Πολιτική
Τρίτη, 05 Μαΐου 2009 15:43

Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση Κ. Παπούλια με τη Φινλανδή ομόλογό του

Με μία ιδιαίτερα θερμή και εγκάρδια συνάντηση με τη Φινλανδή ομόλογό του, Τάρια Χάλονεν, άρχισε σήμερα την επίσκεψή του στη Φινλανδία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Με μία ιδιαίτερα θερμή και εγκάρδια συνάντηση με τη Φινλανδή ομόλογό του, Τάρια Χάλονεν, άρχισε σήμερα την επίσκεψή του στη Φινλανδία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Ο Κάρολος Παπούλιας και η Τάρια Χάλονεν, παλαιοί γνώριμοι και φίλοι από την προηγούμενη θητεία τους, ως υπουργοί των Εξωτερικών των δύο χωρών, συζήτησαν για όλα τα διμερή, διεθνή και ευρωπαϊκά ζητήματα και φυσικά για την οικονομική κρίση. Οι δε απόψεις, που εξέφρασαν, ήταν «συμπίπτουσες», σύμφωνα με την έκφραση του Έλληνα Προέδρου.

Η Πρόεδρος της Φινλανδίας εξέφρασε το σεβασμό και την εκτίμησή της για την Ελλάδα και τον κ. Παπούλια και αφού τόνισε ότι οι δύο λαοί «τα έχουν βρει μεταξύ τους» (κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο μεγάλο αριθμό τουριστών, Ελλήνων και Φινλανδών, που επισκέπτονται τις δύο χώρες), επεσήμανε την ανάγκη οι επιχειρηματίες «να κάνουν κάτι παραπάνω για τις σχέσεις μας».

Αύριο, στο Ελσίνκι θα συνεδριάσει ελληνοφινλανδικό φόρουμ επιχειρηματιών, όπου θα παραστεί ο Πρόεδρος Παπούλιας και θα μιλήσει ο υφυπουργός των Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που συνοδεύει τον κ.Παπούλια στην επίσκεψή του στη Φινλανδία και ο οποίος σήμερα είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου και Ανάπτυξης της χώρας.

Στον επίκεντρο της συζήτησης του κ. Παπούλια με τη Φιλανδή ομόλογό του βρέθηκαν και τα θέματα της Βαλτικής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. «Και οι δύο χώρες έχουν πολύ ενδιαφέροντες γείτονες», είπε η κ. Χάλονεν και εξέφρασε την υποστήριξή της για την ανάγκη να λυθεί το Κυπριακό.

Ειδικότερα, απαντώντας στην ερώτηση αν θεωρεί ότι μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, όπως η Λευκωσία, είναι επιτρεπτό να βρίσκεται ακόμη υπό κατοχή από μία άλλη χώρα, όπως η Τουρκία, η οποία επιθυμεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η Πρόεδρος της Φινλανδίας απάντησε πως «κάτι τέτοιο βεβαίως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό» και «πρέπει να δουλέψουμε πάρα πολύ σκληρά για να βρεθεί μία λύση στο πρόβλημα αυτό».

Η κ. Χάλονεν πρόσθεσε ότι η χώρα της είναι υπέρ της διαδικασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ, «για να δούμε πως θα λυθεί το Κυπριακό», υπενθύμισε δε, πως όταν η Κύπρος ήταν υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ, ετίθετο το ερώτημα αν θα μπορεί να γίνει η ένταξη με το Κυπριακό πρόβλημα άλυτο. «Εγώ έλεγα πάντα, δουλέψτε, δουλέψτε, είναι δικό σας το θέμα. Εσείς, δουλεύοντας, μπορείτε να τα καταφέρετε. Δούλεψαν λοιπόν και ήταν καλή υποψήφια χώρα και τώρα είναι ένα καλό μέλος της ΕΕ», πρόσθεσε η κ. Χάλονεν.

Επίσης, η Πρόεδρος της Φινλανδίας τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και πρόσθεσε: «Όταν μας λένε ότι οι άλλες χώρες δεν είναι υπέρ της ένταξης, λέω πάντα στην Τουρκία δουλέψτε, είναι δικό σας θέμα, μπορείτε να εκπληρώσετε τα κριτήρια και να ενταχθείτε στην ΕΕ. Ξέρουμε ότι ένα μέρος των θεμάτων αφορούν την Κύπρο, αλλά επίσης υπάρχει πάρα πολύ δουλειά, που πρέπει να κάνει η χώρα στο εσωτερικό της».

«Βεβαίως, συμπλήρωσε η κ. Χάλονεν, δεν ξέρουμε ποιοι θα είναι αυτοί, που θα λάβουν τις αποφάσεις την εποχή που η Τουρκία θα κριθεί αν θα γίνει μέλος ή όχι. Ελπίζω, όμως, ειλικρινά ότι εμείς οι δύο (σσ. αναφερομένη στον εαυτό της και στον Πρόεδρο Παπούλια) θα μπορέσουμε να δούμε τη μέρα, που θα λυθεί το Κυπριακό. Αυτό δεν είναι κάτι, που θα γίνει σήμερα και δεν είναι κάτι, που θα το λύσει η ΕΕ. Είναι στα χέρια του ΟΗΕ. Όμως σαφώς η ΕΕ μπορεί να κάνει κάτι, να κινηθεί, να βοηθήσει στην επίλυση αυτού του προβλήματος».

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, η κ. Χάλονεν ετάχθη υπέρ της επιστροφής των Μάρμαρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, όπως και άλλων αρχαιοτήτων που ανήκουν αλλού και βρίσκονται σε τρίτες χώρες, στις πατρίδες τους.

Ο Κάρολος Παπούλιας ευχαρίστησε τη Φινλανδία και την ομώνυμη φινλανδική επιτροπή, που δραστηριοποιείται για την επιστροφή των Μαρμάρων στον Παρθενώνα και η οποία οργανώνει αύριο ειδική ημερίδα, την οποία θα χαιρετήσει ο Έλληνας Πρόεδρος.

Ο κ. Παπούλιας προσκάλεσε την κ. Χάλονεν να επισκεφθεί επισήμως την Ελλάδα, ακολούθως επισκέφθηκε το δημαρχείο του Ελσίνκι, όπου του απενεμήθη το μετάλλιο τιμής της πόλης και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων.

Το βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο, που παραθέτει προς τιμή του η Φινλανδή ομόλογός του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ