Κόσμος
Δευτέρα, 04 Μαΐου 2009 11:30

ΠΟΥ: Μπορεί να υπάρξει δεύτερο, φονικότερο κύμα του ιού

Η νέα γρίπη (γρίπη των χοίρων) μπορεί να υποχωρήσει πριν ξανακάνει την εμφάνισή της με πρωτοφανή δριμύτητα, προειδοποιεί η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάργκαρετ Τσαν.

Η νέα γρίπη (γρίπη των χοίρων) μπορεί να υποχωρήσει πριν ξανακάνει την εμφάνισή της με πρωτοφανή δριμύτητα, προειδοποιεί η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάργκαρετ Τσαν, απαντώντας στους επικριτές του οργανισμού που έχουν κάνει λόγο για υπερβολική αντίδραση αλλά και στις δηλώσεις κορυφαίων Μεξικανών αξιωματούχων περί υποχώρησης του ιού.

«Εάν το ποσοστό θνησιμότητας από τον ιό Α (Η1Ν1) δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί στον κόσμο, ένα δεύτερο κύμα του ιού μπορεί να ξεσπάσει πλήττοντας με μεγάλη «εκδικητικότητα», τόνισε σε συνέντευξή της στους Financial Times. «Εάν αυτό συμβεί, θα πρόκειται για την ισχυρότερη από τις επιδημίες που ο κόσμος θα πρέπει να αντιμετωπίσει στον 21ο αιώνα», δήλωσε η Τσαν.

«Ελπίζουμε ότι ο ιός θα εξαλειφθεί, γιατί εάν δεν συμβεί αυτό, προχωράμε προς μια μεγάλη επιδημία. Δεν προβλέπω το ξέσπασμα μιας πανδημίας. Ωστόσο αν θελήσω να υπεκφύγω και δεν έχουμε προετοιμαστεί, τότε θα έχω αποτύχει στο καθήκον μου. Προτιμώ να υπάρξει μια υπερβολή όσον αφορά την προετοιμασία, παρά το αντίθετο», διευκρίνισε η Τσαν.

Την Κυριακή ο Μεξικανός υπουργός Υγείας Χοζέ Ανχέλ Κόρδοβα δήλωσε ότι «η εξέλιξη της επιδημίας είναι τώρα σε φάση υποχώρησης». Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΠΟΥ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως ανέρχονται σε 985 σε 20 χώρες, ενώ οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι σε 26(25 στο Μεξικό και ένας στις ΗΠΑ).

Εξάπλωση του ιού έχει παρατηρηθεί στις ΗΠΑ, όπου έχουν επιβεβαιωθεί 226 κρούσματα σε 30 πολιτείες. «Ο ιός μάλλον κυκλοφορεί σχεδόν σε όλη τη χώρα τώρα», όπως είπε η δρ Αν Σούτσατ από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων. Προειδοποίησε ότι αναμένονται πιο σοβαρά κρούσματα και θάνατοι, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό δεν είναι ασυνήθιστο, καθώς 36.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ετησίως στις ΗΠΑ από την εποχική γρίπη.

Ο Πίτερ Έμπαρεκ, επιστήμονας στον ΠΟΥ, δήλωσε ότι χρειάζονται αυξημένα μέτρα παρακολούθησης, καθώς ο ιός εντοπίστηκε σε γουρούνια στον Καναδά. Πρόσθεσε ότι δεν συνιστάται η σφαγή ζώων, ενώ η κατανάλωση χοιρινού εξακολουθεί να είναι ασφαλής.

Την ίδια ώρα, έχει ξεσπάσει διπλωματική διαμάχη μεταξύ Μεξικού και Κίνας, λόγω της απόφασης των κινεζικών Αρχών να αποκλείσουν Μεξικανούς σε ξενοδοχεία, είτε ήταν άρρωστοι είτε όχι. Το Μεξικό κάνει λόγο για διακρίσεις εναντίον των πολιτών του, κάτι που αρνείται κατηγορηματικά η Κίνα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC, Financial Times