Κόσμος
Τετάρτη, 06 Μαΐου 2009 09:06

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, η απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ να απόσχει από τις παγκύπριες εξετάσεις στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, η αβεβαιότητα αξιωματούχων και ειδικών για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, η κατάσταση των κυπριακών τραπεζών, και η απέλαση αλλοδαπής ενόσω είναι ακόμη παντρεμένη με Κύπριο πολίτη, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, η απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ να απόσχει από τις παγκύπριες εξετάσεις στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, η αβεβαιότητα αξιωματούχων και ειδικών για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, η κατάσταση των κυπριακών τραπεζών, και η απέλαση αλλοδαπής ενόσω είναι ακόμη παντρεμένη με Κύπριο πολίτη, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Εγώ και ο Ταλάτ στοχεύουμε να το λύσουμε'', γράφει ότι σε νέους και πιο εντατικούς ρυθμούς μπαίνουν οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, την ώρα που ο Πρόεδρος Χριστόφιας προχωρεί σε ιστορικό ξεκαθάρισμα προθέσεων. Γράφει, επίσης, ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης δήλωσε χθες ότι η Κύπρος δεν έχει δει τα χειρότερα όσον αφορά την παγκόσμια οικονομική κρίση και τις συνέπειές της, για αυτό θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας το δεύτερο μισό του 2009.

Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Στον αέρα οι παγκύπριες εξετάσεις'', γράφει ότι η ΟΕΛΜΕΚ τελεσίδικα ανακοίνωσε χθες την απόφασή της για αποχή από τις παγκύπριες εξετάσεις στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, με αφορμή την εισαγωγή φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου μέσω των εξετάσεων GCE σε ποσοστό 3%. Γράφει, επίσης, ότι ο Σύνδεσμος Αχθοφόρων Λιμανιού Λάρνακας πραγματοποίησε χθες δίωρη στάση εργασίας για τη διεκδίκηση του αιτήματος για απασχόληση, ένα πρόβλημα το οποίο χρονολογείται εδώ και τριάμισι χρόνια.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Μπαϊράκι της ΟΕΛΜΕΚ με θύμα 9.500 μαθητές'', γράφει ότι δύο περίπου εβδομάδες πριν την έναρξη των παγκύπριων εξετάσεων και οι 9.500 υποψήφιοί τους βρίσκονται από χθες εκτεθειμένοι, λόγω της απόφασης της ΟΕΛΜΕΚ να καλέσει τους καθηγητές να απόσχουν από τη θεματοθέτηση, μεταφορά και συγκέντρωση των γραπτών των Νέων Ελληνικών. Γράφει, επίσης, ότι σε επιφυλακή βρίσκεται το προσωπικό των δημόσιων νοσηλευτηρίων της Κύπρου, προκειμένου να αντιμετωπίσει περιστατικό του ιού της νέας γρίπης Α (Η1Ν1).

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Ο πόλεμος των GCE μπλοκάρει τις παγκύπριες εξετάσεις'', γράφει ότι η ΟΕΛΜΕΚ αποφάσισε αποχή από διαδικασία του μαθήματος των Νέων Ελληνικών στις παγκύπριες εξετάσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να ανοίξει παράθυρο στην εισδοχή φοιτητών στα δημόσια πανεπιστήμια με κριτήριο τα GCE. Γράφει, επίσης, ότι καθυστερεί η αναβάθμιση του παλιού λιμανιού της Λεμεσού, λόγω της άρνησης της Λιμενικής Αστυνομίας να εγκαταλείψει τη στέγη της στο χώρο του λιμανιού και να μεταστεγαστεί.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Αβεβαιότητα για οικονομία'', γράφει ότι σκεπτικισμός, αβεβαιότητα και προβληματισμός κυριαρχούν στις εκτιμήσεις αξιωματούχων και ειδικών για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, και ότι οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη 0.3% στο υπόλοιπο του 2009 δεν προκάλεσαν ανακούφιση στους οικονομικούς κύκλους, αλλά επέτειναν την ανησυχία για την παραπέρα πορεία. Γράφει, επίσης, ότι μεγάλη διαφορά αντιλήψεων και σύγκρουση με οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα κρύβεται πίσω από την πατέντα του χαλλουμιού.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Εντατικοποίηση'', γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έστειλε το μήνυμα, ύστερα από τη χθεσινή του συνάντηση με τον κ. Ταλάτ, ότι όχι μόνο θα συνεχιστούν, αλλά θα ενταθούν περισσότερο οι συνομιλίες για το Κυπριακό, με περισσότερες συναντήσεις των συμβούλων των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Γράφει, επίσης, ότι η Αστυνομία διερευνά μυστηριώδη και ύποπτη εξαφάνιση ενός ατόμου 30 έως 40 ετών από το Αεροδρόμιο Λάρνακας αμέσως μετά την άφιξή του από την Αθήνα, χωρίς να περάσει τους νενομισμένους ελέγχους.

Η αγγλόγλωσση ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Την ξαπέστειλε πριν το διαζύγιο'', γράφει ότι Φιλιππινέζα σύζυγος Κύπριου πολίτη απελάθηκε χθες, πέντε ημέρες αφότου ανακάλυψε ότι ο σύζυγός της είχε υποβάλει αίτηση διαζυγίου, και ότι το Τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης υπερασπίστηκε την απόφασή του. Γράφει, επίσης, ότι η ΠΟΕΔ ανακοίνωσε χθες ότι οι δάσκαλοι θα μποϋκοτάρουν τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση που παρατηρείται από το κράτος για διορισμό ειδικών πληροφορικής.

Η εβδομαδιαία ''Financial Mirror'', υπό τον τίτλο ''Οι κυπριακές τράπεζες είναι ασφαλείς και περνούν το 'τεστ έντασης' '', γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης δήλωσε χθες ότι ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο παραμένει υγιείς και έτσι δεν χρειάζονται επιπρόσθετο κεφάλαιο ή κρατική βοήθεια. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ Χάρης Θράσου ανακοίνωσε χθες ότι αναμένει περαιτέρω μείωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος και για τους επόμενους μήνες.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)