Κόσμος
Τρίτη, 28 Απριλίου 2009 14:08

Πληθαίνουν τα κρούσματα

Πληθαίνουν ανά τον κόσμο τα κρούσματα γρίπης των χοίρων, ενώ ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) ανακοίνωσε σήμερα ότι στέλνει εμπειρογνώμονες στο Μεξικό για να ελέγξουν εάν όντως το νέο στέλεχος του ιού συνδέεται άμεσα με τους χοίρους. Κομισιόν: Πρόωρο να επιβληθούν ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Πληθαίνουν ανά τον κόσμο τα κρούσματα γρίπης των χοίρων, ενώ ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) ανακοίνωσε σήμερα ότι στέλνει εμπειρογνώμονες στο Μεξικό για να ελέγξουν εάν όντως το νέο στέλεχος του ιού συνδέεται άμεσα με τους χοίρους.

«Προς το παρόν, ο ιός φαίνεται ότι μεταδίδεται μόνον από άνθρωπο σε άνθρωπο», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο FAO και προσθέτει: «Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το νέο στέλεχος του ιού της γρίπης Α μεταδίδεται στον άνθρωπο απευθείας από τους χοίρους».

Ο επικεφαλής της κτηνιατρικής υπηρεσίας του FAO Τζόζεφ Ντόμενεκ δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις πως απειλείται η διατροφική αλυσίδα» και ότι «στη φάση αυτή πρόκειται για μια κρίση που αφορά τους ανθρώπους και όχι τα ζώα».

Παρά τη διαβεβαίωση ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με την κατανάλωση προϊόντων χοιρινού κρέατος, πολλές χώρες έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από τις ΗΠΑ όπου έχουν προσβληθεί 50 άνθρωποι. Πολλές κτηνιατρικές αρχές, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ) που εδρεύει στο Παρίσι, υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να αποκαλείται «γρίπη των χοίρων», καθώς έχει στοιχεία της γρίπης των πτηνών και της ανθρώπινης.

Εν τω μεταξύ, μετά τον ΠΟΥ http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/04/28/1657602.htm και η Κομισιόν χαρακτήρισε πρόωρο να επιβληθούν περιορισμοί στις μετακινήσεις προς τις πληγείσες χώρες. Η επίτροπος της ΕΕ δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει λόγος να επιβληθούν επίσημοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω της γρίπης των χοίρων.

«Δεν βλέπω λόγο περιορισμού των ταξιδιών», δήλωσε η αρμόδια για την Υγεία Επίτροπος της Ε.Ε. Αντρούλα Βασιλείου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες. Η ίδια πάντως, κάλεσε χθες τους Ευρωπαίους να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις στις ζώνες που έχουν πληγεί από τη γρίπη των χοίρων, κυρίως το Μεξικό και ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα στην Ισπανία επιβεβαιώθηκε και δεύτερο κρούσμα της νόσου. Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Τρινιδάδ Χιμένεθ, το κρούσμα επιβεβαιώθηκε σε ασθενή, ο οποίος νοσηλεύεται στην πόλη Βαλένθια, είναι σε καλή κατάσταση και σύντομα -όπως εκτίμησε- θα είναι σε θέση να επιστρέψει στο σπίτι του.

Το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε χθες σε έναν 23χρονο, ο οποίος είχε επιστρέψει πρόσφατα από το Μεξικό. Ήταν το πρώτο κρούσμα της νόσου που επιβεβαιώθηκε στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ο ασθενής βρίσκεται σε καραντίνα σε νοσοκομείο της Αλμάνσα, αναρρώνει και σύντομα θα επιστρέψει στο σπίτι του, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχουν εντοπισθεί 25 ακόμη ύποπτα περιστατικά στην Ισπανία.

Στο Βερολίνο, ο υπουργός Υγείας Κλάους Τέο Σρέντερ ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι έχουν εντοπιστεί τρεις ύποπτες περιπτώσεις γρίπης των χοίρων στη Γερμανία. Πρόκειται για τρία άτομα στη νότια Γερμανία, ανάμεσά τους ένα ζευγάρι που έκανε διακοπές στο Μεξικό, διευκρίνισε ο Γεργκ Χάκερ, πρόεδρος του επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. Η επιβεβαίωση ή μη της προσβολής του από τον ιό θα γίνει απόψε ή αύριο το πρωί, πρόσθεσε.

Χθες, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε προειδοποίηση για τα ταξίδια προς το Μεξικό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ωστόσο ότι η Γερμανία δεν βρίσκεται ακόμη παρά στη βαθμίδα 3 του επιπέδου επιφυλακής, που δεν προβλέπει παρά ενισχυμένη επιφυλακή, χωρίς τη λήψη ειδικών μέτρων.

Τρία ακόμα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στη Νέα Ζηλανδία και όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Τόνι Ράιαλ, δέκα ακόμη άνθρωποι είναι πιθανόν να έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Το πρώτο κρούσμα της νόσου επιβεβαιώθηκε και στο Ισραήλ, σε έναν άνδρα που είχε επιστρέψει στη χώρα από το Μεξικό.

Τέλος, υπό εξέταση είναι τέσσερα ύποπτα κρούσματα στο Χονγκ Κονγκ. Όπως διευκρινίστηκε, πρόκειται για ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στις πληγείσες χώρες, ενώ τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένονται εντός 24 ωρών. Χθες, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων ήταν αρνητικά για τρία ύποπτα περιστατικά.