Κόσμος
Τρίτη, 21 Απριλίου 2009 14:18

Δυσχέρειες στην επίλυση του Κυπριακού «βλέπει» ο Χριστόφιας

Την άποψη του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι θα υπάρξουν περαιτέρω δυσχέρειες στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, μετά από την εκλογική νίκη Έρογλου στα κατεχόμενα, ενστερνίστηκε μετά από τη σημερινή του συνάντηση με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Δημήτρης Χριστόφιας.

Την άποψη του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι θα υπάρξουν περαιτέρω δυσχέρειες στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, μετά από την εκλογική νίκη Έρογλου στα κατεχόμενα, ενστερνίστηκε μετά από τη σημερινή του συνάντηση με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Δημήτρης Χριστόφιας.

Οι δύο ηγέτες μεταξύ άλλων συζήτησαν το αποτέλεσμα της «εκλογικής» αναμέτρησης της Κυριακής, ενώ ο Κύπριος πρόεδρος διευκρίνισε ότι στις συνομιλίες δεν ήταν παρών εκπρόσωπος του Ντερβίς Έρογλου και ότι η διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων συνεχίζεται κανονικά.

Σημειώνεται ότι ο Έρογλου δήλωσε υπέρ μιας λύσης για το Κυπριακό που να αναγνωρίζει «δύο λαούς, δύο κράτη και δύο δημοκρατίες»,τονίζοντας μάλιστα πως θα εργαστεί για αυτόν τον σκοπό.

Από την πλευρά του, ο ειδικός αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν σημείωσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν αναμένουν προβλήματα στις συνομιλίες για το κυπριακό, λόγω του αποτελέσματος των «εκλογών» στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Μετά το τέλος της σημερινής συνάντησης, ο κ. Ζεριχούν τόνισε ότι «αναγνωρισμένος επικεφαλής της τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες είναι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ».

Κατά την 26η συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ, συμφωνήθηκε επίσης οι σύμβουλοι και οι ομάδες εργασίας των δύο πλευρών να επαναβεβαιώσουν τα θέματα στα οποία υπάρχει ταύτιση θέσεων και στη συνέχεια να συζητήσουν τα θέματα στα οποία υπάρχουν διαφωνίες.

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαΐου, καθώς τις επόμενες 15 ημέρες ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΕ στην Κύπρο Ταγιε Μπρού-Ζεριχούν και ο ειδικός σύμβουλος για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ θα μεταβούν στη Νέα Υόρκη.

Στ. Στεφάνου: Οι δυσκολίες θα φανούν στην πράξη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι με βάση τις δηλώσεις του Ντερβίς Ερογλου, αναμένεται ότι η νίκη του «θα δυσχεράνει περαιτέρω τις ήδη δύσκολες προσπάθειες που καταβάλλονται για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό» και προέβλεψε ότι στη συνέχεια, με την αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων στα κατεχόμενα, θα αποδειχθεί η έκταση των συνεπειών της νίκης αυτής.

«Αναμένουμε να δούμε στην πράξη, αν και ποιες δυσκολίες θα αντιμετωπίσει περαιτέρω ο Ταλάτ, έχοντας πίσω του ένα πιο σκληρό πολιτικό, ο οποίος συμμεριζόταν το όραμα του πατέρα Ντενκτάς για δύο κράτη και δύο λαούς», τόνισε ο κ. Στεφάνου.

Υπενθύμισε επίσης ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ παραμένει διαπραγματευτής, ενώ η ¶γκυρα κρατά το κλειδί της λύσης στο Κυπριακό.

Απαισιοδοξία στα κυπριακά κόμματα

Όλα τα κυπριακά κόμματα συμφωνούν ότι η εκλογική νίκη του Έρογλου συνιστά αρνητική εξέλιξη. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το συμπολιτευόμενο ΑΚΕΛ και ο αντιπολιτευόμενος Δημοκρατικός Συναγερμός υποστηρίζουν ότι πρέπει να ενταθούν οι συνομιλίες.

Ο γγ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι «αν ο κύριος Ερογλου έχει διαφορετικές προσεγγίσεις και αν θέλει να έχει ρόλο και λόγο θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε οι θέσεις του να εντάσσονται στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των διεθνών και ευρωπαϊκών αρχών».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη την εκλογή Ερογλου και τόνισε την ανάγκη επίσπευσης των συνομιλιών. Ειδικότερα, ζήτησε «άμεση κινητοποίηση και διαφώτιση των ευρωπαίων εταίρων και άλλων που μπορούν να ασκήσουν επιρροή στην Τουρκία προκειμένου να υποδείξει το συντομότερολύση η οποία να γίνεται αποδεκτή και από τους ελληνοκυπρίους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ