Αισιόδοξος ότι η ελληνική οικονομία είναι σε καλύτερη θέση απ’ ότι η υπόλοιπη Ευρώπη για να αντιμετωπίσει την κρίση, εμφανίστηκε, μιλώντας στο naftemporiki.gr, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, Δημήτρης Μαρούλης. Εκτίμησε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή μπορεί να αρχίσει ακόμα και εν μέσω κρίσης, με τη βοήθεια της μείωσης της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.
Αισιόδοξος ότι η ελληνική οικονομία είναι σε καλύτερη θέση απ’ ότι η υπόλοιπη Ευρώπη για να αντιμετωπίσει την κρίση, εμφανίστηκε, μιλώντας στο naftemporiki.gr, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, Δημήτρης Μαρούλης.
Εκτίμησε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή μπορεί να αρχίσει ακόμα και εν μέσω κρίσης, με τη βοήθεια της μείωσης της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.
Πώς σχολιάζετε τις προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία;
«Οι προβλέψεις αυτές ήταν αναμενόμενες. Το ότι η ελληνική οικονομία επηρεάζεται από την παγκόσμια κρίση είναι γεγονός. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν μάλλον δεν δραματοποιούν τα πράγματα, ιδιαίτερα όσον αφορά την εξέλιξη της κατανάλωσης, η οποία αυξάνεται κατά 0,4% και την αναμενόμενη πτώση των επενδύσεων, που είναι 5,6% και την πτώση των εξαγωγών που είναι 7,3%».
Τι περιθώριο για ελιγμούς δίνουν τα στοιχεία αυτά στην κυβέρνηση;
«Το κρίσιμο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία, όπως πολύ σωστά λέει η Κομισιόν, είναι η δημοσιονομική πορεία για τη μείωση των ελλειμμάτων στο δημόσιο τομέα. Tα ελλείμματα διαμορφώθηκαν σε υψηλά επίπεδα από το 2008 και πρέπει να γίνει κάτι για να μειωθούν το 2009, ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού του δημοσίου».
Συμφωνείτε λοιπόν με τις συστάσεις του κ. Αλμούνια;
«Συμφωνούμε ότι στην Ελλάδα πρέπει να υπάρξει μία καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στο ρυθμό αύξησης των πρωτογενών δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού και στον ρυθμό αύξησης των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού. Aπό το 2002 μέχρι σήμερα τα καθαρά έσοδα αυξάνονται με χαμηλότερο ρυθμό απ’ ότι οι πρωτογενείς δαπάνες. Αυτό δημιουργεί την ανισορροπία και πρέπει να αλλάξει, να μπούμε σε μία πορεία πραγματικής δημοσιονομικής προσαρμογής».
Ακόμα και εν μέσω κρίσης;
«Στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορες δυνατότητες για αποκατάσταση αυτής της ισορροπίας, για παράδειγμα δεν λέει κανείς ότι μέσα στην κρίση δεν μπορεί να μειωθεί η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή. Πρέπει να γίνει αυτό, ώστε ο προϋπολογισμός να φτάσει σε ένα επίπεδο ισορροπίας που δεν θα θεωρούμαστε αφερέγγυοι και θα υποχρεωνόμαστε να πληρώνουμε το χρέος με κόστος τρεις ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το κόστος δανεισμού του γερμανικού δημοσίου. Δεν το αξίζουμε αυτό, έχουμε όλες τις δυνατότητες να βελτιώσουμε τα δημόσια οικονομικά μας και νομίζω ότι μπορεί να γίνει ακόμα και μέσα στην κρίση. Δεν λέω ότι μέσα στην κρίση το έλλειμμα θα εξανεμιστεί, αλλά να αρχίσει η πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής».
Ποιοι κλάδοι θα επηρεαστούν περισσότερο στην Ελλάδα από την ύφεση;
«Ο τουρισμός και οι άλλοι εξαγωγικοί κλάδοι, ο μεταλλουργικός, οι κλάδοι που έχουν επηρεαστεί από την πτώση των τιμών των πρώτων υλών στις οποίες η Ελλάδα έχει και εξαγωγική δραστηριότητα. Για τη ναυτιλία γνωρίζουμε ότι οι εισπράξεις θα είναι μειωμένες. Επίσης, επειδή βλέπουμε μεγάλη μείωση των εισαγωγών, οδηγούμαστε και σε μείωση κάποιων δραστηριοτήτων στην εγχώρια οικονομία. Επομένως αρκετοί τομείς υποφέρουν. ¶λλωστε το ότι είμαστε σε κρίση δεν το αμφισβητεί κανείς. Απλούστατα θεωρούμε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση να ανταπεξέλθει σε αυτή την κρίση - με κόστος βέβαια - απ’ ότι άλλες χώρες. Αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε, ώστε να βρεθούμε στην περίοδο της ανάκαμψης σε καλύτερη θέση από τους άλλους».
Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι είμαστε σε καλύτερη θέση από τους υπόλοιπους;
«Ακόμα και αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη της Κομισιόν για μείωση του ΑΕΠ κατά 0,9%, τότε έχουμε καλύτερη επίδοση κατά 3,1 ποσοστιαίες μονάδες από τη ζώνη του ευρώ. Η ευρωζώνη θα έχει μείωση κατά 4% και πολύ μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας. Μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στα προβλήματα αυτά στην Ελλάδα και η κοινωνική πολιτική μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα. Δεν είναι τόσο βαθιά η κρίση στην Ελλάδα, γιατί το τραπεζικό σύστημα δεν έχει υποστεί τη ζημιά που έχουν υποστεί άλλα τραπεζικά συστήματα, γιατί είμαστε πιο κλειστή οικονομία, γιατί η εισοδηματική πολιτική είναι αρκετά γενναιόδωρη ακόμα και το 2009 - παρά το γεγονός ότι ενδεχομένως να μην εφαρμοστεί, όπως στις προηγούμενες χρονιές. Υπάρχουν λοιπόν κάποια πράγματα που μας προστατεύουν, γι’ αυτό κι εμείς θεωρούμε ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι θετική και το 2009. Μικρή μεν (0,5%, 0,2%) αλλά θετική».