Πολιτική
Τετάρτη, 22 Απριλίου 2009 17:12

ΥΠΕΧΩΔΕ: Νέες Διευθύνσεις Φύσης - Βιοποικιλότητας και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς

Την αναβάθμιση δύο Τμημάτων του σε Διευθύνσεις, τη Διεύθυνση Φύσης και Βιοποικιλότητας και τη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, καθώς και την ίδρυση αυτοτελούς Γραφείου Κωδικοποίησης και Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Νομικών Πληροφοριών, ανακοίνωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Την αναβάθμιση δύο Τμημάτων του σε Διευθύνσεις, τη Διεύθυνση Φύσης και Βιοποικιλότητας και τη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, καθώς και την ίδρυση αυτοτελούς Γραφείου Κωδικοποίησης και Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Νομικών Πληροφοριών, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (ΥΠΕΧΩΔΕ).

Το σχετικό Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος υπεγράφη από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ο οποίος τόνισε ότι στόχος είναι η βελτίωση του παραγόμενου έργου, τόσο στους τομείς της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, όσο και στους τομείς προστασίας και ανάδειξης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Παράλληλα, δίνεται έμφαση και στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών και τη βελτίωση παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες, στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Πιο αναλυτικά:

1. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ:

Η Διεύθυνση Φύσης και Βιοποικιλότητας ανήκει στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος και διαρθρώνεται σε πέντε (5) θεματικά τμήματα, ως εξής:

1. Τμήμα Στρατηγικής - Νομικής Υποστήριξης για το Φυσικό Περιβάλλον

2. Τμήμα Βιοποικιλότητας

3. Τμήμα Εθνικού Δικτύου Προστατευόμενων Περιοχών

4. Τμήμα Βιοτεχνολογίας

5. Τμήμα Διοικητικής, Οικονομικής Υποστήριξης και Ενημέρωσης

Η στελέχωση των τμημάτων της Διεύθυνσης θα γίνει με εξειδικευμένο προσωπικό, που θα διαθέτει την απαιτούμενη γνώση, εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση.

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ:

Η Διεύθυνση αυτή θα έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

- σε θέματα Φύσης και Βιοποικιλότητας,

- σε θέματα προστασίας, διατήρησης και ορθολογικής διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας,

- στην εφαρμογή της βιοτεχνολογίας,

- στο σχεδιασμό, συντονισμό και υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων για το Περιβάλλον,

- σε εξειδικευμένα θέματα, όπως, είναι οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί.

2. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ:

Η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς ανήκει στη Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας και διαρθρώνεται σε πέντε (5) θεματικά τμήματα, ως εξής:

1. Τμήμα Παραδοσιακών Τμημάτων Πόλεων (Ιστορικών Κέντρων)

2. Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών και Ζωνών Προστασίας

3. Τμήμα Προστασίας Κτηρίων και Στοιχείων Ανθρωπογενούς Περιβάλλοντος

4. Τμήμα Αρχείου, Προδιαγραφών και Οδηγιών Προστασίας

5. Γραφείο Ιστορικού Κέντρου της Πόλεως των Αθηνών

Η στελέχωση των τμημάτων της Διεύθυνσης θα γίνει με εξειδικευμένο προσωπικό, που θα διαθέτει την απαιτούμενη γνώση, εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση.

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ:

Η Διεύθυνση αυτή θα έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

- σε θέματα σχεδιασμού της πολεοδομικής πολιτικής σε παραδοσιακά τμήματα πόλεων, παραδοσιακούς οικισμούς και αρχιτεκτονικά σύνολα και ζώνες, που τελούν υπό ειδικό καθεστώς προστασίας, με στόχο την προστασία και ανάδειξή τους

- σε θέματα υλοποίησης και ελέγχου της πολεοδομικής πολιτικής

- σε θέματα προστασίας και ανάδειξης των αξιόλογων κτηρίων και συνόλων που συγκροτούν τη χώρα και στοιχείων του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος τους.

Αυτοτελές Γραφείο Κωδικοποίησης και Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Νομικών Πληροφοριών

Το Αυτοτελές Γραφείο Κωδικοποίησης και Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Νομικών Πληροφοριών ανήκει στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και συνιστάται ως Αυτοτελές Γραφείο.

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ:

Το Γραφείο αυτό θα έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

- την εγκατάσταση και λειτουργία ψηφιακού συστήματος συγκέντρωσης και κωδικοποίησης της βασικής νομοθεσίας και των κατ' εξουσιοδότηση εκδιδόμενων καθ' ύλη ή κατά τόπο νομοθετημάτων, που αφορούν στη Χωροταξία, στο Περιβάλλον και στην Πολεοδομία

- την οργάνωση και διαρκή ενημέρωση θεμάτων διοικητικής πρακτικής, εγκυκλίων και οδηγιών σχετικών με την εφαρμογή της νομοθεσίας του Υπουργείου.