Την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην υπουργού Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αριστοτέλη Παυλίδη ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ισχυρίζονται ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις για παραμπομπή του βουλευτή.
Την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του Πρώην Υπουργού Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Αριστοτέλη Παυλίδη για την τέλεση των αδικημάτων της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση, της παθητικής δωροδοκίας, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της απιστίας κατ΄ εξακολούθηση, της παράβασης καθήκοντος καιτην παραγγελία για τη διενέργεια κυρίας ανάκρισης ζητά το ΠΑΣΟΚ.
Στο συνημμένο αρχείο ολόκληρο το πόρισμα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, μελών της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, σχετικά με την υπόθεση των άγονων γραμμών.
Mε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του κ. Αριστοτέλη Παυλίδη συμφωνούν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που συμμετέχουν στην 13μελή επιτροπή ισχυρίζονται ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις για παραμπομπή του βουλευτή.
Η μυστική ψηφοφορία για την υπόθεση θα διεξαχθεί το βράδυ της Δευτέρας από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου.
Νέα Δημοκρατία
Όπως αναφέρεται στο πόρισμα της πλειοψηφίας (ΝΔ) που επιδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής και ανακοινώθηκε στο σώμα, "δεν προέκυψαν οι ενδείξεις που αξιώνει ο νόμος, προκειμένου να στηριχθεί, σε βάρος του Αριστοτέλη Παυλίδη, η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση, τελεσθείσα από δράστη (κατηγορούμενος Παναγιώτης Ζαχαρίου), που μεταχειρίσθηκε απειλή βλάβης της επιχείρησης, που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος (Φώτιος Μανούσης) και μάλιστα κατ' επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ' εξακολούθηση, γι' αυτό και δεν πρέπει ν' ασκηθεί κατ' αυτού ποινική δίωξη".
Σύμφωνα με τους βουλευτές της πλειοψηφίας Αν. Νεράντζη, Θ. Θαλασσινό, Μ. Τζίμα, Α. Κουτσούμπα, Π. Μπούζαλη, Κ. Τζαβάρα και Γρ. Αποστολάκο "από κανένα αποδεικτικό στοιχείο (ούτε και από την κατάθεση του ίδιου του φερομένου ως παθόντα) δεν προέκυψαν περιστατικά που απαιτούνται για τη νομική συγκρότηση όχι μόνο του αδικήματος της ηθικής αυτουργίας, αλλά και αυτής της ίδιας της κακουργηματικής εκβίασης που αποδίδεται στον Π. Ζαχαρίου".
Συγκεκριμένα, τονίζουν ότι δεν παρασχέθηκε καμία απολύτως απάντηση σε καίρια ερωτηματικά, όπως το πώς ένας "ξύπνιος" άνθρωπος, όπως περιγράφεται ο Ζαχαρίου, αποφάσισε να χρηματισθεί, δια μεταχρονολογημένων τραπεζικών επιταγών και ότι "είναι προφανής η αναξιοπιστία του Μανούση", ο οποίος "διαρκώς, μεταβάλλει θέσεις".
Επίσης, αναφέρουν ότι αποδομήθηκαν πλήρως οι αιτιάσεις που διατυπώθηκαν σχετικά με: α) τη δήθεν αντίφαση των καταθέσεων Αριστοτέλη Παυλίδη, προς εκείνες του αδελφού του Αναστασίου και της θυγατέρας του Αγγελικής, αναφορικά με το τίμημα του ακινήτου και β) την νομιμότητα της όλης διαδικασίας της προκηρύξεως και αναθέσεως της εκμεταλλεύσεως της κρίσιμης γραμμής. Αποδείχθηκε, προσθέτουν, "ότι εκ των 37 διαγωνισμών που προκηρύχθηκαν για την εκτέλεση επιδοτούμενων δρομολογίων άγονων γραμμών, κατά τη διάρκεια της υπουργίας Παυλίδη, κατακυρώθηκαν στο Μανούση οι 12. Παρά ταύτα, όμως, αυτός θεωρεί εαυτόν αδικούμενον και καταγγέλλει".
Για το θέμα της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου που έθεσε το ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές της ΝΔ υποστηρίζουν ότι "δεν είναι επιτρεπτή η μεταβολή της κατηγορίας και η, καθ' οιονδήποτε τρόπο και για οποιοδήποτε λόγο, μεταβολή-επέκταση του κατηγορητηρίου, από την Επιτροπή μας. Και όλα αυτά, ανεξαρτήτως του εάν : α) στοιχειοθετούνται όντως, κατά την υποκειμενική και αντικειμενική τους υπόσταση, τα αδικήματα που επικαλείται η μειοψηφία και β) είναι επιτρεπτή η συρροή τους".
Στο επίμετρο του πορίσματός τους οι βουλευτές της πλειοψηφίας σημειώνουν τα εξής: "Εν πάση περιπτώσει και πέρα από τα εύλογα ρητορικά ερωτηματικά, ότι δηλαδή "?.Ο λαός των Δωδεκανήσων, αν αυτός είναι ο Παυλίδης, τι είδους λαός είναι; Δεν ξέρει; Δεν γνωρίζει; Περίμενε τον κ. Μανούση για να πληροφορηθεί;??" (Απ. Κακλαμάνης, στη συζήτηση της 6/4/09, ενώπιον της Ολομέλειας, για την σύσταση της Ειδικής Επιτροπής), εναπόκειται στην Ολομέλεια της Βουλής η αξιολόγηση κάποιων άλλων γεγονότων, που αφορούν αυτήν την υπόθεση (π.χ. ο Αριστοτέλης Παυλίδης, μετά την αποκάλυψη της υποθέσεως, αντί να απομακρύνει τελικά τον Ζαχαρίου, τον παύει μεν από την θέση του Δ/ντή του γραφείου του, αλλά την επόμενη ημέρα τον επαναπροσλαμβάνει με άλλη ιδιότητα) τα οποία, ενώ στερούνται ποινικής σημασίας, εν τούτοις, μπορεί να παράσχουν αφορμή, ώστε να θεωρηθεί ότι η συγκεκριμένη πολιτική συμπεριφορά του Αριστοτέλη Παυλίδη, αποκλίνει από την επιθυμητή".
ΠΑΣΟΚ
"Ισχυρές ενδείξεις" για την τέλεση των αδικημάτων (α) της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση κατ' επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ' εξακολούθηση, (β) της παθητικής δωροδοκίας, (γ) της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, (δ) της απιστίας κατ΄ εξακολούθηση και (ε) της παράβασης καθήκοντος, προκύπτουν σύμφωνα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μ. Μπόλαρη, Γ. Πεταλωτή και Π. Ρήγα.
Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ:
1.Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ο κ. Αρ. Παυλίδης, υπό την ιδιότητά του ως Υπουργού, διέπραξε το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση "αφού με προτροπές και παραινέσεις προκάλεσε εν γνώσει του στον κ. Παν. Ζαχαρίου την απόφαση να τελέσει την αξιόποινη πράξη της εκβίασης του κ. Φωτίου Μανούση [..] προκειμένου να αποκομίσει, τόσο ο ίδιος (Παν. Ζαχαρίου), όσο και ο κ. Αρ. Παυλίδης παράνομο περιουσιακό όφελος. Η πράξη της εκβίασης, τελέστηκε από δράστη (Παναγιώτη Ζαχαρίου) που μεταχειρίστηκε απειλή, βλάβη στις επιχειρήσεις που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος Φώτιος Μανούσης, κατ' επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ' εξακολούθηση, όπως κατηγορείται. Συντρέχουν στη προκειμένη περίπτωση οι ίδιες επιβαρυντικές περιστάσεις και για τον ηθικό αυτουργό Αρ. Παυλίδη.
2.- Ο κ. Αρ. Παυλίδης έλαβε από τον Φώτιο Μανούση, με τη μεσολάβηση του Παναγιώτη Ζαχαρίου, ωφελήματα το ύψος των οποίων δεν προσδιορίστηκε επακριβώς από την προκαταρκτική εξέταση, για πράξη που ανάγεται στην υπηρεσία του, ως Υπουργού Αιγαίου και συγκεκριμένα προκειμένου να μην μεροληπτήσει κατά του Φωτίου Μανούση και των εταιρειών συμφερόντων του τελευταίου κατά τη διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών για τις άγονες γραμμές, προκύπτει δε ότι τέλεσε το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας του άρθρου 235 του Π.Κ.
3.- Ο κ. Αρ. Παυλίδης εν γνώσει του απέκρυψε την αληθή προέλευση της περιουσίας του, κατά την αγορά του διαμερίσματος από την κόρη του κ. Αγγελική Παυλίδη, την τήρηση του υπ΄αριθμ. 05460019556 λογαριασμού στην Εθνική Τράπεζα, την προέλευση των εις αυτήν κατατεθειμένων σπαστών ποσών και την κίνησή του, παραβιάζοντας τις διατάξεις του νόμου σχετικά με την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
4.- Ο κ. Αρ. Παυλίδης, ως Υπουργός Αιγαίου, κατά το χρονικό διάστημα από 17-5-2007 έως και 11-6-2007 (α) παρέλειψε να προβεί στην ανάθεση της διεξαγωγής της άγονης γραμμής μεταξύ των λιμένων Καβάλας, Λήμνου, Μυτιλήνης, Σάμου και μεταξύ των λιμένων Θεσσαλονίκης-Μυτιλήνης στο πλοίο "ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ", ιδιοκτησίας της εταιρείας "ΝΙΚΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ Ν.Ε.", η οποία είχε προσφερθεί εγγράφως να ενεργεί τους πλόες άνευ καταβολής αντιτίμου (δωρεάν) και συνέχισε να επιτρέπει τη διεξαγωγή τούτων από το πλοίο "ΠΗΝΕΛΟΠΗ", αντί αποζημιώσεως 37.684 ευρώ εβδομαδιαίως, με αποτέλεσμα να ζημιώσει εν γνώσει του την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου. (β) εν γνώσει του ελάττωσε την ως άνω περιουσία κατά ποσό 120.120,00 ευρώ με το να αποφασίσει την επιστροφή στη ναυτιλιακή εταιρεία ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΑΕ των εγγυητικών επιστολών της Τράπεζας αντίστοιχου ποσού, των οποίων όφειλε να διατάξει την κατάπτωση.
5. Ο κ. Αρ. Παυλίδης με το να προβεί σε απευθείας ανάθεση, την 21-2-2007, της διεξαγωγής της άγονης γραμμής μεταξύ των λιμένων Καβάλας, Λήμνου, Μυτιλήνης, Σάμου και μεταξύ των λιμένων Θεσσαλονίκης-Μυτιλήνης, στο πλοίο "ΠΗΝΕΛΟΠΗ", το οποίο δεν πληρούσε τις νόμιμες προϋποθέσεις για την εν λόγω ανάθεση (είχε ανώνυμες μετοχές), αντί του πλοίου "ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ", ιδιοκτησίας της εταιρείας "ΝΙΚΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ Ν.Ε.", η οποία είχε αναδειχθεί ανάδοχος του μειοδοτικού διαγωνισμού, παρέβη εκ προθέσεως τα καθήκοντά του, προκειμένου να περιποιήσει στους ιδιοκτήτες του ως άνω πλοίου "ΠΗΝΕΛΟΠΗ" παράνομο περιουσιακό όφελος, συνιστάμενο στο ποσό των 452.208 ευρώ.
ΚΚΕ
Σύμφωνα με τη βουλευτή του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου η Βουλή πρέπει να αποφασίσει την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην Υπουργού Αριστοτέλη Παυλίδη για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση τελεσθείσα από τον τότε διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Παναγ. Ζαχαρίου σε βάρος του εφοπλιστή Φωτ. Μανούση.
Συγκεκριμένα, θεωρεί ότι (α) ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την τέλεση από μέρους του Παναγ. Ζαχαρίου του αδικήματος της από πρόθεση και με περισσότερες πράξεις που αποτελούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια εκβίασης, με τη χρήση από μέρους του απειλή βλάβης της επιχείρησης που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος στην συγκεκριμένη περιουσιακή διάθεση και υφιστάμενος αντίστοιχη περιουσιακή ζημία εφοπλιστής Φωτ. Μανούσης, το οποίο προβλέπεται και τιμωρείται από τα άρθρα 385 παρ. 1 περ. β' και 98 του Π.Κ. Σε βάρος του Ζαχαρίου άλλωστε ήδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για το ως άνω αδίκημα, και
(β) ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την τέλεση από μέρους του πρώην Υπουργού Αριστοτέλη Παυλίδη του αδικήματος της ηθικής αυτουργίας στην παραπάνω πιθανολογηθείσα με επαρκείς ενδείξεις ως τελεσθείσα από τον Παναγ. Ζαχαρίου εκβίαση υπό τις περιστάσεις που αμέσως πιο πάνω περιγράφονται, αδίκημα το οποίο προβλέπεται και τιμωρείται από τον συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 46 παρ. 1 εδ. α' , 98 και 385 παρ. 1 περ. β' του Π.Κ. και ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση και άλλων πλευρών της υπόθεσης για το ενδεχόμενο τέλεσης και άλλων αδικημάτων, όπως δωροδοκία, παράβαση καθήκοντος, απιστία κα.
ΣΥΡΙΖΑ
Πρόταση για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού κ. Αριστ. Παυλίδη για τα αδικήματα α) της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση, που διαπράχθηκε κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια από τον συνεργάτη του και ήδη κατηγορούμενο για το ίδιο αδίκημα κ. Παν. Ζαχαρίου και β) της παθητικής δωροδοκίας, κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Τσούκαλης. Παράλληλα, χαρακτήρισε "πλημμελέστατη" τη σύνταξη της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, και πρότεινε την τροποποίηση του νόμου 3126/2003 Περί Ευθύνης Υπουργών "προς την κατεύθυνση της άρσης των σύντομων περιόδων παραγραφής και της ευνοϊκής νομικής μεταχείρισης κατηγορουμένων ή ενόχων".
ΛΑΟΣ
Κατά το βουλευτή του ΛΑΟΣ Αθ. Πλεύρη "συντρέχουν οι επαρκείς ενδείξεις που απαιτεί ο Νόμος για την άσκηση της ποινικής δίωξης και τη διαβίβαση του φακέλου στο δικαστικό συμβούλιο".
Εκτιμά δε ότι "και σε ηθικό επίπεδο είναι προς όφελος του υπουργού κ. Παυλίδη να βρεθεί στο φυσικό του δικαστή και να αθωωθεί παρά να φέρει το στίγμα ότι η Βουλή συγκάλυψε τυχόν αδικήματα του".
Για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να συσταθεί η ειδική επιτροπή σημειώνει ότι εάν είχε συμπεριλάβει και άλλα αδικήματα που πρέπει να διερευνηθούν τώρα θα είχαμε μεγαλύτερη ευχέρεια ως προς το νομικό χαρακτηρισμό της όποιας αξιόποινης πράξης". Εξ άλλου, τονίζει "το στρεβλό νομικό πλαίσιο για την Ευθύνη των Υπουργών" υποστηρίζοντας ότι "για τους υπουργούς πρέπει να ισχύει ότι για τους απλούς πολίτες και δεν είναι δυνατόν η Βουλή να παίζει το ρόλο των ανακριτών και εισαγγελέων. Πρέπει οι πολιτικοί να δικάζονται από το φυσικό τους δικαστή χωρίς προνομιακές ρυθμίσεις".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ