Κόσμος
Τρίτη, 05 Μαΐου 2009 11:50

Αντιδράσεις από το Μεξικό για τα αυστηρά μέτρα στην Κίνα

Μεξικανικό αεροσκάφος έφθασε νωρίς σήμερα το πρωί στην Κίνα, με πρώτο σταθμό τη Σανγκάη, για να μεταφέρει τους Μεξικανούς που επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Το Μεξικό καταγγέλει τις κινεζικές αρχές ότι ασκούν διακρίσεις σε βάρος των πολιτών του.

Μεξικανικό αεροσκάφος έφθασε νωρίς σήμερα το πρωί στην Κίνα, με πρώτο σταθμό τη Σανγκάη, για να μεταφέρει τους Μεξικανούς που επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και κυρίως όσους έχουν τεθεί σε καραντίνα στο πλαίσιο των μέτρων κατά του ιού Α (Η1Ν1) της νέας γρίπης.

Αρκετοί από του Μεξικανούς που βρίσκονται στην Κίνα μετέβησαν το πρωί στην πρεσβεία του Μεξικού στο Πεκίνο, πριν αναχωρήσουν για το αεροδρόμιο. Ορισμένοι διαμαρτυρήθηκαν ότι εγκλωβίστηκαν στη χώρα μετά την αναστολή των πτήσεων μεταξύ Μεξικού και Κίνας.

Η Κίνα, από την πλευρά της, έστειλε το βράδυ χθες, Δευτέρα αεροσκάφος για τον επαναπατρισμό πολιτών της που εγκλωβίστηκαν στο Μεξικό, την πλέον πληγείσα χώρα από τον ιό της νέας γρίπης.

Τις τελευταίες ημέρες το Μεξικό κατήγγειλε τις κινεζικές αρχές ότι ασκούν διακρίσεις σε βάρος των πολιτών του. Το Πεκίνο απορρίπτει ότι προέβη σε διακριτική συμπεριφορά, προτάσσοντας την ανάγκη καταπολέμησης.

Η Κίνα έχει λάβει δρακόντεια μέτρα προκειμένου να περιορίσει μια πιθανή μετάδοση του ιού Α (Η1Ν1) της γρίπης.

Εβδομήντα Μεξικανοί τέθηκαν σε καραντίνα σε αρκετές πόλεις όπως στο Πεκίνο, τη Σανγκάη και τη Καντόν μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος μετάδοσης του ιού της νέας γρίπης στην Ασία, σε έναν Μεξικανό ο οποίος έφθασε στο Χονγκ Κονγκ μέσω Σανγκάης.

Σχεδόν 300 άνθρωποι είναι υπό περιορισμό από την Παρασκευή και επί μια εβδομάδα στο Χονγκ Κονγκ, μέσα στο ξενοδοχείο όπου είχε πάει ο Μεξικανός.

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Πεκίνο ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον τέσσερις Αμερικανοί έχουν τεθεί σε καραντίνα στην Κίνα στο πλαίσιο των αντιγριπικών μέτρων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο