Πολιτική
Σάββατο, 02 Μαΐου 2009 07:00

Eoρτασμός εργατικής Πρωτομαγιάς

Με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις γιορτάστηκε και φέτος, η Εργατική Πρωτομαγιά. H κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας διοργανώθηκε, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Επίσης, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στο Σύνταγμα και στην πλατεία Κοραή, στον Πειραιά. Εργατικές συγκεντρώσεις διοργανώθηκαν στη Θεσσαλονίκη και στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Με κεντρικό σύνθημα "Δεν θα πληρώσουμε την κρίση τους" πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το πρωτομαγιάτικο συλλαλητήριο των συνδικάτων. Στη φετινή διοργάνωση την ευθύνη την είχε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, οι ομιλίες έγιναν από συνδικαλιστές της βάσης και ξεχώρισε η παρουσία των μεταναστών.

Στο χαιρετισμό της η πρόεδρος του ΕΚΑ Σαλουφάκου Στάβη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δήθεν για να αντιμετωπίσει την κρίση επιβάλλει νέους φόρους, απελευθερώνει τις απολύσεις, δημιουργεί συνθήκες απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και κλείνει τα μάτια στη ραγδαία αύξηση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας. Κατηγόρησε, επίσης, τους εργοδότες ότι εκβιάζουν τους εργαζόμενους, απαιτώντας ένα σύγχρονο ραγιαδισμό.

Η πρόεδρος του ΕΚΑ υπογράμμισε ως κεντρικά αιτήματα την απαγόρευση των απολύσεων στις επιχειρήσεις που πήραν επιχορηγήσεις, την αυστηρή εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και το 35ώρο χωρίς ελαστικότητα και χωρίς μείωση αποδοχών. Ζήτησε, επίσης, την κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας και την πλήρη ένταξη με ίσα δικαιώματα των οικονομικών μεταναστών.

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με συναυλία, όπου ανάμεσα στους άλλους καλλιτέχνες έπαιξαν και τραγούδησαν ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Ρίτα Αντωνοπούλου και άλλοι.

Ακολούθησε διαδήλωση προς τα γραφεία του ΣΕΒ και τη Βουλή.

Νωρίτερα, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε δική του ανεξάρτητη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα που έλαβε μέρος στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ δήλωσε: "Η φλέβα που οδηγεί στην καρδιά της άνοιξης, όπως λέει και ο μεγάλος μας ποιητής, είναι ο δρόμος της υπακοής και της πειθαρχίας στο δίκιο του εργάτη, είναι ο δρόμος της ενότητας και συνεργασίας, της συμπαράταξης με τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες για το δίκιο του εργάτη, του εργαζόμενου λαού για τη ρήξη και την ανατροπή".

Συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη

Τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες για την εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποιήθηκαν, υπό βροχή, στη Θεσσαλονίκη.

Τη συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους οργάνωσαν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (ΕΚΘ) και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ), στο άγαλμα του Βενιζέλου το ΠΑΜΕ και στην Καμάρα οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Ενταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους όταν ομάδα αναρχικών εκτόξευσε αυγά, μπουκάλια με νερό και άλλα αντικείμενα εναντίον του προέδρου του ΕΚΘ Νίκου Γιαννόπουλου και άλλων μελών της διοίκησης που βρισκόταν στην εξέδρα.

Εργαζόμενοι προσπάθησαν να τους εμποδίσουν και προκλήθηκαν μικροσυμπλοκές, που δεν επεκτάθηκαν, ενώ οι αναρχικοί φώναζαν συνθήματα εναντίον των συνδικαλιστών.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ