Κόσμος
Κυριακή, 26 Απριλίου 2009 11:20

Υψηλή δημοτικότητα Ομπάμα

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η δημοτικότητα του Μπαράκ Ομπάμα, λίγο προτού συμπληρωθούν οι πρώτες εκατό ημέρες της θητείας του. Μάλιστα, οι αμερικανοί πολίτες έχουν για τον νέο πρόεδρο την πιο θετική γνώμη που είχαν ποτέ για προκάτοχό του εδώ και είκοσι χρόνια.

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η δημοτικότητα του Μπαράκ Ομπάμα, λίγο προτού συμπληρωθούν οι πρώτες εκατό ημέρες της θητείας του. Μάλιστα, οι αμερικανοί πολίτες έχουν για τον νέο πρόεδρο την πιο θετική γνώμη που είχαν ποτέ για προκάτοχό του εδώ και είκοσι χρόνια, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ABC News και της Ουάσινγκτον Ποστ.

Όπως καταγράφεται στη δημοσκόπηση, τη δράση του Ομπάμα εγκρίνει το 69% των Αμερικανών – το μεγαλύτερο ποσοστό εδώ και δύο δεκαετίες. Εντούτοις, η δράση του εγκρίνεται από το 93% των Δημοκρατικών και μόνο από το 36% των Ρεπουμπλικάνων.

Πενήντα τέσσερις στους εκατό ερωτηθέντες εκτιμούν ότι ο Ομπάμα τα πηγαίνει καλύτερα απ' όσο περίμεναν, πολλοί περισσότεροι απ' ό,τι οι πρόεδροι Τζορτζ Ου. Μπους (39%) και Μπιλ Κλίντον (35%) στο τέλος των πρώτων εκατό ημερών τους.

Το 63% των ερωτηθέντων εκτιμά, επίσης, ότι ο Ομπάμα έχει ήδη πετύχει πολλά κατά τους τρεις πρώτους μήνες της εντολής του. Ένα 37% πίστευε το ίδιο για τον Μπιλ Κλίντον έπειτα από τις πρώτες 100 ημέρες της δικής του θητείας.

Έξι στους δέκα Αμερικανούς πιστεύουν ότι ο Ομπάμα τηρεί τις περισσότερες από τις υποσχέσεις που είχε αναλάβει προεκλογικά, ενώ για τον Μπιλ Κλίντον πίστευαν το ίδιο μόνο τέσσερις στους δέκα.

Το 50% των Αμερικανών πιστεύει ότι η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο, έναντι 19% που πίστευε το ίδιο πριν αναλάβει καθήκοντα ο Ομπάμα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο