Για το ενδεχόμενο «νέας σύγκρουσης» που μπορεί να ξεσπάσει σε 12 ως 18 μήνες, σε περίπτωση νέας αναβολής των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Μέση Ανατολή και μη επίτευξης μιας συμφωνίας, προειδοποίησε ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας.
Για το ενδεχόμενο «νέας σύγκρουσης» που μπορεί να ξεσπάσει σε 12 ως 18 μήνες, σε περίπτωση νέας αναβολής των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Μέση Ανατολή και μη επίτευξης μιας συμφωνίας, προειδοποίησε ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας.
Ο Ιορδανός μονάρχης, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα The Times , υπογράμμισε ότι είναι καθοριστικής σημασίας να υπάρξει μια σαφής ένδειξη στο τέλος των συνομιλιών στην Ουάσινγκτον, στα τέλη Μαΐου, μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του νέου πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην Ουάσινγκτον», δήλωσε προσθέτοντας ωστόσο ότι οι ΗΠΑ προτείνουν ένα «φιλόδοξο» ειρηνευτικό σχέδιο.
«Αν δεν υπάρξουν σαφείς ενδείξεις και κατευθυντήριες οδηγίες για τον καθένα μας, θα υπάρξει η αίσθηση ότι άλλη μία αμερικανική κυβέρνηση μας αφήνει στην τύχη μας», τόνισε.
«Αν αυτό που θα αποφασιστεί στις συνομιλίες Ομπάμα - Νετανιάχου θα σημαίνει ότι δεν είναι καλή στιγμή για νέες διαπραγματεύσεις, τότε ο κόσμος κινδυνεύει να συρθεί σε μια άλλη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μεταξύ Αράβων και Μουσουλμάνων και του Ισραήλ τους επόμενους 12 έως 18 μήνες», προειδοποίησε.
Επισήμανε ακόμα ότι αν το Ισραήλ καθυστερούσε τη λύση των δύο κρατών ή δεν υπήρχε ξεκάθαρο όραμα από πλευράς ΗΠΑ για το άμεσο μέλλον της διαδικασίας, η «τεράστια αξιοπιστία» του Ομπάμα στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να εξαφανιστεί από τη μία μέρα στην άλλη.
Ο Αμπντάλα Β' χαρακτήρισε την τελευταία συνάντησή του με τον Νετανιάχου, πριν από περίπου δέκα χρόνια, ως τη «λιγότερο ευχάριστη» της βασιλείας του, εκτιμώντας ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι δύσκολη. Ωστόσο, «το γεγονός ότι υπάρχει απλώς μια κυβέρνηση της δεξιάς στο Ισραήλ δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες», είπε επαναλαμβάνοντας ότι «η στιγμή είναι κρίσιμη».
Εντός της ημέρας είναι προγραμματισμένη συζήτηση για τη Μέση Ανατολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την ώρα που οι ΗΠΑ καταρτίζουν πρόταση σχεδίου για την ειρηνευτική διαδικασία. Ο βασιλιάς Αμπντάλα είπε στους Times ότι προτείνεται μία λύση «των 57 κρατών» που θα περιλαμβάνει και τις 57 χώρες του Οργανισμού της Ισλαμικής Συνδιάσκεψης.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, το σχέδιο μπορεί να προτείνει την έκδοση βίζας για την είσοδο των Ισραηλινών πολιτών σε όλες τις αραβικές χώρες, το δικαίωμα των ισραηλινών αερογραμμών El Al να πετούν πάνω από αραβικό έδαφος και την αναγνώριση του Ισραήλ από όλα τα μέλη της Διάσκεψης. Το Ισραήλ θα πρέπει να ανταποδώσει με τον τερματισμό της κατασκευής και επέκτασης εποικισμών και να συμφωνήσει να αποχωρήσει από το εδάφη που κατέλαβε μετά το 1967.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC