Πολιτική
Τετάρτη, 15 Απριλίου 2009 08:20

Επισκόπηση Τύπου

Τα πρωτοσέλιδα των πολιτικών εφημερίδων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σχέδιο στήριξης της απασχόλησης. Με προϋπολογισμό 2,5 δισ. ευρώ".

Η εφημερίδα γράφει ότι "από το σχέδιο της κυβέρνησης αναμένεται "να ωφεληθούν 500.000 συμπολίτες μας", όπως δήλωσε χθες η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, η οποία συμμετείχε στη διυπουργική επιτροπή για την Οικονομία που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό και ενέκρινε τις δράσεις του υπουργείου".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Σωσίβιο 2,5 δισ. ευρώ για την απασχόληση 500.000 ατόμων. Κυβερνητική επίθεση κατά της ανεργίας με δραστικό πρόγραμμα άμεσων αποτελεσμάτων".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "πρόγραμμα δράσεων, ύψους 2,5 δισ. ευρώ για το 2009, για τη στήριξη της Απασχόλησης, από το οποίο θα ωφεληθούν 500.000 άτομα, ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, με τη συμμετοχή και της αρμόδιας υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνης Πάλλη - Πετραλιά, στο Μέγαρο Μαξίμου".

Η ΑΥΓΗ: "Ξεπλένουν τ' άπλυτά τους. Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ αναζωπυρώνουν την εκλογολογία και ρίχνει ο ένας στον άλλο τα σκάνδαλά τους με στόχο τον συμψηφισμό".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σε επιχείρηση συμψηφισμού και τελικά απαλλαγής από τις ευθύνες για τα σκάνδαλα επιδίδονται κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ κλιμακώνοντας την αντιπαράθεσή τους με πρώτο στόχο να υπάρξει σύγχυση, διάχυση και εν τέλει κόπωση της κοινής γνώμης για την έρευνα των σκανδάλων".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Μετά τις νέες διώξεις που άσκησε ο ανακριτής για το μεγάλο φαγοπότι που έγινε με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων... Στη φυλακή ο Τρεπεκλής και οι υπεύθυνοι της SAIC".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "πλήρη δικαίωση για την "Αυριανή" αποτελεί η δικαστική εξέλιξη που σημειώθηκε χθες στο πεδίο των ερευνών για το περιβόητο σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, C41, το οποίο χρυσοπληρώθηκε αλλά δεν παραδόθηκε ποτέ".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Στις κάλπες ή στο σκαμνί. Το ΠΑΣΟΚ θέτει το δίλημμα στην κυβέρνηση".

Η εφημερίδα γράφει ότι "το δίλημμα "διαλεύκανση των σκανδάλων ή εκλογές και παραγραφή" θέτει το ΠΑΣΟΚ προς τον κ. Κ. Καραμανλή. Με επιστολή που επέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δ. Σιούφα ο Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ κ. Δ. Ρέππας, ζητείται να αναληφθούν πρωτοβουλίες προκειμένου να διαβιβαστούν το ταχύτερο δυνατόν στο Κοινοβούλιο οι φάκελοι για τις υποθέσεις του Βατοπαιδίου, της Γερμανός και των ομολόγων".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Επιδοτήσεις και stage κατά της ανεργίας. 2,5 δισ. ευρώ το 2009 για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "πακέτο δράσεων, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, για το 2009 για τη στήριξη της απασχόλησης εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή, που συνεδρίασε χθες το μεσημέρι, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου. Από τις δράσεις αυτές αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 500.000 άτομα".

ΕΘΝΟΣ: "Πέταξε και... περπατώντας. Νέο φιάσκο με τον Νο1 καταζητούμενο δραπέτη".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "άκαρπη απέβη η ολοήμερη επιχείρηση σύλληψης του Βασίλη Παλαιοκώστα στο Αλεποχώρι Μεγάρων. Ο υπ' αριθμόν 1 καταζητούμενος δραπέτης έπεσε σε μπλόκο των ειδικών ομάδων που έχουν αναλάβει τον εντοπισμό του, καταδιώχθηκε, αλλά κατάφερε να "πετάξει" - αυτή τη φορά χωρίς ελικόπτερο".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Εβδομάδα των Θείων Παθών και η Ελλάδα... πνίγεται στο... Γαλαζοπράσινο... πέλαγος σκανδάλων".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ενώ μπαίνουμε σε τροχιά ευρωεκλογών τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας ζουν στην δίνη πολλών σκανδάλων τα οποία είναι ένα πέλαγος γαλαζοπράσινο και κινδυνεύουν πολλοί να... πνιγούν".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Χωρίστηκαν στα δυο οι βουλευτές της ΝΔ. Χωρίς στρατηγική η παράταξη και για την υπόθεση Παυλίδη".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "συναγερμός έχει σημάνει στην ΚΟ της ΝΔ με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση Παυλίδη, η οποία είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στη διάλυση της Βουλής και σε προκήρυξη εκλογών".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πακέτο σωτηρίας με 500.000 θέσεις απασχόλησης. Εκρηκτικό κοινωνικό μίγμα: άνεργος ένας στους τέσσερις νέους".

Η εφημερίδα γράφει ότι "σε 12 μήνες (Ιανουάριος 2008 - Ιανουάριος 2009) χάθηκαν 75.482 θέσεις εργασίας. Αρνητικοί "πρωταθλητές" Κρήτη, νησιά και Δυτική Μακεδονία. Προωθούνται προγράμματα μέσω ΟΑΕΔ για πρόσληψη ανέργων και νέων επιστημόνων στον ιδιωτικό τομέα ενώ επιδοτούνται χιλιάδες θέσεις μειωμένης απασχόλησης σε ΟΤΑ και ευρύτερο δημόσιο τομέα".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Έκρηξη απολύσεων και... υποσχέσεων. Τρόμαξε η κυβέρνηση και κινητοποιήθηκε για να αμβλύνει τις εντυπώσεις".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "την Εβδομάδα των Παθών διανύει η κυβέρνηση με άλλους 102.000 ανέργους που προστέθηκαν στο τετράμηνο Οκτώβριος - Ιανουάριος, κυρίως στην οικοδομή και το λιανεμπόριο. Πιστή στο πελατειακό σύστημα, έσπευσε χθες, ταυτόχρονα με την ανακοίνωση για έκρηξη της ανεργίας στο 9,4% να εξαγγείλει προσλήψεις στο Δημόσιο με ολιγόμηνες συμβάσεις".

ΕΣΤΙΑ: "Η αλαζονεία της εξουσίας. Η Νέα Δημοκρατία υπετίμησε τον κ. Παπανδρέου".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "η εξουσία προκαλεί αλαζονεία. Πρόκειται για κανόνα της ζωής, ο οποίος δύσκολα ανατρέπεται. Όσο και αν διατείνεται κάποιος ότι η εξουσία δεν θα τον αλλάξη, η πραγματικότης είναι αδήριτη. Όσοι καταλαμβάνουν αξιώματα συνήθως αλλάζουν συμπεριφορά. Κάτι που δυστυχώς παρατηρείται και στην Νέα Δημοκρατία. Παρά τις διακηρύξεις του Πρωθυπουργού περί σεμνότητος και ταπεινότητος, τα πράγματα άλλα δείχνουν".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αναπλήρωση εισοδήματος για 500.000 εργαζομένους. Γερμανικό μοντέλο με 2,5 δισ. ευρώ".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στην απασχόληση αποφάσισε η Διυπουργική Επιτροπή για την Οικονομία. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε να υιοθετηθεί το γερμανικό μοντέλο για την αναπλήρωση του εισοδήματος που χάνουν οι εργαζόμενοι, όταν κάποια επιχείρηση μειώνει την εργάσιμη εβδομάδα".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Εκτοξεύθηκε" στο 9,4% η ανεργία τον Ιανουάριο 2009. Μέσα σε ένα μήνα προστέθηκαν 75.482 νέοι άνεργοι".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "στο 9,4% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας τον Ιανουάριο 2009 έναντι 8% που ήταν τον Ιανουάριο του 2008, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος".

ΤΑ ΝΕΑ: "Βάζουν καπέλο στη βενζίνη λόγω... Πάσχα. ¶γρια κερδοσκοπία στην έξοδο".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "πάρτι κερδοσκοπίας επ' ευκαιρία του Πάσχα στις εθνικές οδούς με τις τιμές στην αμόλυβδη. Στο εθνικό οδικό δίκτυο, τα 9 στα 10 πρατήρια πωλούν τη βενζίνη πάνω από ένα ευρώ το λίτρο".

Η ΝΙΚΗ: "Στρατιές στην ανεργία. Χιλιάδες άνθρωποι μένουν κάθε ημέρα χωρίς δουλειά".

Η εφημερίδα γράφει ότι "δραματική άνοδο κατέγραψε η ανεργία τον Ιανουάριο και αναμένεται, στους επόμενους μήνες να κινηθεί ακόμα και πάνω από το 10%. Περισσότεροι από 75.000 νέοι άνεργοι προστέθηκαν στη μακρά λίστα μέσα σε ένα έτος".

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: "Όλα θα κριθούν στις ευρωεκλογές. Μετά το Πάσχα τα... Πάθη της κυβέρνησης. Τελευταίο κάστρο της ΝΔ ο Καραμανλής - Δελφίνοι έτοιμοι για όλα".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "τα... Πάθη για τον Καραμανλή αρχίζουν μετά το Πάσχα, ειδικά δε την ώρα που η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει για την παραπομπή ή όχι στο ειδικό δικαστήριο του πρώην υπουργού Αιγαίου Αριστοτέλη Παυλίδη. Η απόφαση αυτή θα καθορίσει συνολικά τις πολιτικές εξελίξεις, αν θα έχουμε μονές ή διπλές εκλογές".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ξεσηκωθείτε χαρίζουν 2,5 δισ. ευρώ στους μεγαλοεργοδότες. Κυβερνητικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η κυβέρνηση με το σχέδιο δράσης για την απασχόληση, αντί να στηρίξει τους ανέργους και τις οικογένειές τους, χαρίζει 2,5 δισ. ευρώ στους μεγαλοεργοδότες, στο όνομα της ενίσχυσης της απασχόλησης".

Η ΧΩΡΑ: "Οι άνεργοι βλέπουν φως. Θα απορροφήσει και το Δημόσιο πολλούς που έχασαν τη δουλειά τους".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με το γενναιόδωρο κονδύλι των 2,5 δισ. ευρώ θα διατηρήσει η κυβέρνηση περίπου 500.000 θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους ανέργους. Πολλοί από τους ανέργους θα απορροφηθούν στο Δημόσιο, ενώ οικονομικοί πόροι θα δοθούν και από τον εθνικό Προϋπολογισμό, προκειμένου να μη χαθούν θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα".

City Press: "Μεγάλη κρίση στην απασχόληση. Στο 9,4% το επίσημο ποσοστό ανεργίας τον Ιανουάριο".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ένα 24ωρο πριν από τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις της έκθεσης της ΤτΕ για αύξηση της ανεργίας κατά 0,5% το 2009 και μείωση του αριθμού των απασχολούμενων μισθωτών κατά 1%, τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος άνοιξαν το δρόμο της ανασφάλειας στο εργασιακό τοπίο της χώρας μας".

Metro: "Χτύπησε "κόκκινο" η ανεργία. Απάντηση από την κυβέρνηση με πρόγραμμα δράσης 2,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη της απασχόλησης".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "πακέτο" 2,5 δισ. ευρώ, για την απορρόφηση των κραδασμών που εντείνονται στον κρίσιμο τομέα της απασχόλησης, "ρίχνει" στην αγορά το υπουργείο Απασχόλησης, την ίδια ώρα που τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανεργία "χτύπησε κόκκινο" με τους ανέργους να ξεπερνούν τους 75.000 σε διάστημα ενός έτους".

Metropolis: "Μέτρα στήριξης νέων θέσεων εργασίας".

Η εφημερίδα γράφει ότι "νέο πακέτο στήριξης της απασχόλησης μέσω της χρηματοδότησης θέσεων εργασίας, ύψους 2,5 δισ. ευρώ αποφάσισε η κυβέρνηση".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Στο ψυγείο" οικονομία - αγορά στη Θεσσαλονίκη".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Γενναία μέτρα για την ανεργία. Στήριξη της απασχόλησης με 2,5 δισ. ευρώ".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "2,5 δισ. υπερδώρο Πασχαλινό. Για την στήριξη των νέων επιχειρηματιών".