Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος για το ενδεχόμενο εμφάνισης της γρίπης των χοίρων στη χώρα μας. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Η κατάσταση είναι υπό πλήρη έλεγχο», δήλωσε ο υπουργός. Την ίδια ώρα σε ετοιμότητα είναι τα νοσοκομεία της χώρας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου κρούσματος.
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος για το ενδεχόμενο εμφάνισης της γρίπης των χοίρων στη χώρα μας. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Η κατάσταση είναι υπό πλήρη έλεγχο», δήλωσε ο υπουργός. Την ίδια ώρα σε ετοιμότητα είναι τα νοσοκομεία της χώρας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου κρούσματος.
Σήμερα το πρωί, ο υπουργός Υγείας συγκέλεσε νέα υπηρεσιακή σύσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα δεδομένα σχετικά με τον ιό της γρίπης των χοίρων. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο Διοικητής του ΕΚΕΠΥ, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, ο Πρόεδρος της Εταιρίας Λοιμώξεων, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, καθηγητές λοιμωξιολόγοι, επιδημιολόγοι, καθώς και εκπρόσωπος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Τη σύσκεψη επίσης παρακολούθησε και αντιπροσωπεία της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard.
Στη συνέχεια, ο κ. Αβραμόπουλος μετέβη στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου παρακολούθησε από κοντά την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί για την ενημέρωση των ταξιδιωτών.
«Σε εναρμόνιση με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές οδηγίες, το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, ανέλαβαν να στήσουν τον απαραίτητο μηχανισμό ενημέρωσης του κοινού, ελέγχου στα αεροδρόμια και στις πύλες εισόδου της χώρας μας.
Παράλληλα, οργανώθηκε η γνώριμη σε εμάς και από παλιά - όταν είχαμε τότε κληθεί να αντιμετωπίσουμε αντίστοιχο πρόβλημα με τη νόσο των πτηνών και έχουμε αποκτήσει μεγάλη εμπειρία πλέον - διαδικασία ιχνηλάτησης των ταξιδιωτών από το Μεξικό και εκτυπώθηκαν ήδη - και έχει αρχίσει η διανομή τους - φυλλάδια και αφίσες ενημέρωσης για τους ταξιδιώτες από και προς την περιοχή αυτή», τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο κ. Αβραμόπουλος.
Ήδη, πρόσθεσε, «ο μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Ελέγχονται οι επιβάτες που έρχονται από το Μεξικό transit δια μέσου της Ευρώπης ή άλλων χωρών προς την Ελλάδα».
Όπως διευκρίνισε, έχουν ερευνηθεί περίπου δέκα ταξιδιώτες, χωρίς κανένα πρόβλημα και γίνεται και η έρευνα των γκρουπ, που έρχονται από άλλους ενδιάμεσους σταθμούς. Ειδικά για ένα γκρουπ που έφθασε από Μαδρίτη χθες το μεσημέρι και διανυκτέρεσε στη χώρα μας, χωρίς να έχει ελεγχθεί στη Μαδρίτη, μέσω των πρακτορείων εντοπίστηκαν όλα τα μέλη του και ήταν σε εξέλιξη η διενέργεια της ιχνηλάτησης.
Όσον αφορά εξάλλου, τα αποθέματα των αντιϊκών φαρμάκων, ο υπουργός τα χαρακτήρισε απολύτως επαρκή, καθώς όπως σημείωσε είχε προβλεφθεί να καλύπτεται περίπου το 12% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.
Παράλληλα ενημερώθηκαν, έλαβαν σχετικές οδηγίες και οργανώθηκαν τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ ενεργοποιήθηκαν οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης. Όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος, το πρώτο νοσοκομείο αναφοράς είναι το Σισμανόγλειο, καθώς δεν έχει υπάρξει ούτε ένα κρούσμα στην Ελλάδα, ενώ αν χρειαστεί θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο «¶ΡΤΕΜΙΣ», το οποίο έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν, με την ενεργοποίηση και των 132 νοσοκομείων της Ελλάδος.
«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και κανένας λόγος ανησυχίας. Η κατάσταση σε ό,τι αφορά τα νέα δεδομένα, που μας έχουν περιέλθει, είναι υπό πλήρη και απόλυτο έλεγχο. Η χώρα μας και γνώση έχει και εμπειρία και μηχανισμούς», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.
Απίθανο χαρακτήρισε το ενδεχόμενο εμφάνισης της γρίπης των χοίρων στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας Περιφερειακού Γραφείου Βόρειας Ελλάδας, Χρήστος Παντελιάδης, τονίζοντας ότι τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας είναι πανέτοιμα να αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε κρούσμα της νόσου.
«Ισχύουν τα ίδια σενάρια, που ισχύουν για τη γρίπη των πτηνών. Στα νοσοκομεία έχουν γίνει ασκήσεις και το προσωπικό γνωρίζει πώς θα κινηθεί και πώς θα μεταφερθούν οι ασθενείς. Σε πέντε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (ΑΧΕΠΑ, Παπανικολάου, Παπαγεωργίου, Ιπποκράτειο, ¶γιος Παύλος) υπάρχουν θάλαμοι αποσυμπίεσης για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν είχαμε κρούσματα γρίπης των πτηνών ακόμη και όταν βρίσκαμε ψόφια πουλιά, θεωρώ απίθανο να φτάσει στην Ελλάδα η γρίπη των χοίρων. Για κάθε ενδεχόμενο, όμως, τα νοσοκομεία είναι έτοιμα να λάβουν τα μέτρα, που οφείλουν σε τέτοιες περιπτώσεις», επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παντελιάδης.
Στο μεταξύ, οδηγίες από το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ περιμένει το Αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης για τη λήψη μέτρων. «Προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες από τις αρμόδιες αρχές για λήψη μέτρων, αλλά μόλις τις έχουμε, θα ανακοινωθούν άμεσα και θα ενημερώνουμε τους επιβάτες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αερολιμενάρχης του Αεροδρομίου Μακεδονίας, Σάββας Βασιλειάδης.
«Από την στιγμή που δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από και προς Θεσσαλονίκη από τις περιοχές όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα, δεν τίθεται θέμα για το Αεροδρόμιο "Μακεδονία"», σημείωσε.