Πρόσκληση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης για διάλογο σχετικά με την λειτουργία της αστυνομίας και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Προσλήψεις 1.500 ειδικών φρουρών.
Πρόσκληση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης για διάλογο σχετικά με την λειτουργία της αστυνομίας και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Δημοσίας Τάξεως Χρήστος Μαρκογιαννάκης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Τάξης της Βουλής.
Ανακοίνωσε παράλληλα την πρόσληψη 1500 ειδικών φρουρών με τα υφιστάμενα αντικειμενικά κριτήρια, ενώ ανέφερε πως στις προθέσεις του είναι να υπάρξουν και παρεμβάσεις στο πειθαρχικό δίκαιο της ΕΛΑΣ, έτσι ώστε, στις ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις εκδήλωσης αστυνομικής βίας, την διερεύνηση των καταγγελιών να αναλαμβάνει αδιάβλητος φορέας, που να έχει τα εχέγγυα της αντικειμενικότητας.
Ο κ. Μαρκογιαννάκης πρότεινε αντικείμενο του διαλόγου να είναι η αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ προς την κατεύθυνση της σύμπτυξης μονάδων, η εκπαίδευση των αστυνομικών, ο τρόπος εισαγωγής στις αστυνομικές σχολές (προτείνοντας την εκτίμηση της προϋπηρεσίας στις ειδικές δυνάμεις του στρατού και την δήλωση των αστυνομικών σχολών ως πρώτη προτίμηση στις πανελλαδικές εξετάσεις) - αλλά και πιο ακανθώδη θέματα, όπως η διαχείριση των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας: «Δεν είναι δυνατόν 50 ή 100 διαδηλωτές να κλείνουν το κέντρο. Βρήκα στα συρτάρια μου, δύο σχέδια νόμου καταστρωθέντα επί ημερών άλλων κυβερνήσεων, που δεν εφαρμόστηκαν» ανέφερε σχετικά.
Εξάλλου, σημείωσε πως η εγκληματικότητα αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, αλλά παρατηρείται και σημαντική αύξηση στις εξιχνιάσεις των εγκλημάτων, τα αίτια των οποίων, είναι πρωτίστως οικονομικά και κοινωνικά. Ως μείζονα κοινωνικά προβλήματα που δυσχεραίνουν το καθαυτό έργο της Αστυνομίας ωστόσο, ο κος Μαρκογιαννάκης έδειξε την αύξηση των λαθρομεταναστών (οι οποίοι, όπως υπογράμμισε, απασχολούν καθημερινά, περί τους 14000 αστυνομικούς σε σύνολο 47000) και την δράση των κουκουλοφόρων η οποία πλέον, έχει εξαπλωθεί.
Οι αρχικές αυτές αναφορές του υπουργού, προκάλεσαν δυσφορία στην πλειοψηφία της αντιπολίτευσης, αν και η πρόσκληση για διάλογο, δεν απορρίφθηκε.
Για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, ο Χάρης Καστανίδης επιφυλάχθηκε να υπάρξει απάντηση, μόλις γνωστοποιηθεί επισήμως η ατζέντα του διαλόγου και ο τρόπος οργάνωσης της συζήτησης. Εξέφρασε δε την αντίθεσή του στην πρόσληψη 1500 ειδικών φρουρών, υπενθυμίζοντας παράλληλα, πως θέση των συνδικαλιστικών οργάνων της Αστυνομίας, είναι οι περαιτέρω προσλήψεις να γίνονται με τα κριτήρια εισόδου στις αστυνομικές σχολές και μόνον.
Ο Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ), υπενθύμισε πως η κυβέρνηση δεν δέχθηκε την πρόσφατη πρόταση του κόμματός του για σύσταση ειδικής Διακομματικής Επιτροπής για την Αστυνομία, με αποτέλεσμα να χαθεί η ευκαιρία μιας εξέτασης του προβλήματος σε πιο ευρεία βάση: «Δεν μπορεί να γίνει προσέγγιση της εγκληματικότητας, όταν έχετε ήδη δείξει, με τέτοια ελαφρότητα, ως αιτία της εγκληματικότητας τους μετανάστες και τους αναρχικούς» ανέφερε.
Ο Αντώνης Σκυλλάκος (ΚΚΕ), χαρακτήρισε «τεχνοκρατική» την προσέγγιση του υπουργού, υποστηρίζοντας πως η αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ χρειάζεται -«έτσι όμως, όπως πάνε τα πράγματα από άποψη κοινωνική και οικονομική, η εγκληματικότητα θα αυξάνεται διαρκώς».
Τέλος, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αθ. Πλεύρης, ζήτησε να ποινικοποιηθεί η κουκούλα στις διαδηλώσεις: «Όποιος διαδηλωτής φέρει κουκούλα, δεν σημαίνει ότι θέλει να κινηθεί εκτός του πλαισίου του νόμου;» αναρωτήθηκε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ