, άνδρας στο Λος ¶ντζελες αυτοκτόνησε, αφού είχε πυροβολήσει τη γυναίκα του και τα πέντε παιδιά τους. Λίγο νωρίτερα, είχε στείλει σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό γράμμα όπου εξιστορούσε τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε, καθώς είχε χάσει τη δουλειά του και ήταν βουτηγμένος στα χρέη.

Οι ειδικοί εντοπίζουν ομοιότητες σε κάποια από αυτά τα περιστατικά. Σύμφωνα με την κ. Κίρστεν Ραντ από το «Κέντρο Πολιτικής για τη Βία», στα επεισόδια δολοφονιών-αυτοκτονιών, ιδιαίτερα όταν αφορούν τον αφανισμό οικογενειών, εντοπίζεται μία «ξεκάθαρη, σημαντική σχέση με οικονομικές πιέσεις». Συμπληρώνει ότι «έχει επίσης υπάρξει ξεκάθαρη αύξηση από την έναρξη της οικονομική κρίσης».

Όπως αναφέρει στους Times ο Μαρκ Σάφαρκ, πρώην υπάλληλος του FBI, στις περισσότερες περιπτώσεις τέτοιων εγκλημάτων υπάρχει ένα καταστροφικό γεγονός που λειτουργεί σαν καταλύτης για το δράστη. Έκανε ακόμα λόγο για το ρόλο των ΜΜΕ: «Νομίζω ότι οι για όσους βρίσκονται στα άκρα, για όσους σκέφτονται την ανάληψη τέτοιου είδους δράσης, καμιά φορά αρκεί μία αναφορά στα ΜΜΕ για να πουν “μπορώ κι εγώ να κάνω κάτι τέτοιο – είμαι τόσο θυμωμένος”».

Η πρόσφατη έξαρση των πυροβολισμών στη χώρα, έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση περί οπλοκατοχής. Το 2005 σημειώθηκαν 11.346 δολοφονίες με όπλα στις ΗΠΑ.