Πολιτική
Δευτέρα, 11 Μαΐου 2009 11:42

Ντ. Μπακογιάννη: Νέα δέσμευση για ειρηνική επίλυση στο Ναγκόρνο-Κάραμπαχ

Υπέρ μιας νέας δέσμευσης για την ειρηνική επίλυση στο Ναγκόρνο-Κάραμπαχ, τάχθηκε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ, Ντόρα Μπακογιάννη, επ' ευκαιρία της 15ης επετείου της κατάπαυσης του πυρός.

Υπέρ μιας νέας δέσμευσης για την ειρηνική επίλυση στο Ναγκόρνο-Κάραμπαχ, τάχθηκε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ, Ντόρα Μπακογιάννη, επ' ευκαιρία της 15ης επετείου της κατάπαυσης του πυρός (σ.σ. τέθηκε σε ισχύ στις 12 Μαΐου 1994).

Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε αισιόδοξη ότι τα εμπλεκόμενα μέρη στη σύρραξη του Ναγκόρνο-Κάραμπαχ θα σημειώσουν περαιτέρω πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας ειρηνικής επίλυσης και τα παρότρυνε να υλοποιήσουν πλήρως τις διατάξεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης των ακροβολιστών από την πρώτη γραμμή.

Μιλώντας ενόψει της 15ης επετείου από τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός σε μια από τις πιο βίαιες συρράξεις στην περιοχή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, η κυρία Μπακογιάννη δήλωσε ότι χαιρετίζει τις εποικοδομητικές συζητήσεις μεταξύ του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, κ. Ilham Aliyev, και του Προέδρου της Αρμενίας, κ. Serzh Sarksyan, που διεξήχθησαν στην Πράγα στις 7 Μαΐου με τη βοήθεια των συμπροέδρων της Ομάδας του Μινσκ.

«Υποστηρίζω πλήρως τις προσπάθειες της συμπροεδρίας της Ομάδας του Μινσκ καθώς και του Προσωπικού μου Απεσταλμένου, Πρέσβη κ. Andrzej Kasprzyk, προς την ενθάρρυνση μιας ειρηνικής επίλυσης κατόπιν διαπραγματεύσεων της σύρραξης του Ναγκόρνο-Κάραμπαχ, βάσει του Εγγράφου της Μαδρίτης. Μια τέτοια επίλυση είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι λαοί της περιοχής θα μπορέσουν να δρέψουν τους καρπούς της ειρήνης και της συνεργασίας, και για το λόγο αυτό, πρέπει να διατηρήσουμε τις ευνοϊκές συνθήκες που όλες οι πλευρές εργάστηκαν σκληρά να πετύχουν», δήλωσε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε:

«Πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου ότι παρά τη σημαντική συμφωνία για κατάπαυση του πυρός που υπεγράφη πριν 15 χρόνια, η κατάσταση επί τόπου παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη, στοιχίζοντας δυστυχώς ακόμα ζωές. Είναι απαραίτητη η λήψη επιπλέον μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και καλώ τα μέρη να σεβαστούν όλες τις διατάξεις της κατάπαυσης του πυρός, καθώς και τις προτάσεις των συμπροέδρων στην Υπουργική Συνδιάσκεψη του ΟΑΣΕ στο Ελσίνκι το 2008 ως προς την απόσυρση των ακροβολιστών από την πρώτη γραμμή».