Πολιτική
Δευτέρα, 27 Απριλίου 2009 15:46

Το χρυσό μετάλλιο της Βουλής στον Ζ. Μπαρόζο

Το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων απένειμε στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του σώματος Δημήτρης Σιούφας, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Εντευκτήριο του κοινοβουλίου.

Το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων απένειμε στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του σώματος Δημήτρης Σιούφας, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Εντευκτήριο του κοινοβουλίου.

Ο κ. Σιούφας μίλησε για την προσφορά του κ. Μπαρόζο στην Κομισιόν, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη δουλειά του «στον τομέα της συναίνεσης, μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών, για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων». Επιπλέον, και ενόψει της αναμέτρησης των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου, ο κ. Σιούφας επισήμανε ότι «μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν μια νέα μεγάλη ευκαιρία για να έρθουν οι Ευρωπαίοι πολίτες πιο κοντά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς» και συμπλήρωσε: «Οι εκλογές αυτές δίνουν την ευκαιρία στους πολίτες και στις πολιτικές δυνάμεις των 27 κρατών-μελών να καταθέσουν ιδέες, θέσεις και προτάσεις για τη συνέχιση του νέου ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Από την πλευρά του ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε ευχαριστίες «από καρδιάς γι' αυτή την τιμή», ενώ, αναφερόμενος στην ανάγκη να ακουστεί καλύτερα η φωνή των εθνικών κοινοβουλίων επισήμανε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε σε λειτουργία έναν ενισχυμένο διάλογο με τα εθνικά κοινοβούλια, «που αφορούσε όλο το φάσμα των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι έτσι πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 500 συναντήσεις μεταξύ Επιτρόπων και εθνικών κοινοβουλίων».

Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αφορά μόνο τις Βρυξέλες και το Στρασβούργο, δεν είναι μόνο τα όργανα και οι θεσμοί της. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε όλοι εμείς και έχουμε λόγο σε αυτή. Είναι, επομένως, πολύ σημαντικό οι εκπρόσωποι διαφορετικών πολιτικών κομμάτων να μπορούν να συνεργαστούν υποστηρίζοντας τις ίδιες βασικές αξίες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας, προκειμένου να μπορέσουμε να επιτύχουμε και μετά τις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές».

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ Σταύρος Δήμας, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, ο πρώην πρωθυπουργός Τζανής Τζανετάκης, βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, καθώς και πρεσβευτές της Κοινότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ