Πολιτική
Δευτέρα, 27 Απριλίου 2009 12:43

Παγκόσμια εγρήγορση για τη βιοποικιλότητα

Η παγκόσμια περιβαλλοντική κοινότητα έχει στραμμένο το βλέμμα της στην Αθήνα κατά το διήμερο 27 – 28 Απριλίου καθώς βρίσκεται εν εξελίξει το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία της βιοποικιλότητας, όπου θα καθοριστεί η Ευρωπαϊκή πολιτική για την κρίσιμη περίοδο μετά το 2010.

Η παγκόσμια περιβαλλοντική κοινότητα έχει στραμμένο το βλέμμα της στην Αθήνα κατά το διήμερο 27 – 28 Απριλίου καθώς βρίσκεται εν εξελίξει το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία της βιοποικιλότητας, όπου θα καθοριστεί η Ευρωπαϊκή πολιτική για την κρίσιμη περίοδο μετά το 2010.

Στην κεντρική του ομιλία, ο Τζιμ Ληπ, Γενικός Διευθυντής του διεθνούς WWF, τόνισε χαρακτηριστικά: «Οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι τα υγιή οικοσυστήματα αποτελούν τον θεμέλιο λίθο για την ποιότητα της ζωής μας αλλά και για τη δημιουργία μιας υγιούς κοινωνίας και οικονομίας. Ο μόνος τρόπος για να μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα μέλλον ευημερίας είναι να μάθουμε να φροντίζουμε καλύτερα αυτά τα οικοσυστήματα».

Ο κ. Ληπ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δηλώσει, με το μήνυμα από την Αθήνα, ότι θα διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στις παγκόσμιες περιβαλλοντικές διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Ληπ συνέδεσε το διακύβευμα της προστασίας της βιοποικιλότητας με την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία: «Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να τεθεί η βιοποικιλότητα στο επίκεντρο όλων των αποφάσεων για την οικονομία. Πλέον, έχουμε τα εργαλεία να εντάξουμε την προστασία του περιβάλλοντος στον τομέα της αγοράς. Ο ιδιωτικός τομέας δείχνει να ανταποκρίνεται με ορισμένες πρωτοβουλίες. Η Ευρώπη μπορεί, μέσω της αγοράς της, να προστατεύσει τη βιοποικιλότητα. Ήρθε η στιγμή να φέρουμε την προστασία του βιολογικού μας πλούτου στο επίκεντρο της πολιτικής μας».

Ο βιολογικός πλούτος του πλανήτη μας όμως, απειλείται λόγω κυρίως της ανθρώπινης δραστηριότητας. Σύμφωνα με την «Εκτίμηση της Χιλιετίας για τα Οικοσυστήματα » (Millennium Ecosystem Assessment) του ΟΗΕ, τα τελευταία 50 χρόνια ο άνθρωπος έχει αλλάξει τα οικοσυστήματα με πιο γρήγορους ρυθμούς και σε μεγαλύτερη έκταση από οποιαδήποτε άλλη περίοδο της ιστορίας. Η έκθεση σημειώνει ότι ο ρυθμός απώλειας της βιοποικιλότητας σήμερα μπορεί να είναι ακόμα και 1000 φορές μεγαλύτερος από τον φυσιολογικό. Σύμφωνα μάλιστα με την ενδιάμεση εκτίμηση του κόστους απώλειας της βιοποικιλότητας που δημοσιεύτηκε σε συνέχεια της πρωτοβουλίας των G8+5, το κόστος της απώλειας των λειτουργιών που προσφέρουν τα οικοσυστήματα θα ανέλθει στο 6% του παγκόσμιου ΑΕΠ ως το 2050.

Στο πλαίσιο μιας κρίσιμης συγκυρίας, η Ευρώπη, σύμφωνα με τον κ. Ληπ έχει κάνει αρκετά βήματα προόδου αλλά έχει ακόμη μεγάλη απόσταση να διανύσει: «Κατά την τελευταία δεκαετία, έχουμε δει σημαντικά επιτεύγματα στον τομέα της διατήρησης της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη, πχ με τη δημιουργία του μεγαλύτερου δικτύου προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο, το Natura 2000. Παρά την πρόοδο όμως, η βιοποικιλότητα συνεχίζει να μειώνεται τόσο στη Γηραιά Ήπειρο όσο και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ο ακρογωνιαίος λίθος έχει τεθεί, αλλά είναι καιρός να προχωρήσουμε περαιτέρω».