Κόσμος
Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009 11:47

Διεθνής Αμνηστία: Εκκληση σε Ομπάμα για υλοποίηση των δεσμεύσεών του

Τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα που συμπληρώνει 100 ημέρες στον Λευκό Οίκο κάλεσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία να «προχωρήσει περισσότερο» και να «τηρήσει τις δεσμεύσεις της αλλαγής» που ανέλαβε στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα που συμπληρώνει 100 ημέρες στον Λευκό Οίκο κάλεσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία να «προχωρήσει περισσότερο» και να «τηρήσει τις δεσμεύσεις της αλλαγής» που ανέλαβε στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

«Εκφράσαμε ικανοποίηση για τα μέτρα που είχε εξαγγείλει ο πρόεδρος Ομπάμα δύο ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, δηλαδή το κλείσιμο του Γκουαντάναμο μέσα σε ένα χρόνο, τον τερματισμό του προγράμματος των μυστικών κρατήσεων της CIA και τη ρήξη με τη νοοτροπία μυστικοπάθειας του Τζορτζ Μπους», δήλωσε η Ιρέν Χαν, γενική γραμματέας της οργάνωσης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Για να σταματήσουν αυτά και να υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών, η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει βαθύτερα τερματίζοντας όλες τις παράνομες κρατήσεις, παραπέμποντας στη δικαιοσύνη όλους τους φερόμενους ως δράστες των βασανιστηρίων και άλλων σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από την κυβέρνηση Μπους και αποζημιώνοντας όντως τα θύματα», δήλωσε η Χαν σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης που εδρεύει στο Λονδίνο.

Επικαλούμενη «δεσμεύσεις για αλλαγή που συνδυάστηκαν με περιορισμένα μέτρα», η Αμνηστία εκτιμά ότι μένει να «υλοποιηθούν ή να ξεπεραστούν ορισμένα στάδια κυρίως στο θέμα της βάσης Μπαγκράμ», της αμερικανικής στρατιωτικής φυλακής στο Αφγανιστάν, «όπου εκατοντάδες κρατούμενοι παραμένουν στα κελιά της χωρίς καμιά προοπτική αποφυλάκισης».

Σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα με τη συμπλήρωση 100 ημερών στην εξουσία του προέδρου Ομπάμα, η Αμνηστία εκφράζει ικανοποίηση για την πρόοδο που επετεύχθη, κυρίως για τους νέους κανονισμούς που διέπουν τις ανακριτικές μεθόδους αλλά αποδοκιμάζει ορισμένα «διφορούμενα μηνύματα». Η οργάνωση υπενθυμίζει κυρίως ότι ο πρόεδρος Ομπάμα «καταδίκασε την πρακτική των βασανιστηρίων αλλά βεβαίωσε ότι οι φερόμενοι ως δράστες των εγκλημάτων αυτών δεν θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη αν τήρησαν αποφάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης».

Η Διεθνής Αμνηστία επικρίνει επίσης την «αβεβαιότητα» που εξακολουθεί να επικρατεί για την τύχη των 240 κρατουμένων στο Γκουαντάναμο. «Ένας μόνο φυλακισμένος έχει αφεθεί ελεύθερος από τον Ιανουάριο και σε κανέναν δεν έχει απαγγελθεί κατηγορία», υπογραμμίζει η οργάνωση.

«Στο εξής θα μάθουμε αν οι υποσχέσεις για αλλαγή του προέδρου Ομπάμα και τα πρώτα μέτρα που λήφθηκαν προμηνύουν έναν ουσιαστικό αναπροσανατολισμό, σταθερό και διαρκή προς το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο πλαίσιο της πάταξης της τρομοκρατίας», καταλήγει η Χαν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων