Τη λύπη του για τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ περί εγγυήσεων και διακυβέρνησης στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου εξέφρασε απόψε ο πρόεδρος Χριστόφιας.
Τη λύπη του για τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ περί εγγυήσεων και διακυβέρνησης στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου εξέφρασε απόψε ο πρόεδρος Χριστόφιας.
Από το βήμα εκδήλωσης που οργάνωσε το ΑΚΕΛ προς τιμή του, ο Κύπριος πρόεδρος απάντησε στον κ. Ταλάτ ότι «τα επιχειρήματα που επιστρατεύει για να ασκήσει κριτική στις θέσεις μας για τη διακυβέρνηση και τις εγγυήσεις επαληθεύουν την ορθότητα των προτάσεων μας».
Πρόσθεσε δε ότι «σε ό,τι αφορά στις εγγυήσεις και στους εγγυητές, αν υποθέσουμε ότι ο κ. Ταλάτ έχει δίκαιο ότι οι Τουρκοκύπριοι υπέφεραν μέχρι το 1974 με ενοχή εγγυητών, πρέπει να παραδεχθεί ότι οι Ελληνοκύπριοι υπέφεραν και υποφέρουν στο πολλαπλάσιο από την εισβολή και την κατοχή του εγγυητή που λέγεται Τουρκία και γι’ αυτό αποστρέφονται την συνέχιση των εγγυήσεων».
Συνέχισε λέγοντας ότι «ούτε οι Ελληνοκύπριοι ούτε οι Τουρκοκύπριοι χρειάζονται εγγυητές και κηδεμόνες με δικαιώματα επέμβασης στα εσωτερικά τους. Η ιδιότητα του μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αρκετή και ικανοποιητική εγγύηση για τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους».
«Είναι καιρός η μια κοινότητα να πει συγγνώμη στην άλλη για το βαθμό της ευθύνης τους, για την τραγωδία, που έπληξε τον τόπο μας με πρωταγωνιστές ξένους και να κοιτάξουμε μπροστά», υπογράμμισε ο πρόεδρος Χριστόφιας.
«Εμείς οι Ελληνοκύπριοι από το 1964, που η Τουρκοκυπριακή ηγεσία αποχώρησε από τα όργανα της Δημοκρατίας, συνηθίσαμε να ζούμε σε ένα κράτος ουσιαστικά ελληνοκυπριακό», παρατήρησε ο κ. Χριστόφιας και πρόσθεσε:
«Γι΄αυτό και ορισμένοι ανάμεσα μας αδυνατούν να κατανοήσουν και να αποδεχθούν τη λύση ομοσπονδίας με αποτέλεσμα συνειδητά ή ασυνείδητα να υποσκάπτουν κάθε προσπάθεια, που στοχεύει στη λύση και κάθε προσπάθεια, που στοχεύει στην προώθηση της επαναπροσέγγισης».
«Από την άλλη», ανέφερε, πολλοί Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, «ζώντας μετά την εισβολή στα πλαίσια του παράνομου ψευδοκράτους και εκμεταλλευόμενοι παράνομα τις ελληνοκυπριακές περιουσίες, προσδίδουν στην πολιτική ισότητα, στη διζωνικότητα και τη δικοινοτικότητα περιεχόμενο που αντιστρατεύεται το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και καταστρατηγεί το γράμμα και το πνεύμα των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και όσων έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο κοινοτήτων».
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι «αυτή η προσέγγιση, όπως και η εμμονή να παραμείνει η Κύπρος εσαεί όμηρος της Τουρκίας, δεν οδηγούν πουθενά».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ