Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πρόθεση, όπως την κατηγορεί η Μόσχα, να διευρύνει τη «σφαίρα επιρροής» της, με την πρωτοβουλία της «Ανατολικής Συνεργασίας» με τις έξι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, δήλωσαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πρόθεση, όπως την κατηγορεί η Μόσχα, να διευρύνει τη «σφαίρα επιρροής» της, με την πρωτοβουλία της «Ανατολικής Συνεργασίας» με τις έξι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, δήλωσαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε.
Οταν ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την Ε.Ε. τον Μάρτιο ότι επιδιώκει να εγκαθιδρύσει μία «σφαίρα επιρροής», «ξέρει κι ο ίδιος ότι αυτά είναι ανοησίες», δήλωσε ο τσέχος υπουργός Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτζενμπεργκερ, του οποίου η χώρα προεδρεύει της Ε.Ε., κατά την άφιξή του στο Λουξεμβούργο για τη σύνοδο των Ευρωπαίων ομολόγων του.
«Είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές της θέσης ότι δεν πρέπει να υπάρχουν σφαίρες επιρροής, ούτε για τους Ρώσους, ούτε για εμάς», πρόσθεσε ο τσέχος υπουργός. Η Ε.Ε. θέλει να αναπτυχθούν οι χώρες αυτές, γιατί είναι προς το συμφέρον της να μην είναι πολύ πίσω σε σχέση με την Ένωση, ώστε να μην προκληθούν προβλήματα στο μέλλον, εξήγησε ο κ. Σβάρτζενμπεργκερ.
«Το γεγονός ότι ο (κ. Λαβρόφ) σκέφτεται αμέσως με όρους «σφαιρών επιρροής» λέει πολλά», εκτίμησε από την πλευρά του ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλτ, ένας από τους εμπνευστές του σχεδίου συνεργασίας της Ε.Ε. με τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.
Η συνεργασία αυτή αποτελεί «απάντηση στην επιθυμία που εξέφρασαν οι ίδιες οι χώρες αυτές να βρεθούν πιο κοντά σε μία ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, είναι δική τους επιλογή να έρθουν πιο κοντά. Έχουμε κάποια επιρροή, ναι, αλλά αυτή οφείλεται στο μαγνητισμό της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, στο μοντέλο που αυτή αντιπροσωπεύει, αυτή είναι η αλήθεια», υπογράμμισε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών.
Από την πλευρά του, ο Φιλανδός ομόλογός του Αλεξάντερ Στουμπ διαβεβαίωσε, ύστερα από μακρές συνομιλίες που είχε με τον κ. Λαβρόφ την περασμένη εβδομάδα στη Φιλανδία, ότι η Ρωσία «είναι πιο διαλλακτική" έναντι της "ανατολικής συνεργασίας» απ' ό,τι εκφράζεται στις δημόσιες δηλώσεις.
Στις 21 Μαρτίου, ο κ. Λαβρόφ είχε κατηγορήσει την Ε.Ε. ότι επιδιώκει να εγκαθιδρύσει «σφαίρα επιρροής», ιδιαίτερα καλώντας τη Λευκορωσία, στενό σύμμαχο της Μόσχας, να συμμετάσχει στη Συνεργασία, πιέζοντάς την παράλληλα να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.
Οι έξι χώρες της πρώης Σοβιετικής Ένωσης που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην σύνοδο κορυφής στις 7 Μαΐου στην Πράγα, όπου θα ανακοινωθεί επίσημα η «Ανατολική Συνεργασία», είναι η Λευκορωσία, η Ουκρανία, η Μολδαβία, η Γεωργία, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων