Κόσμος
Πέμπτη, 16 Απριλίου 2009 10:27

Κυπριακό: Μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ ζήτησε από τη Χίλαρι ο Ταλάτ

Μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, με διορισμό ακόμα και ειδικού συντονιστή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ζήτησε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ από τη Χίλαρι Κλίντον, κατά τη 30λεπτη συνάντηση που είχαν τη Μεγάλη Τετάρτη το βράδυ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο μια κυβέρνηση στο νησί, την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά διατηρούν στενές και τακτικές επαφές με τους Τουρκοκύπριους στο πλαίσιο της αναζήτησης μιας λύσης στο Κυπριακό».

Μεγαλύτερη εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, με διορισμό ακόμα και ειδικού συντονιστή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ζήτησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ από την επικεφαλής του Στέι Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον, ενώ εξέφρασε παράπονο για τη συνεχιζόμενη «απομόνωση των Τουρκοκυπρίων».

Κατά τη 30λεπτη συνάντηση που είχε ο κ. Ταλάτ με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ τη Μεγάλη Τετάρτη το βράδυ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπενθύμισε πως οι Τουρκοκύπριοι αποδέχθηκαν το 2004 το σχέδιο Ανάν, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν «απομονωμένοι». Επίσης, ευχαρίστησε την κ. Κλίντον για το γεγονός ότι τον δέχθηκε και για τη συμπαράσταση προς τους Τουρκοκυπρίους.

Από την πλευρά της, η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πως οι δύο ηγέτες έχουν την ευκαιρία να λύσουν το Κυπριακό και σημείωσε πως οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Ταλάτ έγινε δεκτός υπό την ιδιότητα του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Όπως διευκρίνισε Αμερικανός αξιωματούχος, η συνάντηση δεν έχει καταχωρηθεί στο επίσημο πρόγραμμα της υπουργού που δίδεται καθημερινά στη δημοσιότητα, ενώ η κ. Κλίντον εμφανίζεται μαζί με τους καλεσμένους της μόνο από υπουργικό επίπεδο και πάνω.

Νωρίτερα και πριν από τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρόμπερτ Γουντ, δήλωσε πως η συνάντηση Κλίντον - Ταλάτ εντάσσεται στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό.

«Θέλω να είμαι σαφής προς όλους: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο μια κυβέρνηση στο νησί, την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά διατηρούν στενές και τακτικές επαφές με τους Τουρκοκύπριους στο πλαίσιο της αναζήτησης μιας λύσης στο Κυπριακό», υπογράμμισε.

Πηγές: «Φιλελεύθερος», ΚΥΠΕ, ΑΠΕ - ΜΠΕ