Κόσμος
Πέμπτη, 30 Απριλίου 2009 11:35

Ομπάμα: Χρειάζονται νέα θεμέλια για την ανάπτυξη

«Ευχαριστημένος» αλλά «όχι ικανοποιημένος» με τις επιδόσεις της κυβέρνησής του δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις 100 πρώτες ημέρες της προεδρίας του.

«Ευχαριστημένος» αλλά «όχι ικανοποιημένος» με τις επιδόσεις της κυβέρνησής του δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις 100 πρώτες ημέρες της προεδρίας του.

«Είμαι σίγουρος για το μέλλον αλλά δεν είμαι ικανοποιημένος με το παρόν», πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα, ισχυριζόμενος ότι δεν περίμενε ότι θα βρισκόταν αντιμέτωπος με τόσα προβλήματα ταυτόχρονα. «Μου προκάλεσε έκπληξη, σε σύγκριση με το σημείο όπου ξεκίνησα, όταν ανακοινώσαμε για πρώτη φορά ότι θα λάμβανα μέρος στην κούρσα, ο αριθμός των κρίσιμων προβλημάτων που μοιάζουν να παρουσιάζονται όλα την ίδια στιγμή».

Εν τω μεταξύ, το Κογκρέσο χάρισε στον Ομπάμα μία σημαντική νίκη κατά την εκατοστή ημέρα της προεδρίας του, εγκρίνοντας το σχέδιο προϋπολογισμού ύψους 3,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2010. Η Βουλή των Αντιπροσώπων το ενέκρινε με 233 ψήφους υπέρ και 193 κατά, ενώ η Γερουσία με 53 υπέρ και 43 κατά.

Ο πρόεδρος δήλωσε ικανοποιημένος, υποστηρίζοντας ότι ο προϋπολογισμός θα βοηθήσει τη χώρα να βγει από την ύφεση. Πρόσθεσε ωστόσο ότι χρειάζονται ριζικές αλλαγές. «Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε μία οικονομία χτισμένη πάνω σε άμμο – σε διογκωμένες τιμές κατοικιών, σε υπερχρεωμένες πιστωτικές κάρτες, σε τράπεζες με υπερβολική έκθεση και σε ξεπερασμένους κανόνες. Πρέπει να βάλουμε νέα θεμέλια στην ανάπτυξη».

Ο Ομπάμα δεσμεύτηκε να συνεχίσει «ακούραστα» τον αγώνα για την ανοικοδόμηση της οικονομίας της χώρας του, η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά έχει γίνει «συντρίμμια», ενώ διέβλεψε κάποια θετικά στοιχεία, προειδοποιώντας πάντως ότι ο δρόμος είναι ακόμα «μακρύς».

Μεταξύ των ζητημάτων που έθιξε στη συνέντευξη ήταν και το Πακιστάν, την κυβέρνηση του οποίου χαρακτήρισε «πολύ εύθραυστη». Παρά τις εντεινόμενες ανησυχίες σε διεθνές επίπεδο, δήλωσε βέβαιος ότι οι ΗΠΑ θα συμβάλλουν ώστε τα πυρηνικά όπλα του Πακιστάν να μην πέσουν στα χέρια εξτρεμιστών.

Όσο για τη απαγόρευση των σκληρών μεθόδων ανάκρισης των υπόπτων, είπε ότι μακροπρόθεσμα θα καταστήσει τις ΗΠΑ πιο ισχυρές και πιο ασφαλείς.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC