Κόσμος
Τετάρτη, 06 Μαΐου 2009 08:11

Κοινή έρευνα ΗΠΑ-Αφγανιστάν για τους θανάτους αμάχων

Ερευνα από κοινού με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι αρχίζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για τις συγκρούσεις μεταξύ Ταλιμπάν και των δυνάμεων ασφαλείας, που πιστεύεται ότι στοιχισαν τη ζωή δεκάδων αμάχων στην επαρχία Φαράχ.

Ερευνα από κοινού με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι αρχίζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για τις συγκρούσεις μεταξύ Ταλιμπάν και των δυνάμεων ασφαλείας, που πιστεύεται ότι στοιχισαν τη ζωή δεκάδων αμάχων στην επαρχία Φαράχ.

«Οι δυνάμεις της Συμμαχίας και η κυβέρνηση του Αφγανιστάν έλαβαν αναφορές περί απωλειών μεταξύ των αμάχων που συνδέονται με επίθεση εξτρεμιστών εναντίον των Αφγανικών Εθνικών Δυνάμεων Ασφαλείας στην [επαρχία] Φαράχ την 5η Μαΐου», ανέφερε χθες ο εκτελών χρέη εκπροσώπου του Στέητ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Γούντ. «Θα διεξαχθεί κοινή έρευνα για να διακριβωθεί τι συνέβη».

Σε μάχες που ξέσπασαν στην δυτική επαρχία Φαράχ την Δευτέρα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Ροχούλ Αμίν, βρήκαν το θάνατο περίπου 30 μαχητές των Ταλιμπάν και άγνωστος αριθμός αμάχων.

Ο Γούντ πρόσθεσε ότι «οι δυνάμεις των ΗΠΑ και οι διεθνείς δυνάμεις παίρνουν εκτενείς προφυλάξεις για να αποφεύγονται οι απώλειες μεταξύ των Αφγανών αμάχων καθώς και μεταξύ των διεθνών και των Αφγανικών δυνάμεων στην διάρκεια επιχειρήσεων εναντίον εξεγερμένων και τρομοκρατών».

Τα αιματηρά επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν την έναρξη συνομιλιών στο Λευκό Οίκο με τους προέδρους του Αφγανιστάν Χάμιντ Καρζάι και του Πακιστάν ¶σιφ ¶λι Ζαρντάρι για την αντιμετώπιση των Ταλιμπάν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει θέσει το Πακιστάν στο επίκεντρο του πολέμου κατά των Ταλιμπάν, που θεωρούνται «σύμμαχοι» της αλ Κάιντα.

«Θεωρούμε οποιαδήποτε απώλεια αθώας ζωής τραγική και παρέχουμε αμέσως ανθρωπιστική βοήθεια στις κοινότητες που πλήττονται. Λαμβάνουμε όλες τις αναφορές περί τέτοιων συμβάντων σοβαρά και τις ερευνούμε εξονυχιστικά», υποστήριξε, ακόμη, ο Γουντ.

Οι μάχες ξέσπασαν όταν Ταλιμπάν επιτέθηκαν σε φυλάκια των δυνάμεων ασφαλείας σα χωριά Σιουάν και Γκαντζ Αμπάντ, στην περιοχή Μπάλα Μπούλοκ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Φαράχ. Οι αντάρτες σκότωσαν τρεις χωρικούς και τρεις αστυνομικούς και οι δυνάμεις στην περιοχή ζήτησαν υποστήριξη από αέρος, με το NATO να προβαίνει σε βομβαρδισμούς.

Είναι ασαφές πόσοι είναι οι νεκροί άμαχοι, καθώς στους βομβαρδισμούς επλήγησαν κατοικίες αμάχων. Χωρικοί μετέφεραν σορούς αμάχων με φορτηγά στην πρωτεύουσα της Φαράχ - ο κυβερνήτης Αμίν έκανε λόγο για τουλάχιστον 30 σορούς αμάχων. ¶λλοι αξιωματούχοι είπαν ότι ο απολογισμός των θυμάτων - τα οποία στην πλειονότητά τους ήταν γυναίκες και παιδιά - ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος. Ο Γκουλάν Φαρούκ, βουλευτής εκλεγμένος από την επαρχία, δήλωσε ότι χωρικοί τον πληροφόρησαν πως στους βομβαρδισμούς ισοπεδώθηκαν 17 σπίτια και σκοτώθηκαν έως και 150 άνθρωποι. Οι αριθμοί που ανέφερε ο Φαρούκ δεν έχουν επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή. Περισσότεροι από 11 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Το ζήτημα των θανάτων αμάχων στις επιχειρήσεις των δυτικών δυνάμεων έχει αποτελέσει αρκετές φορές αίτιο τριβής ανάμεσα στον πρόεδρο Καρζάι και την Ουάσινγκτον.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Reuters