Κόσμος
Τρίτη, 05 Μαΐου 2009 09:24

ΠΟΥ: Να μην χαλαρώσουν τα μέτρα για τη νέα γρίπη

Το Μεξικό φαίνεται σίγουρο ότι μπορεί να ελέγξει τη νέα γρίπη (γρίπη των χοίρων), κρούσματα της οποίας έχουν εντοπιστεί σε 21 χώρες, όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τα μέλη του να μην χαλαρώσουν τα μέτρα που έχουν λάβει.

Το Μεξικό φαίνεται σίγουρο ότι μπορεί να ελέγξει τη νέα γρίπη (γρίπη των χοίρων), κρούσματα της οποίας έχουν εντοπιστεί σε 21 χώρες, όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τα μέλη του να μην χαλαρώσουν τα μέτρα που έχουν λάβει.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αρχές είναι συγκρατημένα αισιόδοξες, προειδοποιώντας παράλληλα για την πιθανότητα να υπάρξει νέο κύμα κρουσμάτων το φθινόπωρο από έναν ιό περισσότερο μολυσματικό.

Παρ'όλες όμως τις διαβεβαιώσεις, η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται και χθες εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Πορτογαλία, ενώ ταυτόχρονα αρκετές χώρες ενίσχυσαν τα μέτρα προστασίας.

Στον Καναδά ανακοινώθηκε το πρώτο σοβαρό κρούσμα της γρίπης: ένα κοριτσάκι που νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου στο Εντμοντον. Συνολικά στη χώρα τα κρούσματα ανέρχονται στα 140.

Η κατάσταση παραμένει πολύ ανησυχητική, δήλωσε ο Δρ Κέιζι Φουκούντα, νούμερο δύο του ΠΟΥ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε από την πλευρά της να μην ληφθούν αδικαιολόγητα μέτρα ώστε να «μην γίνει η υγειονομική κρίση και οικονομική».

Ο πιο πρόσφατος απολογισμός στο Μεξικό κάνει λόγο για 26 νεκρούς, κυρίως γυναίκες, και για 776 ασθενείς. Όμως η επιδημία βρίσκεται σε φάση ύφεσης, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας.

Χθες Δευτέρα ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στις 21 χώρες είναι 1.085 και των νεκρών 27.

Ο ΠΟΥ καλεί τις αρμόδιες αρχές σε όλον τον κόσμο να μην θεωρήσουν πως ο κίνδυνος ξεπεράστηκε, γιατί η νέα γρίπη (γρίπη των χοίρων) μπορεί να υποχωρήσει πριν ξανακάνει την εμφάνισή της με πρωτοφανή δριμύτητα.

«Εάν συμβεί αυτό θα έχουμε τη χειρότερη από τις επιδημίες που ο κόσμος θα αντιμετωπίσει τον 21ο αιώνα», τόνισε η Μάργκαρετ Τσαν επικεφαλής του Οργανισμού.

Στις ΗΠΑ έχουν εντοπιστεί 286 κρούσματα σε 36 πολιτείες και οι αρχές προειδοποιούν για τον κίνδυνο συνδυασμού του ιού Α-Η1Ν1 με αυτόν της γρίπης του φθινοπώρου. Περίπου 530 σχολεία παραμένουν κλειστά σε όλη τη χώρα.

«Παρατηρούμε ενθαρρυντικά σημάδια. Ο ιός δεν είναι μέχρι τώρα πιό σοβαρός από αυτόν της εποχικής γρίπης», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπέσερ, διευθυντής των Ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών στις ΗΠΑ.

Για την Αμερικανίδα υπουργό Υγείας, Καθλίν Σιμπέλιους, «κίνδυνος μπορεί να προκύψει αν ο ιός επανέλθει το φθινόπωρο σε μια πιο μολυσματική μορφή».

Οι ΗΠΑ επιταχύνουν τις διαδικασίες παραγωγής εμβολίου κατά της εποχικής γρίπης και ειδικοί εργάζονται πάνω στον ιό Η1Ν1 για να καθορίσουν το πως μπορεί να παραχθεί εμβόλιο.

Εκτός από το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Ισπανία (57 κρούσματα) είναι οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Εννέα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στη Βρετανία, συνολικά 27 και δύο στην Γαλλία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων