Κόσμος
Δευτέρα, 11 Μαΐου 2009 11:29

Στο Ισραήλ ο Πάπας

Στο Τελ Αβίβ έφτασε ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή. Στην πρώτη του ομιλία μίλησε για τα θύματα του Ολοκαυτώματος και επιτέθηκε στον αντισημιτισμό, επιχειρώντας να αμβλύνει τις εντάσεις μεταξύ Βατικανού και Ισραήλ.

Στο Τελ Αβίβ έφτασε ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.

Στην πρώτη του ομιλία κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, ο Πάπας επιχείρησε να κλείσει τις πληγές που προκάλεσε στις σχέσεις του Βατικανού με το Ισραήλ η άρση του αφορισμού ενός επισκόπου αρνητή του Ολοκαυτώματος.

«Θα έχω την ευκαιρία να τιμήσω τη μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων θυμάτων του Σοάχ», ανέφερε ο Πάπας, χρησιμοποιώντας την εβραϊκή λέξη για το Ολοκαύτωμα, «και να προσευχηθώ για να μην δει ξανά η ανθρωπότητα ένα έγκλημα έτοιου μεγέθους».

Παράλληλα, ο Πάπας χαρακτήρισε τον αντισημιτισμό «εντελώς απαράδεκτο», επισημαίνοντας την ανάγκη «να προωθήσουμε το σεβασμό και την εκτίμηση για τα μέλη κάθε λαού, φυλής, γλώσσας και έθνους σε όλο τον κόσμο».

Όσο για το Μεσανατολικό, ο Βενέδικτος επανέλαβε την ανάγκη για «δίκαιη» λύση του, ώστε Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι «να μπορούν να ζήσουν με ειρήνη σε μία δική τους πατρίδα, εντός ασφαλών και διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων».

Τον Πάπα υποδέχτηκαν ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες θα επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ, τη Ναζαρέτ, τη Βηθλεέμ και τα παλαιστινιακά εδάφη.

Νωρίτερα αναχώρησε από την Ιορδανία, όπου, κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του, τόνισε την ανάγκη για ανοχή ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους. Ο Πάπας είχε προκαλέσει την οργή του μουσουλμανικού κόσμου, όταν είχε συνδέσει σε ομιλία το 2006 του τη βία και τον προφήτη Μωάμεθ.

«Προτρέπω τους Ιορδανούς, είτε είναι χριστιανοί είτε μουσουλμάνοι, να επενδύσουν στα γερά θεμέλια της θρησκευτικής ανοχής που θα επιτρέψουν στα μέλη των διαφορετικών κοινοτήτων να ζουν μαζί, ειρηνικά και με αμοιβαίο σεβασμό», τόνισε ο πάπας. Χαρακτήρισε ως ένα από τα σημαντικά σημεία της παραμονής του στην Ιορδανία, την επίσκεψη στο τέμενος Αλ Χουσέιν Μπεν Ταλάλ, το μεγαλύτερο της χώρας και τη συνάντησή του με μουσουλμάνους θρησκευτικούς ηγέτες.

Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης επίσκεψής του στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, ο Πάπας θα έχει επαφές με Ισραηλινούς αξιωματούχους, Παλαιστίνιους ηγέτες και εβραίους και μουσουλμάνους θρησκευτικούς ηγέτες.

Αργότερα σήμερα, σε μία κίνηση μεγάλης συμβολικής αξίας, θα επισκεφθεί το μνημείο Γιαντ Βασέμ για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Από την εποχή που το Βατικανό αποκήρυξε την έννοια της συλλογικής ενοχής των εβραίων για το θάνατο του Χριστού, οι σχέσεις μεταξύ καθολικών και εβραίων έχουν επισκιαστεί από το Ολοκαύτωμα. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο ψυχράνθηκαν ακόμα περισσότερο φέτος, μετά την άρση του αφορισμού τεσσάρων επισκόπων, μεταξύ των οποίων και ένας αρνητής του Ολοκαυτώματος.

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι τα μέτρα ασφαλείας, με τη συμμετοχή 30.000 αστυνομικών, θα είναι τα ισχυρότερα της τελευταίας δεκαετίας, από την επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου το 2000.

Ο Βενέδικτος ο 16ος είναι ο τρίτος πάπας που επισκέπτεται τους Αγίους Τόπους μετά την ιστορική επίσκεψη του Παύλου του 6ου το 1964 και του Ιωάννη Παύλου του 2ου το 2000.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC