Πολιτική
Τρίτη, 28 Απριλίου 2009 16:57

Αλαβάνος: «Δεν έχουμε Βουλή αλλά αίθουσα δικαστηρίου»

«Η χώρα βουλιάζει στην κρίση, ενώ το κοινοβούλιο βρίσκεται στο σημείο μηδέν. Δεν έχουμε Βουλή αλλά αίθουσα δικαστηρίου, δεν έχουμε βουλευτές αλλά δικαστές και δικαστικούς κλητήρες», υπογράμμισε ο Αλέκος Αλαβάνος σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η χώρα βουλιάζει στην κρίση, ενώ το κοινοβούλιο βρίσκεται στο σημείο μηδέν. Δεν έχουμε Βουλή αλλά αίθουσα δικαστηρίου, δεν έχουμε βουλευτές αλλά δικαστές και δικαστικούς κλητήρες».

Αυτό υπογράμμισε ο Αλέκος Αλαβάνος σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τα δύο μεγάλα κόμματα για το κλίμα που επικρατεί στη χώρα.

Ο κ. Αλαβάνος έκανε λόγο για προσπάθεια αναζωπύρωσης του δικομματισμού, για αντιπαράθεση χωρίς ουσία και για ατελείωτο θέατρο, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση αυτή έχει επιφέρει κόπωση ακόμη και στους οπαδούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

«Είναι ανάγκη να σπάσει αυτός ο κλοιός και να επανεμφανιστεί η ελπίδα στη χώρα. Δεν εξισώνουμε τα δύο μεγάλα κόμματα», σημείωσε ο κ. Αλαβάνος, «αλλά έχουν κοινές ευθύνες γιατί δεν μπόρεσαν να συμβάλουν στη διαφάνεια και στην αποτροπή εμφάνισης κλεπτοκρατών», γιατί -όπως επεσήμανε- η Ελλάδα έχει το μοναδικό σύστημα στην Ευρώπη όσον αφορά τις ευθύνες υπουργών (μόνο δημοψήφισματα δεν οργανώνονται για την παραπομπή τους ή όχι, ανέφερε χαρακτηριστικά).

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, τα δύο μεγάλα κόμματα αξιοποιούν το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, βουλιάζουν τη χώρα στη σκανδαλολογία και εκτοπίζουν τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τη χώρα. Υπό αυτό το πρίσμα -συνέχισε- είναι κατεπείγουσα ανάγκη η θεσμική αλλαγή τόσο στο χώρο του Κοινοβουλίου δηλαδή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, όσο και στην ανάδειξη της ηγεσίας της δικαιοσύνης.

Επιπρόσθετα, ο κ. Αλαβάνος επέκρινε τα ΜΜΕ, λέγοντας ότι ενώ η κρίση πλήττει τη χώρα, κυρίως στις τηλεοράσεις, έχουμε μονοθεματικά θέματα συζήτησης, εννοώντας τις υποθέσεις σκανδάλων.

Σε παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, έθεσε το θέμα της αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών και της ανάδειξης της ηγεσίας της δικαιοσύνης από τους ίδιους τους δικαστές, θεωρώντας ως προτεραιότητα τις αλλαγές αυτές. Παράλληλα, επεσήμανε ότι πρέπει να προωθηθούν και ρυθμίσεις σε πολιτικό επίπεδο για τη διαφάνεια και την προστασία της δημόσιας περιουσίας.

Επίσης ο κ. Κουβέλης τόνισε την ανάγκη να στηριχθεί το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων, το οποίο, όπως είπε, δέχθηκε ισχυρά πλήγματα από την κυβέρνηση της ΝΔ. Ωστόσο, κατέληξε ο κ. Κουβέλης για να γίνουν όλα αυτά απαιτείται και η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και προς αυτή την κατεύθυνση πορεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ.