Κόσμος
Τετάρτη, 06 Μαΐου 2009 06:08

Μπουρούντι: Για πολιτικές δολοφονίες κατηγορεί την κυβέρνηση η αντιπολίτευση

Το κόμμα του προέδρου, Πιέρ Νκουρουνζίζα, ότι έχει σχηματίσει παραστρατιωτικές ομάδες και διεξάγει εκστρατεία πολιτικών δολοφονιών, κατηγόρησε χθες η κυριότερη παράταξη της αντιπολίτευσης στο Μπουρούντι.

Το κόμμα του προέδρου, Πιέρ Νκουρουνζίζα, ότι έχει σχηματίσει παραστρατιωτικές ομάδες και διεξάγει εκστρατεία πολιτικών δολοφονιών, κατηγόρησε χθες η κυριότερη παράταξη της αντιπολίτευσης στο Μπουρούντι.

Το Μέτωπο για την Δημοκρατία στο Μπουρούντι (Front pour la D?mocratie au Burundi, FRODEBU) υποστήριξε πως το κυβερνών κόμμα CNDD-FDD - πρώην αντάρτικο μελών της φυλής Χούτου - επανεξοπλίζει πρώην μαχητές του.

«Έχουμε αποδείξεις ότι το κόμμα αυτό επανεξοπλίζει τους πρώην μαχητές του, ότι η προεδρική αστυνομία έχει ήδη σκοτώσει δεκάδες και ότι έχει σχηματίσει παραστρατιωτικές ομάδες», δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος της αντιπολίτευσης Λεόνς Νγκεντακουμάνα στους δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε ότι το κυβερνών κόμμα έχει «εκτροχιαστεί», διαπράττει «δολοφονίες και έχει σχηματίσει παραστρατιωτική ομάδα... Ολα αυτά σημαίνουν ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί ελεύθερες και δημοκρατικές το 2010 εάν δε γίνει τίποτε. Πρέπει να αναμένουμε εκστρατεία βίας».

Ο Νγκεντακουμάνα έκανε τις δηλώσεις αυτές παρόντων αρκετών δυτικών διπλωματών.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπουρούντι έχουν κρούσει αρκετές φορές τελευταία τον κώδωνα του κινδύνου για τη στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση μελών της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος και τη χρήση της παράλληλα με τις δυνάμεις της αστυνομίας στην επαρχία.

Δεν υπήρξε επίσημη κυβερνητική απάντηση.

Ο Νκουρουνζίζα, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία το 2005, στις πρώτες ελεύθερες εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα μετά τον εμφύλιο, αντιμετωπίζει έντονες επικρίσεις από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Μπουρούντι πασχίζει να ξεπεράσει τον εμφύλιο, ο οποίος διήρκεσε 13 χρόνια, με το στρατό, ο οποίος κυριαρχούνταν από τους Τούτσι, να μάχεται εναντίον αντάρτικων κινημάτων των Χούτου.

Σήμερα, οι Χούτου και οι Τούτσι μοιράζονται τις διοικητικές θέσεις στο στρατό και στην αστυνομία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Εδήσεων