Πολιτική
Τρίτη, 12 Μαΐου 2009 10:38

Κ. Στεφανόπουλος: «Ο κομματισμός αιτία της παρακμής»

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την πολιτική κατάσταση στη χώρα ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής, Στεφανόπουλος, κάνοντας λόγο για κακοποίηση της Δημοκρατίας, για έλλειψη ηθικών αξιών και ατιμωρησία των πολιτικών. «Αιτία της γενικότερης παρακμής, ο κομματισμός».

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την πολιτική κατάσταση στη χώρα ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής, Στεφανόπουλος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Βusiness Week 2009» που οργάνωσε χθες το Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Μεταξύ άλλων, ο κ. Στεφανόπουλος έκανε λόγο για κακοποίηση της Δημοκρατίας, για έλλειψη ηθικών αξιών και ατιμωρησία των πολιτικών, ενώ ως αιτία της γενικότερης παρακμής ανέφερε τον κομματισμό.

«Η Δημοκρατία -σημείωσε- είναι ένα πάρα ευαίσθητο πολίτευμα που υπόκειται σε μύριες όσες προσβολές από τους ίδιους τους μετέχοντες στο πολίτευμα αυτό, που το υπηρετούν τάχα». «Η δική μας Δημοκρατία έχει υψηλό επίπεδο, αλλά αυτό τον καιρό κακοποιείται από την πολιτική κατάσταση», παρατήρησε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνέχισε λέγοντας:

«Η σημερινή κρίση οφείλεται κατά τη γνώμη μου στην έλλειψη ηθικών αρχών. Πιστεύω ότι το ηθικό αυτό πολίτευμα (η Δημοκρατία) χρειάζεται προσοχή, και αυτή συνίσταται στην επίδειξη εκ μέρους όλων των μετεχόντων στο πολίτευμα ηθικών αρχών (...) μπορώ να τις μνημονεύσω κάλλιστα, είναι η εργατικότητα, η εντιμότητα, η αξιοπρέπεια, ο σεβασμός στη γνώμη του άλλου, η συνείδηση καθήκοντος και ευθύνης. Αυτά έχουν εκλείψει από τον τόπο μας και δεν υπάρχουν πια».

«Ο κομματισμός αιτία της παρακμής»

«Τα αποτελέσματα αυτής της παρακμής τα οποία τα ζούμε κάθε μέρα είναι αυτά τα οποία έχουν οδηγήσει τον τόπο μας στην κατάσταση τη σημερινή και θα έλεγα ότι είναι πρώτον, ο κομματισμός, και τις συνέπειες του κομματισμού θα τις περιέγραφα ως αναξιοκρατία και ως διαφθορά», υποστήριξε ο κ. Στεφανόπουλος και άσκησε δριμύτατη κριτική στη στάση των πολιτικών κομμάτων. «Σήμερα -είπε- τα κόμματα δεν σκέφτονται τόσο το καλό του τόπου όσο το καλό του κόμματος το οποίο διοικούν και ανήκουν, τα κόμματα όμως δεν είναι φτιαγμένα ως αυτοσκοπός».

«Ο κομματισμός -συνέχισε- εκδηλώνεται με χίλιους δυο τρόπους, και ένας από αυτούς είναι η έλλειψη τιμωρίας. Ποιος θα τιμωρήσει κάποιο κομματικό στέλεχος; Αποκλείεται να το κάνει, γι' αυτό πάρα πολλοί μένουν ατιμώρητοι, ακόμα και οι πολιτικοί μας μένουν ατιμώρητοι κάτω από το γνωστό άρθρο του Συντάγματος το οποίο δεν επιτρέπει ή επιτρέπει ορισμένες βαρύτατες προϋποθέσεις για τη δίωξη του πολιτικού».

«Ο κομματισμός συνεπάγεται την επιλογή προσώπων μη καταλλήλων για τις θέσεις για τις οποίες προορίζονται, δηλαδή αναξιοκρατική επιλογή, που έχει ως αποτέλεσμα ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν ηθικές βάσεις και καταλήγουν σε σκάνδαλα, σε διαφθορά, που είναι το βασικό μειονέκτημα του σημερινού μας πολιτικού βίου», παρατήρησε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο σχόλιό του για τα σκάνδαλα που απασχολούν την πολιτική ζωή της χώρας.

Όσον αφορά εξάλλου, την οικονομική κατάσταση, ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στη σπατάλη του δημοσίου χρήματος και συνέστησε «να κάνουμε οικονομία πριν αποταθούμε στη φορολογία», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι το δημόσιο χρήμα «ρέει και διαρρέει από χίλιες οπές».

«Κατά τη γνώμη μου πρέπει να υπάρχει μια κυβέρνηση που να αδιαφορεί για το πολιτικό κόστος, να ενδιαφέρεται για το πρόγραμμά της, για τους στόχους της και να αδιαφορεί εντελώς για το πολιτικό κόστος, ό,τι και να λένε οι δημοσκοπήσεις και οι σύμβουλοι», σημείωσε ο Κωστής Στεφανόπουλος και ζήτησε από τα κόμματα να μην επιδιώκουν την εξουσία προς χάριν της εξουσίας, αλλά ως μέσο άσκησης της πολιτικής.

Να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών

Επίσης, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρότεινε τη μείωση του αριθμού των βουλευτών, δεδομένου όπως είπε, ότι το Σύνταγμα προβλέπει από 200 - 300 βουλευτές και ο αριθμός τους θα μπορούσε να μειωθεί στο πλαίσιο της περιστολής δαπανών. «Είναι ανάγκη να μειωθούν διότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν μας χρειάζονται και το λέγω εγώ που υπήρξα βουλευτής και έχω μεγάλο σεβασμό προς τους συναδέλφους μου τους παλιούς», ανέφερε.

Στη Χάγη οι διαφορές με την Τουρκία

Στην αναφορά του στα εθνικά θέματα και ειδικότερα στις ελληνοτουρκικές σχέσει, ο κ. Στεφανόπουλος πρότεινε προσφυγή της Ελλάδος στη Χάγη:

«Να απευθυνθούμε στο δικαστήριο της Χάγης, η Τουρκία θα το αρνηθεί γιατί δεν τη συμφέρει κι εμείς θα αποκτήσουμε ένα μεγάλο ηθικό και νομικό πλεονέκτημα έναντι όλου του κόσμου, λέγοντας ότι οι διαφορές μας θα μπορούσαν κάλλιστα να λυθούν αν θα ήθελαν οι Τούρκοι να τις αποδεχτούν και όμως δεν τολμούμε να το κάνουμε», επεσήμανε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πηγή «Εθνος»