Αθλητικά
Σάββατο, 02 Μαΐου 2009 17:46

Z. Ομπράντοβιτς: Είμαι υπερήφανος που βρισκόμαστε στον τελικό

«Είμαι υπερήφανος που βρισκόμαστε στον τελικό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον προπονητή της ΤΣΣΚΑ Μόσχας Έτορε Μεσίνα, ο Ζελιμιρ Ομπράντοβιτς.

«Είμαι υπερήφανος που βρισκόμαστε στον τελικό», δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον προπονητή της ΤΣΣΚΑ Μόσχας Έτορε Μεσίνα, ο Ζελιμιρ Ομπράντοβιτς.

Ακολουθούν οι δηλώσεις των δύο προπονητών:

Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς: «Είμαι υπερήφανος που βρισκόμαστε στον τελικό. Θα έχω την ευκαιρία να ξανασυναντήσω τον φίλο μου τον Έτορε, που θα είναι παρών για τέταρτη διαδοχική χρονιά στον τελικό. Μετά τους δύο ημιτελικούς, οι δύο ομάδες θα παίξουν ένα σπουδαίο παιχνίδι στον τελικό. Θα προσπαθήσουμε να κατακτήσουμε το τρόπαιο. Θα είναι δύσκολο, αλλά θα διεκδικήσουμε τις πιθανότητές μας. Η δομή του φάιναλ φορ είναι έτσι, ώστε οι ομάδες να έχουν λιγότερο από 24 ώρες να ξεκουραστούν και να προετοιμαστούν. Το σημαντικό είναι να καταλάβουμε τα λάθη που κάναμε και να μην τα επαναλάβουμε. Ξέρουμε τη φιλοσοφία της ΤΣΣΚΑ και θα δώσουμε οδηγίες στους παίκτες να παίξουν σωστά.»

Ο Ομπράντοβιτς αναφέρθηκε και στον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό: «Ακόμη απορώ πώς η μπάλα δεν μπήκε στο καλάθι στην τελευταία μας επίθεση, η οποία ίσως ήταν η καλύτερη που κάναμε στον αγώνα. Ο Ολυμπιακός δεν επιχείρησε τρίποντο στην τελευταία επίθεση, αλλά δεν ήταν εύκολο με τόσους παίκτες. Προσπάθησα να μιλήσω με όλους τους ανθρώπους του Ολυμπιακού, γιατί ξέρω πώς αισθάνεσαι μετά από ένα τέτοιο ματς. Έκαναν πολύ καλή προσπάθεια και δεν πιστεύω πως δεν υπάρχει λόγος να μην είναι χαρούμενοι».

Έτορε Μεσίνα: «Δεν είμαι χαρούμενος που θα δω τον Ζέλιμιρ εντός γηπέδου. Χαίρομαι, όμως, που τον βλέπω εκτός, γιατί είναι καλός μου φίλος. Η σύζυγός μου πάντα μού λέει ότι ο Ομπράντοβιτς είναι καλύτερος από μένα. Μόλις τελείωσε ο δεύτερος ημιτελικός, με πήρε τηλέφωνο και μου είπε «ωχ, την πατήσαμε». Ο Έκτορας είναι ο άτυχος ήρωας στη μυθολογία. Αν δεν βρούμε την Aχίλλειο πτέρνα του Ομπράντοβιτς, θα χάσουμε. Θα είναι ένας εξαιρετικός τελικός, λόγω της ικανότητας και του ονόματος των δύο ομάδων, που προκρίθηκαν μετά από δύο ενδιαφέροντα παιχνίδια. Οποιαδήποτε πρόβλεψη θα ήταν παρακινδυνευμένη. Θα προσπαθήσουμε να είμαστε συγκεντρωμένοι από το πρώτο λεπτό. Θα μιλήσω στους παίκτες μου και τους εμπιστεύομαι πως θα εφαρμόσουν όσα τους πω. Και οι δύο ομάδες έχουν παίκτες, οι οποίοι κατανοούν πολύ καλά το παιχνίδι, πολύ έξυπνους παίκτες, και όλα θα κριθούν στις λεπτομέρειες. Κάθε φορά λέω στους παίκτες πως δεν θα πρέπει να σκέφτονται τι θα σημαίνει ενδεχόμενη νίκη ή ήττα σε τέτοια ματς και να είναι συγκεντρωμένοι μόνο στον αγώνα. Αν καταναλώνεις ενέργεια σε τέτοιες σκέψεις, θα φτάσεις στον αγώνα πνευματικά εξουθενωμένος. Ο Παναθηναϊκός έχει πολύ καλούς παίκτες, έχει εξαιρετική άμυνα, αλλά δεν πιστεύω πως θα δούμε χαμηλό σκορ».

Tις δικές του επιτυχίες, όσο και του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς απέδωσε στο γεγονός πως: «Πάντα έχουμε καλές ομάδες και εξαιρετικούς παίκτες, αλλά και ανθρώπους στα χέρια μας, που δέχονται να βάζουν την ομάδα πάνω από το άτομο. Αυτό είναι πολύ δύσκολο και είμαστε τυχεροί. Φυσικά δεν είναι όλα πάντα ρόδινα, αφού κάποιοι δυσαρεστούνται που δεν παίζουν πολύ».

Θα ήθελε να είχε τον Παπαλουκά στο ρόστερ της ΤΣΣΚΑ και φέτος; «Θα μου άρεσε να είχα τον Παπαλουκά, είναι εξαιρετικός άνθρωπος, αλλά θα έπρεπε να βγάλω κάποιον παίκτη από την ομάδα και δεν θα ήθελα να το κάνω αυτό. Αφήστε τον να απολαύσει τη νέα του ομάδα και εμείς θα συνεχίσουμε για μια νέα πρόκληση».

Βασίλης Σπανούλης: «Είναι πολύ όμορφο για μένα και την ομάδα μου να είμαστε στον τελικό. Η ΤΣΣΚΑ είναι μια πολύ έμπειρη ομάδα. Πρέπει να ακολουθήσουμε τη στρατηγική μας. Είναι 50-50 οι πιθανότητες. Δεν πρέπει να κολλάει κανείς στη νίκη στον ημιτελικό, αλλά να διατηρεί την ενέργειά του για τον τελικό. Έχουμε αρχίσει να προετοιμάζουμε το μυαλό και το σώμα μας για τον τελικό».

Bίκτορ Κριάπα: «Είναι πολύ ωραία να είμαι στον τελικό και να αντιμετωπίζω μια πολύ δυνατή ομάδα. Οι δύο φιναλίστ άξιζαν να φτάσουν εκεί. Θα κερδίσει η ομάδα που θα είναι πιο καλά προετοιμασμένη και θα βρεθεί σε καλύτερη μέρα».

Σε ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου, ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς αναφέρθηκε στον πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού και MVP της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον χθεσινό ημιτελικό με την Μπαρτσελόνα, Ραμούνας Σισκάουσκας: «Είναι σπουδαίος παίκτης. Ήταν θαυμάσιος στην τελευταία περίοδο του ημιτελικου. Όμως, η ΤΣΣΚΑ έχει και άλλους παίκτες. Αν ήταν μόνος του, θα έβαζα πάνω του πέντε παίκτες. Η ΤΣΣΚΑ είναι πολύ καλή ομάδα και ξέρει να παίζει.» Ο Μεσίνα σχολίασε για τον ημιτελικό: «Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι ο Σίσκα θα κρίνει τον αγώνα. Δεν συνηθίζω να βάζω τέτοια πίεση σε κανέναν.»

Οι δύο προπονητές ρωτήθηκαν και για την αποτυχία της Μπαρτσελόνα στα φάιναλ φορ. Ο τεχνικός των «πρασίνων» εξήγησε: «Κάθε ομάδα που φτάνει στο φάιναλ φορ, έχει πετύχει ένα κατόρθωμα. Από εκεί και μετά, μπορεί να γίνει ο,τιδήποτε. Όπως είδαμε, τα δύο παιχνίδια κρίθηκαν στις λεπτομέρειες. Δεν υπάρχουν πολλές ομάδες στην Ευρώπη που να μετρούν δέκα συμμετοχές σε φάιναλ φορ.» Ο Μεσίνα απάντησε: «Δεν ξέρω καλά την ιστορία της Μπαρτσελόνα. Είμαι αναρμόδιος να μιλήσω για το θέμα, γιατί το γνωρίζω μόνο εξωτερικά.»

Τη γνώμη τους για τις αλλαγές στους κανονισμούς κλήθηκαν να καταθέσουν εν συνεχεία: «Το μπάσκετ έχει βελτιωθεί πολυ, έχει γίνει πιο γρήγορο. Κάθε χρόνο μιλάμε για κανονισμούς. Αυτό είναι πολύ καλό. Το πρώτο βήμα είναι να δούμε ότι οι ομάδες αποκτούν πλεονέκτημα από τον αιφνιδιασμό. Στο ΝΒΑ, αυτό είναι το μεγάλο τους πλεονέκτημα, γιατί δίνουν προτεραιότητα στην επίθεση» ήταν η άποψη του Ομπράντοβιτς, ενώ ο Μεσίνα κατέθεσε και τη δική του άποψη: «Τα 24΄΄ έκαναν τη διαφορά σε σχέση με τα 30΄΄ που διαρκούσαν οι επιθέσεις στο παρελθόν. Η αθλητική ικανότητα παίζει πλέον μεγαλύτερο ρόλο. Οι ομάδες και οι παίκτες πρέπει να δημιουργούν για τον εαυτό τους και να έχουν ισορροπία.»

Ομπράντοβιτς, Κριάπα και Σπανούλης είπαν για το ΝΒΑ: «Είμαι χαρούμενος στην Ευρώπη και τον Παναθηναϊκό. Ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μου το ΝΒΑ. Είναι ένας διαφορετικός κόσμος. Είμαι πολύ χαρούμενος εδώ κι αυτό είναι το πιο σημαντικό. Δεν θέλω κάτι άλλο» τόνισε για πολλοστή φορά ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Ο Κριάπα το πήγε ένα βήμα παραπάνω: «Για μένα, το ΝΒΑ είναι πιο πολύ για το θέαμα και τον κοσμο που έρχεται στο γήπεδο για να βλέπει τα ματς. Στην Ευρώπη, στόχος είναι πρώτα η νίκη. Παίζεις σε διοργανώσεις, όπου πρέπει να κερδίσεις κάθε ματς. Όλες οι ομάδες και οι παίκτες το ξέρουν. Αυτή είναι η πίεση της Ευρώπης.» Με εμπειρία στο ΝΒΑ και μάλιστα δυσάρεστη για τον ίδιο, ο Σπανούλης εξήγησε: «Το μπάσκετ είναι διαφορετικό στους δύο κόσμους. Μου αρέσει πιο πολύ εδώ. Βρισκόμαστε στον τελικό του φάιναλ φορ, που είναι ένα από τα πιο δυνατά όλων των εποχών. Η ποιότητα των αγώνων είναι πολύ υψηλή.»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ