Κόσμος
Τρίτη, 28 Απριλίου 2009 15:13

Η Λευκωσία χαιρέτισε την απόφαση του ΔΕΚ

Η κυπριακή κυβέρνηση χαιρέτισε σήμερα την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) στην υπόθεση Αποστολίδη εναντίον Οραμς, η οποία, όπως υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, δικαιώνει τις θέσεις αρχής που υπερασπίζεται η ελληνοκυπριακή πλευρά για το περιουσιακό στις απευθείας διαπραγματεύσεις. «Οι Κύπριοι μπορούν πλέον να υπερασπίσουν τα περιουσιακά δικαιώματά τους, εναντίον των σφετεριστών των περιουσιών τους».

Η κυπριακή κυβέρνηση χαιρέτισε σήμερα την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) στην υπόθεση Αποστολίδη εναντίον Οραμς, η οποία, όπως υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, δικαιώνει τις θέσεις αρχής που υπερασπίζεται η ελληνοκυπριακή πλευρά για το περιουσιακό στις απευθείας διαπραγματεύσεις.

Σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι η απόφαση του ΔΕΚ δεν επιτρέπει σε δικαστήριο κράτους μέλους της ΕΕ να αρνείται την αναγνώριση ή την εκτέλεση απόφασης κυπριακού δικαστηρίου για περιουσίες στα κατεχόμενα, ανεξαρτήτως εάν η κυβέρνηση δεν δύναται να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο στα εν λόγω εδάφη.

Ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ακόμη ότι με την απόφασή του το ΔΕΚ απέρριψε τις προσπάθειες πολιτικοποίησης του θέματος.

Από την πλευρά της, η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογραμμίζει πως η σημερινή απόφαση του ΔΕΚ επιτρέπει στους Κυπρίους εκτοπισμένους να υπερασπίσουν κατά τρόπο αποτελεσματικό τα περιουσιακά δικαιώματά τους, εναντίον των σφετεριστών των περιουσιών τους, ενώπιον των αστικών Δικαστηρίων της Δημοκρατίας.

Σε ανακοίνωσή της, η Νομική Υπηρεσία εκτιμά ότι «ο σοβαρός και υπαρκτός πλέον κίνδυνος που διατρέχει κάθε αλλοδαπός, ο οποίος επιδιώκει να "αγοράσει" ελληνοκυπριακή γη στα κατεχόμενα, θα αποτελέσει ένα σοβαρό αποτρεπτικό παράγοντα για την παράνομη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακής γης». «Με τον τρόπο αυτό -προσθέτει- οι προοπτικές επίλυσης του κυπριακού προβλήματος ενισχύονται εφόσον αποτρέπεται η δημιουργία περαιτέρω παράνομων τετελεσμένων».

Η Νομική Υπηρεσία σημειώνει ακόμη ότι το ΔΕΚ έκρινε ότι τα Δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν αποκλειστική δικαιοδοσία σε σχέση με τέτοιες περιουσίες, επισημαίνοντας πως «με τον τρόπο αυτό, επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά η εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αρμοδιότητα των αρχών της Δημοκρατίας για το σύνολο του εδάφους της χώρας».

Ανακοίνωση του Βρετανικού ΥΠΕΞ

Eν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το βρετανικό ΥΠΕΞ έχει αναρτήσει πρόσφατα στην ιστοσελίδα του ανακοίνωση που αφορά την αγορά περιουσίας στην Κύπρο, τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές.

Η νέα ανακοίνωση που φιλοξενείται στην κατηγορία «αγορά περιουσίας» στις ταξιδιωτικές συμβουλές, δημοσιεύθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στις 24 του μηνός.

Η ανακοίνωση με τίτλο «Αγοράζοντας περιουσία στο βορρά» αναφέρει ότι υπάρχουν μια σειρά από «πρακτικά, οικονομικά και νομικά θέματα όσον αφορά την αγορά περιουσίας στο βορρά, τα περισσότερα από τα οποία σχετίζονται με την περίπλοκη πολιτική κατάσταση».

Σε αυτά, συνεχίζει, περιλαμβάνονται η μη αναγνώριση του ψευδοκράτους, η αναστολή της εφαρμογής του κεκτημένου της ΕΕ στο βορρά, οι πιθανές επιπτώσεις για το περιουσιακό από μια μελλοντική λύση και τα χιλιάδες παράπονα για την ιδιοκτησία ατόμων που εκτοπίστηκαν το 1974.

«Υπάρχει επίσης κίνδυνος -τονίζεται- ως αποτέλεσμα της αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας πολλών περιουσιών, οι αγοραστές μπορεί να αντιμετωπίσουν νομικές διαδικασίες ενώπιον δικαστηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και προσπάθειες να επιβληθούν τέτοιες αποφάσεις από δικαστήρια στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου».

Επιπρόσθετα, οι αγοραστές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι «γνωρίζουν πλήρως τους συγκεκριμένους τ/κ κανόνες για την αγορά ακίνητης περιουσίας από ξένους στο βορρά, περιλαμβανομένης της απαίτησης να εξασφαλισθεί η συγκατάθεση για τη μεταβίβαση της περιουσίας».

Στις 20 Οκτωβρίου 2006, τέθηκε σε ισχύ μια τροποποίηση στον ποινικό κώδικα της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με το περιουσιακό. Σύμφωνα με αυτή, η αγορά, πώληση, ενοικίαση, προώθηση ή υποθήκη περιουσίας χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη (το άτομο στο οποίο έχει καταγραφεί η περιουσία με βάση το Κτηματολόγιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβανομένων των εκτοπισμένων από τη βόρεια Κύπρο το 1974) είναι ποινικό αδίκημα. Η μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης είναι επτά χρόνια. Η τροποποίηση του νόμου αναφέρει επίσης ότι οποιαδήποτε προσπάθεια δέσμευσης για τέτοια συναλλαγή είναι ποινικό αδίκημα με ποινή φυλάκισης μέχρι και πέντε χρόνια. Αυτός ο νόμος δεν είναι αναδρομικός, έτσι δεν ποινικοποιεί συναλλαγές που έγιναν πριν από τις 20 Οκτωβρίου 2006.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το βρετανικό ΥΠΕΞ, τα έγγραφα που σχετίζονται με αγορές περιουσιών στη βόρεια Κύπρο θα θεωρηθούν από τις κυπριακές Αρχές ότι σχετίζονται με παράνομες μεταβιβάσεις ε/κ περιουσιών και μπορεί να είναι αντικείμενο κατάσχεσης με το πέρασμα της Πράσινης Γραμμής. Οποιοσδήποτε κατέχει τέτοια έγγραφα μπορεί να του ζητηθεί να κάνει δήλωση της κυπριακής Αρχές και μπορεί να αντιμετωπίσει ποινικές διαδικασίες κάτω από την τροποποίηση της 20ης Οκτωβρίου 2006. Οι πλήρεις επιπτώσεις από αυτή τη νομοθεσία δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες. Οποιεσδήποτε ερωτήσεις θα πρέπει να γίνουν στην Υπάτη Αρμοστεία της Κύπρου στο Λονδίνο.

Πηγή: ΚΥΠΕ