Πρωταθλητής Ευρωλίγκα για 5η φορά στην ιστορία του στέφθηκε ο Παναθηναϊκός μέσα στο Βερολίνο, δύο χρόνια μετά τη στέψη του μέσα στο ΟΑΚΑ. Συγκλονιστικός ο τελικός απέναντι στην κάτοχο του τίτλου, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, της οποίας επικράτησε με ένα καλάθι, 73-71, όπως και στην Αθήνα πάλι στον τελικό το 2007.
Πρωταθλητής Ευρωλίγκα για 5η φορά στην ιστορία του στέφθηκε ο Παναθηναϊκός μέσα στο Βερολίνο, δύο χρόνια μετά τη στέψη του μέσα στο ΟΑΚΑ. Συγκλονιστικός ο τελικός απέναντι στην κάτοχο του τίτλου, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, της οποίας επικράτησε με ένα καλάθι, 73-71, όπως και στην Αθήνα πάλι στον τελικό το 2007.
Τους 7 τίτλους Ευρωλίγκα έφτασε ο τεχνικός της "πράσινης" αυτοκρατορίας στο ελληνικό και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Πρώτος εν ενεργεία παίκτης και από καταβολής φάιναλ φορ ο Φραγκίσκος Αλβέρτης με 5 τίτλους, ενώ ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους μετρά τέσσερις τίτλους σε τέσσερις τελικούς στην καριέρα του με τρεις διαφορετικές ομάδες. ΜVP του φάιναλ φορ αναδείχτηκε ο Βασίλης Σπανούλης που σημείωσε 13 πόντους στον τελικό, όσους και ο Αντώνης Φώτσης.
Παρούσα σε 7 διαδοχικά φάιναλ φορ η ΤΣΣΚΑ Μόσχας απώλεσε την ευκαιρία να σηκώσει το 7ο τρόπαιο στην ιστορία της που θα ήταν το 5ο προσωπικό για τον τεχνικό της Έτορε Μεσίνα. Ένας ονειρεμένος Παναθηναϊκός στο πρώτο μέρος οικοδόμησε διαφορά 20 πόντων στο ημίχρονο, αλλά η ΤΣΣΚΑ ροκάνισε τη διαφορά κι έδωσε χαρακτήρα ντέρμπι, όπως αρμόζει στον τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Μία άστοχη βολή του Γιασικεβίτσιους στα 5.2΄΄ πάγωσε το "02 World" του ανατολικού Βερολίνου και τους 3 χιλιάδες φιλάθλους του Παναθηναϊκού κι όταν ο Σισκάουσκας αστόχησε από το ύψος του φάουλ... ο Παναθηναϊκός ήταν στην κορυφή της Ευρώπης.
Τα δεκάλεπτα: 21-16, 48-28, 56-46, 73-71
Η ΤΣΣΚΑ μπήκε δυνατά και με όπλο την φροντ λάιν προηγήθηκε 4-10. Το τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη, 7-10 ήταν το έναυσμα για ένα ονειρικό πρώτο ημίχρονο, το καλύτερο παιχνίδι του Παναθηναϊκού φέτος. Κι η τεχνική ποινή στον Κριάπα όταν διαμαρτυρήθηκε για φάουλ που του κατελόγισαν οι διαιτητές στον Πέκοβιτς... απλώς εφαλτήριο για μία διαφορά +20 πόντων υπέρ του Παναθηναϊκού στο ημίχρονο. Ο Μαυροβούνιος σέντερ των "πρασίνων" διαμόρφωσε από τη γραμμή του φάουλ το 17-12 (πρώτη φορά οι πράσινοι προηγήθηκαν 13-12). Ο Μεσίνα έριξε τον Καούν, ειδική αποστολή να σταματήσει τον Πέκοβιτς, ενώ τη μία αλλαγή μετά την άλλη έκανε και ο Ομπράντοβιτς. Με 7 πόντους του Σπανούλη και 6 του Πέκοβιτς, 9 ριμπάουντ έναντι 6 των Ρώσων που είχαν 0/4 τρίποντα στο πρώτο δεκάλεπτο και τον Χόλντεν πρώτο σκόρερ με 6 πόντους, η πρώτη περίοδος βρήκε την ελληνική ομάδα στο +5, 21-16.
Μονόλογος του Παναθηναϊκού η δεύτερη περίοδος, με τα μάτια των παικτών του Ομπράντοβιτς να γυαλίζουν. Αν και ο Σμόντις με 3 διαδοχικούς πόντους μείωσε, 23-19, η ρωσική ομάδα σιώπησε στη συνέχεια. Μόλις 7 πόντους σε 8 λεπτά στη δεύτερη περίοδο πέτυχαν οι παίκτες του Μεσίνα που όρθιος προσπαθούσε να εμψυχώσει τους παίκτες του... Η άμυνα ζώνης του Παναθηναϊκού ήταν τόσο αποτελεσματική που οι Ρώσοι δεν έβρισκαν διαδρόμους, έκαναν βεβιασμένες επιλογές και οι "πράσινοι" κυριαρχούσαν στα αμυντικά ριμπάουντ. Κι εκεί άρχισε η βροχή από τρίποντα 7 εύστοχα μόνο στο δεύτερο δεκάλεπτο. Γιασικεβίτσιους και Διαμαντίδης έξω από τα 6.25 διαμόρφωσαν το 29-19, ο τελευταίος πάλι με τρίποντο το 36-21 και ο Φώτσης το 39-23 λίγο μετά. Οι κερκίδες του Παναθηναϊκού στο 02 World είχαν πάρει φωτιά με τους φιλάθλους να παραληρούν. Σαν χαμένοι, οι παίκτες του Μεσίνα, ονόματα τεράστια, όπως ο Σισκάουσκας που πέτυχε μόλις 2 πόντους στο α΄ μέρος, 3 ο Σμόντις, 2 ο Λάνγκντον και 4 ο Κριάπα. Σπανούλης, Γιασικεβίτσιους έδιναν χαριστικές βολές πάλι έξω από τα 6.25 και το ίδιο έκανε και ο Ντρου Νίκολας, διαμορφώνοντας το σκορ ημιχρόνου, 48-28.
Η αντίδραση του Έτορε Μεσίνα ήταν αναμενόμενη και της ΤΣΣΚΑ, μίας πολύ μεγάλης ομάδας, κατόχου του τίτλου, παρούσα σε 4 διαδοχικούς τελικούς και με 2 τίτλους σε τρία χρόνια. Ο Τράιαν Λάνγκντον πέτυχε 11 πόντους στην 3η περίοδο, εκ των οποίων 6 σερί. Οι Ρώσοι πήγαν σε σετ παιχνίδι, ισορρόπησαν στα ριμπάουντ και έκαναν τους παίκτες του Ομπράντοβιτς να δείχνουν χαμένοι. Αποτέλεσμα; Μόλις 8 πόντους σημείωσε ο Παναθηναϊκός σ' αυτό το διάστημα και με τους 18 δικού της η ρωσική ομάδα άμβλυνε στους 10 την ψαλίδα της διαφοράς, 56-46.
Θρίλερ, το τέταρτο δεκάλεπτο... οι Ρώσοι μείωσαν στους 6 πόντους, 56-50 και το τρίποντο του Αντώνη Φώτση, 59-50 αποδείχτηκε σωτήριο. Έξι διαδοχικοί πόντοι του Περπέρογλου με ένα τρίποντο, 65-52. Κριάπα και Σμόντις με ψυχρό αίμα, έξω από τα 6.25 κρατούσαν την ΤΣΣΚΑ σε απόσταση αναπνοής, 70-66, 1.12 πριν τη λήξη. Στα 8΄΄ ο Κριάπα αστόχησε και στις δύο βολές μετά από φάουλ του Φώτση που ήταν το 5ο του (με 5 στον πάγκο ήταν ήδη και ο Τσαρτσαρής). Στα 26΄΄ ο Σισκάουσκας μείωσε στον πόντο, 70-69 με τρίποντο. Ο Κριάπα κάνει φάουλ, το 5ο του στον Διαμαντίδη κι ο κορυφαίος αμυντικός της Ευρωλίγκα για πέντε διαδοχικές σεζόν δεν λαθεύει, 2/2 και 72-69. Φάουλ του Διαμαντίδη στον Σισκάουσκας, 72-71 δια χειρός Λιθουανού στα 8΄΄. Όταν ο Λάνγκντον σταματά με φάουλ τον Γιασικεβίτσιους, ο τελευταίος αστοχεί στην πρώτη βολή κι ευστοχεί στη δεύτερη, 73-71, με εναπομείναντα χρόνο 5.08΄΄. Στην επαναφορά, ο Σμόντις, η μπάλα καταλήγει στα χέρια τους Σισκάουσκας κι ο Λιθουανός αστοχεί από το ύψος του φάουλ και ο πάγκος του Παναθηναϊκού τρέχει στο γήπεδο, ο Γιασικεβίτσιους ανεβαίνει σ' ένα κάθισμα μπροστά στην κερκίδα των "πράσινων" φιλάθλων και τους το αφιερώνει... Ένα ακόμη αστέρι, το 5ο πρέπει να "κεντηθεί" στην "πράσινη φανέλα"!
Διαιτητές: Μπραζάουσκας (Λιθουανία), Αρτεάγκα (Ισπανία), Μπαχάρ (Ισραήλ)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Σπανούλης 13 (3), Περπέρογλου 6 (1), Μπατίστ 6, Φώτσης 13 (3), Νίκολας 7 (1), Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 10 (2), Πέκοβιτς 6, Γιασικεβίτσιους 10 (3)
ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Έτορε Μεσίνα): Ζήσης, Σμόντις 9 (1), Σισκάουσκας 13 (2), Χόλντεν 14, Λόρμπεκ 5, Λάνγκντον 13 (1), Καούν 3, Κριάπα 9 (1), Πλάνινιτς 5, Μόρις
ΑΠΕ-ΜΠΕ