Κυριακή, 19 Απριλίου 2009 07:02

Αντιδράσεις για την καταδίκη της ιρανοαμερικανής δημοσιογράφου

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι "βαθειά απογοητευμένος" από την απόφαση του Ιράν να καταδικάσει την ιρανο-αμερικανή δημοσιογράφο Ροξάνα Σαμπέρι με την κατηγορία της κατασκοπείας για λογαριασμό των ΗΠΑ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς.

"Οι σκέψεις και οι προσευχές του είναι μαζί με την ίδια και την οικογένειά της. Νομίζω πως θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε την ανησυχίας μας μέσω της Ελβετίας προς την ιρανική κυβέρνηση και να είμαστε βέβαιοι ότι κατανοούν την μεγάλη μας ανησυχία για τις ενέργειες αυτές", τόνισε ο εκπρόσωπος που αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση με ποιο τρόπο η υπόθεση αυτή μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις με το Ιράν.

"Ιδιαίτερα απογοητευμένη" από την καταδίκη της ιρανο-αμερικανής δημοσιογράφου δήλωσε και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον. "Είμαι ιδιαίτερα απογοητευμένη από την καταδικαστική απόφαση που ανακοινώθηκε από την ιρανική δικαιοσύνη σε βάρος της Ροξάνας Σαμπέρι. Θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε με τρόπο σθεναρό τις ανησυχίες μας προς την ιρανική κυβέρνηση", αναφέρει η Κλίντον στην δήλωσή της που δόθηκε στην δημοσιότητα από το Στέιτ Ντηπάρτμεντ.

Η ηλικίας 31 ετών Σαμπέρι γεννήθηκε στις ΗΠΑ και ο πατέρας της είναι Ιρανός. Από την αρχή Ιανουαρίου κρατείται στην φυλακή Εβίν βόρεια της Τεχεράνης παρά τις εκκλήσεις της Ουάσινγκτον να απελευθερωθεί.

Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει "βαρειά και άδικη σε σχέση με τον ιρανικό ποινικό κώδικα"της απόφαση επαναστατικού δικαστηρίου της Τεχεράνης να επιβάλλει ποινή κάθειρξης οκτώ ετών στην ιρανο-αμερικανή δημοσιογράφο Ροξάνα Σαμπέρι που κατηγορήθηκε για κατασκοπεία για λογαριασμό των ΗΠΑ.

Στην ανακοίνωση η οργάνωση "καταδικάζει με έντονο τρόπο"αυτή την απόφαση και υπογραμμίζει ότι της επιβλήθηκε χωρίς την παρουσία του δικηγόρου κατά την μοναδική ακροαματική διαδικασία στις 13 Απριλίου,ενώ η ίδια εμφανίστηκιε μόνη της ενώπιον των δικαστών. "Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για την απελευθερώσή της",προστίθεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν χαρακτηρίσει αβάσιμες τις σε βάρος της Σαμπέρι κατηγορίες, ενώ ο πατέρας της που έχει γίνει αμερικανός υπήκοος και διαμένει στις ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι από το 2006 η κόρη του "δεν εργαζόταν πλέον για μέσα ενημέρωσης" και έγραφε "προσωπικά σχόλια για πολιτιστικά και φιλολογικά θέματα για ένα βιβλίο της για το Ιράν".

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο