Κόσμος
Τετάρτη, 06 Μαΐου 2009 13:31

Αφγανιστάν: Δεκάδες άμαχοι νεκροί

Για δεκάδες νεκρούς αμάχους - πάνω από 100 - σε αμερικανικούς βομβαρδισμούς τη Δευτέρα και την Τρίτη στο δυτικό Αφγανιστάν, κάνουν λόγο οι τοπικές Αρχές, σε μία εξέλιξη που αναμένεται να επισκιάσει τη σημερινή συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Αφγανό ομόλογό του στην Ουάσινγκτον.

Για δεκάδες νεκρούς αμάχους (πάνω από 100) σε αμερικανικούς βομβαρδισμούς τη Δευτέρα και την Τρίτη στο δυτικό Αφγανιστάν, κάνουν λόγο οι τοπικές Αρχές, σε μία εξέλιξη που αναμένεται να επισκιάσει τη σημερινή συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Αφγανό ομόλογό του στην Ουάσινγκτον.

Ο Ερυθρός Σταυρός επιβεβαιώνει ότι υπήρξαν «δεκάδες» νεκροί, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, καθώς και ένας εθελοντής με 13 μέλη της οικογένειάς του. Ωστόσο δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα ακριβή αριθμό θυμάτων.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι περισσότεροι από εκατό άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στις επιχειρήσεις στην περιοχή Μπάλα Μπολούκ της επαρχίας Φαράχ», δήλωσε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Αμπντούλ Γκαφάρ Ουαταντάρ. Εάν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία αυτά, θα πρόκειται για το πιο πολύνεκρο περιστατικό με αμάχους από την έναρξη των αμερικανικών επιχειρήσεων στη χώρα το 2001.

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν παραδέχτηκαν ότι υπήρξαν μάχες και αεροπορικές επιδρομές που ξεκίνησαν τη Δευτέρα και συνεχίστηκαν την Τρίτη, μετά την κατάληψη αφγανικού χωριού από τους Ταλιμπάν. Το περιστατικό διερευνάται από αμερικανο-αφγανική ομάδα.

«Ανθρώπινες ασπίδες»

Σύμφωνα με τον αρχηγό της τοπικής αστυνομίας, οι Ταλιμπάν χρησιμοποίησαν τους αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες, οδηγώντας τους σε σπίτια που στη συνέχεια βομβαρδίστηκαν από τα συμμαχικά αεροπλάνα.

Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι δήλωσε, μέσω εκπροσώπου του, ότι ο θάνατος των αμάχων είναι «αδικαιολόγητος και απαράδεκτος» και ότι θα συζητήσει το θέμα με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Οι απώλειες αμάχων είναι μία πηγή μεγάλης έντασης στις σχέσεις Ουάσινγκτον και Καμπούλ. Σύμφωνα με επιθεωρητές από το Αφγανιστάν και τον ΟΗΕ, 90 άμαχοι σκοτώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο σε αμερικανικές επιδρομές. Οι ΗΠΑ αρχικά αρνήθηκαν τις κατηγορίες, αλλά τρεις μήνες αργότερα αναγνώρισαν ότι τουλάχιστον 33 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους τότε.

Από τότε, οι συμμαχικές δυνάμεις φέρονται να έχουν υιοθετήσει μεθόδους που ελαχιστοποιούν τον αριθμό των άμαχων θυμάτων. Ισχυρίζονται ότι ξεκινούν πλέον αμέσως έρευνες για ανάλογα περιστατικά και απολογούνται γρηγορότερα.

Συνάντηση κορυφής ΗΠΑ-Αφγανιστάν-Πακιστάν

Ο Ομπάμα έχει δηλώσει ότι το Αφγανιστάν και το γειτονικό Πακιστάν βρίσκονται στο επίκεντρο του αμερικανικού στρατιωτικού ενδιαφέροντος. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει διμερείς συζητήσεις με τους ομολόγους του από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν αργότερα σήμερα στο Λευκό Οίκο, προτού συναντηθούν και οι τρεις.

Ο Πακιστανός πρόεδρος Ασίφ Αλί Ζαρντάρι αντιμετωπίζει επίσης κρίση στη χώρα του εξ’ αιτίας των Ταλιμπάν, καθώς οι μαχητές συγκρούονται εκ νέου με το στρατό στην κοιλάδα Σουάτ. Χιλιάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, την ώρα που η ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ταλιμπάν και κυβέρνησης έχει σχεδόν καταρρεύσει.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC