Την βαθειά του ανησυχία για την κατάσταση στο Πακιστάν, που αντιμετωπίζει «εσωτερική απειλή» εξέφρασε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, καθώς και τους φόβους του για τη σταθερότητα της κυβέρνησης της χώρας αυτής η οποία πασχίζει να περιορίσει τη δράση των Ταλιμπάν
Την βαθειά του ανησυχία για την κατάσταση στο Πακιστάν, που αντιμετωπίζει «εσωτερική απειλή» εξέφρασε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, καθώς και τους φόβους του για τη σταθερότητα της κυβέρνησης της χώρας αυτής η οποία πασχίζει να περιορίσει τη δράση των Ταλιμπάν.
Ο Ομπάμα είπε ότι η κυβέρνηση του Πακιστάν δεν καταφέρνει να παρέχει βασικές υπηρεσίες στην πλειοψηφία των πολιτών της - «σχολεία, υγειονομική περίθαλψη, δικαιοσύνη» - και υποσχέθηκε ότι η Ουάσινγκτον θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει το Ισλαμαμπάντ να βελτιώσει τους θεσμούς του. «Η πολιτική κυβέρνηση εκεί [στο Πακιστάν] είναι σήμερα πολύ εύθραυστη», σημείωσε.
Μαχητές των Ταλιμπάν έφθασαν σε απόσταση 100 χλμ. από το Ισλαμαμπάντ τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που εξώθησε Δυτικές κυβερνήσεις να απαιτήσουν μεγαλύτερη στρατιωτική κινητοποίηση από την κυβέρνηση του προέδρου ¶σιφ ¶λι Ζαρντάρι.
Ο Ομπάμα είπε ότι θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση του Πακιστάν να αναδιατάξει τις ένοπλες δυνάμεις της εναντίον των Ταλιμπάν στις βορειοδυτικές επαρχίες απομακρύνοντας μέρος τους από την μεθόριο με την Ινδία.
«Από στρατιωτικής πλευράς, αρχίζει να καταγράφεται σε κάποιο βαθμό τις τελευταίες ημέρες η αναγνώριση του γεγονότος ότι η μονομανία περί του ότι η Ινδία αποτελεί θανάσιμη απειλή για το Πακιστάν είναι εσφαλμένη, και ότι η μεγαλύτερη απειλή αυτή τη στιγμή είναι εσωτερική», είπε. «Και αρχίζετε να βλέπετε ότι ο στρατός του Πακιστάν παίρνει πολύ πιο σοβαρά την απειλή των εξτρεμιστών».
Παρά τις εντεινόμενες ανησυχίες σε διεθνές επίπεδο ο Ομπάμα δήλωσε βέβαιος ότι οι ΗΠΑ θα συμβάλλουν ώστε τα πυρηνικά όπλα του Πακιστάν να μην πέσουν στα χέρια εξτρεμιστών.
«Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε πως το πυρηνικό οπλοστάσιο του Πακιστάν είναι ασφαλές», τόνισε.
Οι δηλώσεις Ομπάμα σημειώθηκαν μετά την ανακατάληψη της κοιλάδας Μπουνέρ την τετάρτη από το στρατό του Πακιστάν. Σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, πάνω από 50 μαχητές των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν στις επιχειρήσεις που εξελίχθηκαν.
Ο Ομπάμα θα συναντηθεί με τον Ζαρντάρι και τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χάμιντ Καρζάι την 6η και την 7η Μαΐου.
Το Κογκρέσο των ΗΠΑ σχεδιάζει να επιταχύνει τη ροή βοήθειας ύψους 400 εκατ. δολαρίων προς το Πακιστάν για να συμβάλει στις επιχειρήσεις καταστολής των Ταλιμπάν, σύμφωνα με στελέχη του. Η Ουάσινγκτον παρέχει εξ άλλου οικονομική βοήθεια ύψους 1,4 δις δολαρίων στο Ισλαμαμπάντ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων