«Το 2009 θα είναι χρονιά κρίσιμη και για την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, θα είναι χρονιά προκλήσεων αλλά και ευκαιριών σε όλα τα πεδία, σε όλα τα "μέτωπα" της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας» δήλωσε ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.
«Το 2009 θα είναι χρονιά κρίσιμη και για την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, θα είναι χρονιά προκλήσεων αλλά και ευκαιριών σε όλα τα πεδία, σε όλα τα "μέτωπα" της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Στην παραπάνω εκτίμηση προέβη ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος ήταν ομιλητής σε δημόσια συζήτηση στη Λευκωσία, την οποία οργάνωσαν η Ένωση Συντακτών Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ειδικά σε σχέση με το κυπριακό ο εκπρόσωπος του Ελληνικού ΥΠΕΞ επεσήμανε μεταξύ άλλων:
- Ουδείς μπορεί να ασκήσει κριτική ή να κατηγορήσει την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας για έλλειψη εποικοδομητικής στάσης.
- Η ευθύνη της κωλυσιεργίας και των υπαναχωρήσεων βρίσκεται στην άλλη πλευρά. Είναι μάλιστα άδηλες οι επιπτώσεις που θα έχει στις διαπραγματεύσεις το αποτέλεσμα των επικείμενων «εκλογών» στο κατεχόμενο τμήμα.
- Όποιοι ενδιαφέρονται πραγματικά για λύση, οφείλουν να δουν την πραγματική διάσταση και ουσία του ζητήματος που είναι, πρώτα απΆ όλα, ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής εδάφους ανεξάρτητης χώρας. Ζήτημα κατοχής ευρωπαϊκού εδάφους.
- Η Ελλάδα, χωρίς δεύτερες σκέψεις, ενθαρρύνει, στηρίζει και υποστηρίζει την υπό την αιγίδα του ΟΗΕ διαδικασία του δικοινοτικού διαλόγου, ώστε να οδηγηθούμε χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες, σε μια συμφωνία επανένωσης της Κύπρου ως διζωνικού, δικοινοτικού ομοσπονδιακού κράτους με μια ενιαία κυριαρχία, διεθνή νομική προσωπικότητα και ιθαγένεια.
- Μια τέτοια λύση δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη της την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους - μέλους της Ε.Ε., καθώς και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.
Στην ομιλία του ο κ. Κουμουτσάκος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «Η δυναμική επιστροφή μιας ανανεωμένης, περισσότερο συναινετικής αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στα διεθνή πράγματα, είναι λογικό ότι θα επιφέρει προσαρμογές και στην εξωτερική πολιτική άλλων ισχυρών παικτών: Ρωσία, Κίνα, Ευρωπαϊκή Ένωση».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της ΠΓΔΜ ο κ. Κουμουτσάκος εξήγησε:
- Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα πρέπει νΆ απεγκλωβιστεί το ταχύτερο από τον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία που καλλιεργεί τα τελευταία χρόνια η ηγεσία της κατά της Ελλάδας.
- Οι πρόσφατες δημοτικές και Προεδρικές εκλογές έδειξαν ότι, όταν υπάρχει πολιτική βούληση, η γειτονική χώρα, παρά τα προβλήματα και τις αδυναμίες της, μπορεί να κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.
- Την ίδια βούληση θα πρέπει να επιδείξει πλέον και στις υπό ΟΗΕ διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ονόματος. Η εμμονή στην αδιαλλαξία και οι παρελκυστικοί τακτικισμοί δεν βοηθούν.
- Το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι κρίσιμο.
- Αυτό που απαιτείται πλέον είναι η αλλαγή ρότας, η διόρθωση πορείας της ηγεσίας των Σκοπίων για να υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση και να εκπληρωθούν οι πρόνοιες των σχετικών αποφάσεων του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., και νΆ ανοίξει ο δρόμος της ευρωπαϊκής και ευρω-ατλαντικής πορείας των Σκοπίων.