Κόσμος
Παρασκευή, 10 Απριλίου 2009 15:36

CIA: Και επισήμως το κλείσιμο των μυστικών φυλακών

Επισημοποίησε ο επικεφαλής της CIA τη νέα πολιτική της διακυβέρνησης Ομπάμα για την εθνική ασφάλεια, καθώς έδωσε εντολή για το τελικό κλείσιμο των μυστικών φυλακών της αμερικανικής υπηρεσίας ανά τον κόσμο.

Ο Λίον Πανέτα ανακοίνωσε ότι οι εγκαταστάσεις, που είναι πλέον άδειες, θα τεθούν εκτός λειτουργίας υπό την επίβλεψη της ίδιας της υπηρεσίας. Ανέφερε επίσης ότι δεν θα χρησιμοποιούνται πλέον ιδιωτικές εταιρείες στις τοποθεσίες αυτές. Η χρησιμοποίησή τους για την κράτηση των υπόπτων αποτελούσε έναν από τους λόγους που εξέφραζαν διαμαρτυρίες οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ στοίχιζαν στη CIA περίπου 4 εκατ. δολάρια ετησίως.

Οι μυστικές φυλακές αποτελούσαν ένα από τα πιο ισχυρά σύμβολα της προεδρίας του Τζορτζ Μπους. Τοποθετημένες σε μέρη όπως το Αφγανιστάν, η ανατολική Ευρώπη και η Ταϊλάνδη, χρησιμοποιούνταν για την κράτηση υπόπτων για τρομοκρατία. Περίπου 100 ύποπτοι πέρασαν από τέτοια κέντρα, πολλοί από τους οποίους υποβλήθηκαν σε σκληρές μεθόδους ανάκρισης, κακομεταχείριση, ακόμα και βασανιστήρια, όπως ο εικονικός πνιγμός.

Στο μήνυμα που έστειλε ο κ. Πανέτα στους υπαλλήλους της CIA, διευκρίνισε ακόμα ότι θα σταματήσει και η μεταφορά υπόπτων σε τρίτες χώρες με στόχο την ανάκρισή τους από τις υπηρεσίες ασφαλείας των χωρών αυτών, μία ακόμα πρακτική της κυβέρνησης Μπους που είχε επίσης οδηγήσει σε βασανισμούς.