Κόσμος
Πέμπτη, 23 Απριλίου 2009 12:21

Στις 19 Μαΐου το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας

Στις 19 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, όπως έκανε γνωστό ο Ρώσος πρεσβευτής στη Συμμαχία, Ντμίτρι Ρογκοζίν. Η Μόσχα δεν συμμετέχει στη σύνοδο των αρχηγών γενικών επιτελείων ενόπλων δυνάμεων των δύο πλευρών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις νατοϊκές ασκήσεις στη Γεωργία.

Στις 19 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, όπως έκανε γνωστό ο Ρώσος πρεσβευτής στη Συμμαχία, Ντμίτρι Ρογκοζίν, σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση της ρωσικής εφημερίδας Gazeta.ru.

"Η σύνοδος (του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας) σε επίπεδο πρεσβευτών θα διεξαχθεί στις 29 Απριλίου και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στις 19 Μαΐου. (Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι) Λαβρόφ αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες", δήλωσε ο Ρογκόζιν.

Οι σύνοδοι του Συμβουλίου είχαν ανασταλεί από το ΝΑΤΟ εξαιτίας της ρωσο-γεωργιανής σύγκρουσης τον Αύγουστο του 2008. Οι χώρες της Συμμαχίας αποφάσισαν το Μάρτιο να αποκαταστήσουν σε ανώτατο επίπεδο τις σχέσεις με τη Μόσχα.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Ρογκόζιν, η Ρωσία δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο των αρχηγών γενικών επιτελείων ενόπλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας που είναι προγραμματισμένη για τις 7 Μαΐου.

"Πράγματι δεν θα διεξαχθεί... Οι στρατιωτικοί δεν μπορούν να έχουν συναντήσεις, αν δεν υπάρχει πολιτική και στρατιωτική συνεργασία", δήλωσε.

Ο Ρογκοζίν είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι η Ρωσία δεν θα συμμετάσχει σε αυτή τη συνάντηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ στη Γεωργία το Μάιο.

Σε άτυπη σύνοδο αξιωματούχων στις Βρυξέλλες, ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας είπε ότι η Μόσχα προτιμά να εργαστεί για την αναθέρμανση των σχέσεων σε "πολιτικό επίπεδο" παρά σε στρατιωτικό, όπως είχε δηλώσει την Τρίτη η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Κάρμεν Ρομέρο.