Πολιτική
Πέμπτη, 16 Απριλίου 2009 08:02

Επισκόπηση Τύπου

Τα πρωτοσέλιδα των πολιτικών εφημερίδων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ιλιγγιώδεις οι "μίζες" από τη "Ζίμενς"! Αποκαλυπτικά τα στοιχεία που διέρρευσαν από τις γερμανικές δικογραφίες".

Η εφημερίδα γράφει ότι "μίζες" δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ταξίδευαν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς από τα "μαύρα" ταμεία της Siemens και κατέληγαν την περίοδο του 2001-2003 στα χέρια ελλήνων πολιτικών επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, αλλά και υψηλόβαθμων στελεχών στον δημόσιο τομέα, οι οποίοι φρόντιζαν να αποταμιεύουν τις παχυλές καταθέσεις τους σε τράπεζα της Ελβετίας, για ευνόητους φορολογικούς λόγους".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "6.170 προσλήψεις στο Δημόσιο. Όλες οι νέες προκηρύξεις".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "μεταξύ άλλων 4.500 ελεύθεροι επαγγελματίες επιχορηγούνται από τον ΟΑΕΔ, 170 σπουδαστές στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και 61 θέσεις στη Σχολή Δικαστών".

Η ΑΥΓΗ: "Σκοτεινά τα επόμενα δέκα χρόνια. Ύφεση για την ελληνική οικονομία προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος και προτείνει σκληρά μέτρα για εκμηδένιση του ελλείμματος έως το 2012".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας περιλαμβάνει η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου, ενώ οι προτάσεις που διατυπώνονται κινούνται μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια των νεοφιλελεύθερων ρυθμίσεων του Συμφώνου Σταθερότητας".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Καταθέσεις φωτιά για τις μίζες που έδινε η Siemens. Αποκαλυπτικές μαρτυρίες από τη δικογραφία για την κίνηση του μαύρου χρήματος".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "οι τρόποι και οι δαιδαλώδεις διαδρομές που ακολουθήθηκαν για να μοιραστεί το "μαύρο χρήμα" περιγράφονται αναλυτικά στις καταθέσεις που έδωσαν πρώην γερμανικά στελέχη της Siemens και οι οποίες περιλαμβάνονται στην δικογραφία που έχει σχηματίσει ο 4ος ειδικός ανακριτής, Νικόλαος Ζαγοριανός".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Τριετές σχέδιο ανάγκης με πάγωμα μισθών και νέο Ασφαλιστικό. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ζητεί σκληρή λιτότητα".

Η εφημερίδα γράφει ότι "τριετές σχέδιο σταθεροποίησης, με πάγωμα μισθών και αλλαγές στο Ασφαλιστικό, το οποίο θα οδηγήσει στον μηδενισμό των ελλειμμάτων το 2012 και στην τιθάσευση του δημοσίου χρέους, υπέδειξε στην κυβέρνηση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία".

ΕΘΝΟΣ: "Επί ψήφων κρεμάμενος ο Παυλίδης. Αυλαία στην Προανακριτική και αντίστροφη μέτρηση για το πόρισμα".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "από την ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής για την παραπομπή ή όχι του Αρ. Παυλίδη στο Ειδικό Δικαστήριο, εξαρτάται πλέον η τύχη ολόκληρης της κυβέρνησης".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ισλαμικό αμόκ έπιασε Έλληνες Βουλευτές. Από την Ευρωβουλή η κ. Κοππά του ΠΑΣΟΚ και από την Ελληνική Βουλή ο κ. Κοροβέσης του ΣΥΡΙΖΑ παλεύουν για την ανέγερση τζαμιών στην χώρα".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "επειδή το μεταναστευτικό ρεύμα των τελευταίων δεκαετιών έχει αλλάξει οριστικά την όψη και τη σύνθεση της ελληνικής κοινωνίας επηρεάζοντας πλέον και τις βαθύτερες δομές της και μετατρέποντάς την σε πολυπολιτισμική και θρησκευτικά διαφοροποιημένη, γεγονός που επιβάλλει αλλαγές στην οπτική, τα κριτήρια και τις μεθόδους".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Βαριά φάρμακα" για να σωθεί η οικονομία. Πρότεινε ο Προβόπουλος σε Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "πρόγραμμα διαρκείας 10 ετών με στόχο τη μείωση του δημοσίου χρέους πρότεινε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιώργος Προβόπουλος κατά την ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας, όπου και παρουσίασε την ετήσια έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για την Οικονομία".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ανάσταση" μόνο με μέτρα - σοκ. Αυστηρή προειδοποίηση του διοικητή της ΤτΕ για την κρίση".

Η εφημερίδα γράφει ότι "μέτρα-σοκ για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και της αγοράς εργασίας, με στόχους τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών, τη διασφάλιση επαρκών συντάξεων και τη μείωση του κόστους εργασίας για τους εργοδότες, εισηγείται στην κυβέρνηση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος στην ετήσια έκθεσή του για την ελληνική οικονομία".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Επιστροφή στο '93 για την οικονομία. Έκθεση-σοκ - Έρχονται χειρότερες μέρες, λέει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "επιστροφή στο "σωτήριον" έτος 1993, όταν η πολιτική αβεβαιότητα (μάχες Μητσοτάκη, Σαμαρά, Έβερτ, Δήμα) "κάθησε" την οικονομία σε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, θύμισε η πρόβλεψη Προβόπουλου. Πρώτο θύμα της ύφεσης οι 37.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες αναμένεται να χαθούν από τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας".

ΕΣΤΙΑ: "Παιδαριώδη λάθη με την φορολογία. Επιβεβλημένη η δραστική απλούστευσις".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "αντί να καταφεύγει η Κυβέρνησις σε έκτακτες εισφορές αμφιβόλου νομιμότητος, καλό θα ήταν να απλουστεύση την φορολογία εισοδήματος, ώστε να επιταχύνη την βεβαίωση και είσπραξη των φόρων. Ο κ. Παπαθανασίου διαθέτει το πρακτικό πνεύμα για να το πετύχει".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Το μοντέλο ανάπτυξης χρεοκόπησε. Προειδοποίηση από Γ. Προβόπουλο".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σαφές μήνυμα προς τις πολιτικές δυνάμεις ότι το ελληνικό αναπτυξιακό μοντέλο έχει πλέον εξαντλήσει τα όριά του και απαιτούνται τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές και μακροχρόνια δημοσιονομική πειθαρχία για να επιτευχθεί διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη έστειλε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος, μέσω της ετήσιας έκθεσής του".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Νηστεία για άλλα 4 χρόνια. "Μαύρα μαντάτα" Προβόπουλου για την ελληνική οικονομία".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "πακέτο μέτρων προκειμένου να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και να επισπευσθεί η ανάκαμψη, προτείνει στην ετήσια έκθεσή του για την ελληνική οικονομία ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος".

ΤΑ ΝΕΑ: "Σταυρώνει τη ΝΔ βλέπει τούνελ λιτότητας. Έκθεση καταπέλτης από τον Γ. Προβόπουλο".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "καμπανάκια κινδύνου αλλά και βέλη κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης στην Έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου".

Η ΝΙΚΗ: "Γολγοθάς έως το 2012. Το σταυρό του μαρτυρίου θα κουβαλούν για άλλα 4 χρόνια οι Έλληνες".

Η εφημερίδα γράφει ότι "σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση ζητά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, στη βάση των περικοπών δαπανών, μισθών και συντάξεων, για τον περιορισμό του ελλείμματος. Προβλέπει αύξηση της ανεργίας και διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα. Τέλος, χτυπά καμπανάκι με την εκτίμησή του ότι η οικονομία μπαίνει σε ύφεση".

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: "Γολγοθάς δελφίνων για διαδοχή Καραμανλή. Αντίστροφη μέτρηση στη ΝΔ με ήττα πάνω από 3%".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "λευκή πετσέτα ρίχνει η Νέα Δημοκρατία και όλοι, από τα χαμηλά κλιμάκια της ιεραρχίας έως τα υψηλόβαθμα στελέχη, προεξοφλούν την οδυνηρή εκλογική ήττα που έρχεται. Ο κομματικός στρατός είναι σε απόγνωση και κανείς δεν έχει διάθεση να παλέψει και να πολεμήσει, ενώ ο Καραμανλής προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει λύσεις και να ανακάμψει, όμως, όπως όλα τα στοιχεία συνηγορούν, είναι αρκετά δύσκολο".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Μέτωπο στο σκοταδισμό είναι χρέος στα παιδιά μας. Διδασκαλία αντικομμουνισμού στα σχολεία με αφορμή την κρίση".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "φαίνεται πως η μόρφωση στο σημερινό σχολείο είναι μέσο πολιτικής χειραγώγησης παιδιών και εφήβων, για να δημιουργεί συνειδήσεις υποταγμένες στην εκμετάλλευση και όχι ελεύθερα σκεπτόμενους ανθρώπους. Και χρησιμοποιείται ως εργαλείο η διαστρέβλωση της Ιστορίας, κάνοντας το μορφωτικό και παιδαγωγικό έργο επικίνδυνο, προάγοντας τη βαρβαρότητα και το σκοταδισμό".

Η ΣΦΗΝΑ: "Υπουργοί και βουλευτές στέλνουν το μήνυμα της Ανάστασης... Περισσότερο φως!"

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "το φετινό Πάσχα βιώνουμε το Γολγοθά. Μέσα στη συνολική κρίση που περνάμε, η ευχή "Καλή Ανάσταση" έχει εφέτος περισσότερο νόημα από ποτέ. Ας γίνει η αφορμή για να ρίξουμε παντού στη ζωή μας περισσότερο φως. Για περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη ισονομία, βαθύτερη δημοκρατία. Για λιγότερη διαφθορά, λιγότερο "ωχαδερφισμό". Για καλύτερη Παιδεία, απ' την οποία μπορεί να ξεκινήσει το Αύριο. Ας αποκτήσουμε και πάλι όραμα και ελπίδα. Μπορούμε και θα το κάνουμε".

Η ΧΩΡΑ: "10 μέτρα SOS για έξοδο από την κρίση. Σχέδιο για μείωση του χρέους ζήτησε ο Προβόπουλος".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "δεκαετές πρόγραμμα και δέκα μέτρα, ώστε να μειωθεί δραστικά το χρέος, πρότεινε χθες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος. Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας για την οικονομία, ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι στην εξάλειψη των ελλειμμάτων θα συμβάλουν ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και της συνακόλουθης εισφοροδιαφυγής".

City Press: "Η οικονομία (ξανα)σταυρώνεται. Γ. Προβόπουλος: Χρειαζόμαστε δέκα χρόνια προσπάθειας για να περιορίσουμε το δημόσιο χρέος".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "στο παρά πέντε της ύφεσης βρίσκεται η ελληνική οικονομία, η οποία αντιμετωπίζει χρόνια και σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα, επισημαίνει στην έκθεσή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος".

Metro: "Σήμα κινδύνου για την οικονομία. "Μακρόπνοο σχέδιο" αλλά και άμεσα μέτρα για έλλειμμα-χρέος ζητά ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "μηδενισμό των ελλειμμάτων το 2012 προτείνει ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος, στην ετήσια έκθεση της κεντρικής τράπεζας, η οποία περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα την εικόνα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια".

Metropolis: "Ζητείται ανάπτυξη..."

Η εφημερίδα γράφει ότι "το "καμπανάκι" της ύφεσης χτύπησε ο διοικητής της ΤτΕ μέσω της ετήσιας Έκθεσης για το 2009 και ζητά μέτρα για χρέος και έλλειμμα. Εκτιμά ότι θα σημειωθεί απώλεια έως και 38.000 θέσεων εργασίας, ενώ προβλέπει μηδενική ανάπτυξη για το τρέχον έτος".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Βία, φόβος κι ανασφάλεια. Στο έλεος των κακοποιών".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Γελοιότητες των Σκοπίων. Εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία σε βάρος της χώρας μας".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Μπλόκαρε ο Τειρεσίας με ακάλυπτες επιταγές. Ποσό ρεκόρ 265 εκατ. ευρώ. 27.000 τεμάχια μόνο το Μάρτιο".