Οι διαπραγματεύσεις με την τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχουν σημειώσει την πρόοδο που προσδοκούσαμε, θα συνεχίσουμε όμως να προσερχόμαστε σε αυτές με καλή θέληση, δήλωσε ο κ. Δημήτρης Χριστόφιας μετά τη συνάντησή του με τον κ. Κώστα Καραμανλή. Υπέρ της πλήρους ένταξης της Αγκυρας στην Ε.Ε. Αθήνα - Λευκωσία.
Οι διαπραγματεύσεις με την τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχουν σημειώσει την πρόοδο που προσδοκούσαμε, υπάρχουν συγκλίσεις, σε σημαντικά όμως θέματα διαπιστώνονται ακόμα σοβαρές διαφωνίες και αποκλίσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μετά τη συνάντησή του με τον κ. Κώστα Καραμανλή.
Σημείωσε πάντως πως η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να προσέρχεται σε αυτές με καλή θέληση. Ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε πως στόχος είναι η επίτευξη λύσης χωρίς χρονοδιαγράμματα, που θα στηρίζεται στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, που θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλοκληρου του λαού.
«Εκφράζω την ευγνωμοσύνη του λαού και της κυβερνησης για την υποστηρίξη που προσφέρετε στη χώρα και το λαό μας. Η στήριξή σας αποτελεί κινητήριο δύναμη για τον αγώνα μας για δικαίωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Χριστόφιας τόνισε πώς «είναι κοινή πεποίθηση ότι κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να βοηθήσει. Πρώτη και απαραίτητη προϋποθεση αποτελεί η εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Τουρκία απέναντι στην ΕΕ και στην Κύπρο».
Σημείωσε ότι η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αποτελεί «ορθή στρατηγική, χωρίς να δίνουμε λευκή επιταγή. Υπάρχουν προϋποθέσεις. Δεν υποστηρίζουμε εν λευκώ αλλά υπό προϋποθέσεις την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ».
Κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη της Κυπριακής δημοκρατίας στην Ελλάδα για το σκοπιανό αλλά και τη στήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ.
Κ. Καραμανλής: Λύση χωρίς παρεμβάσεις τρίτων
«Συμφωνούμε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν μέχρι να βρεθεί λύση», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Καραμανλής και τόνισε: «Η συμφωνία που όλοι ευχόμαστε ότι θα προκύψει θα πρέπει να έχει τη σφραγίδα των δύο πλευρών χωρίς παρεμβάσεις τρίτων».
«Αν αφήσουμε τους Ελληνοκυπρίους και τους τουρκοκυπρίους να βρουν λύση θα τη βρουν, το θέμα είναι να μην υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σχετικά με τη στήριξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Μια Τουρκία με ευρωπαϊκούς κανόνες συμπεριφοράς που θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, θα είναι μια χώρα πολύ καλύτερη για την ίδια την ΕΕ και τους γείτονές της.
Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «πράγματι η συμπεριφροά της Τουρκιας σε ορισμ,ένες περιπτώσεις ελέγχεται και ελέγχεται σοβαρά».