Νέα προειδοποίηση για το ενδεχόμενο μετάλλαξης του ιού της νέας γρίπης σε πιο μολυσματική μορφή και πρόκλησης πανδημίας που θα μπορούσε «να κάνει τον γύρο της Γης» πάνω από τρεις φορές απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Νέα προειδοποίηση για το ενδεχόμενο μετάλλαξης του ιού της νέας γρίπης σε πιο μολυσματική μορφή και πρόκλησης πανδημίας που θα μπορούσε «να κάνει τον γύρο της Γης» πάνω από τρεις φορές απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι επιπτώσεις μιας οιασδήποτε πανδημίας μπορεί να ποικίλλουν. Ενας ιός που προκαλεί ήπια ασθένεια σε χώρες με ισχυρά συστήματα υγείας μπορεί να γίνει «καταστροφικός» σε χώρες με αδύναμα συστήματα υγείας στις οποίες υπάρχουν ελλείψεις στα τρόφιμα και ανεπαρκώς εξοπλισμένα νοσοκομεία.
Συγκρίνοντας το νέο ιό με τη συνήθη εποχική γρίπη, επισημαίνει πως φαίνεται να είναι πιο μολυσματικός από αυτή και σχεδόν στο σύνολό του ο παγκόσμιος πληθυσμός δεν έχει ανοσία στη νέα ασθένεια.
Επαναλαμβάνει πως το επίπεδο συναγερμού για πανδημία παραμένει στο 5, το δεύτερο μεγαλύτερο της κλίμακας που αρχίζει από το 1 και τελειώνει στο 6 και επισημαίνει πως μέχρι τώρα, με εξαίρεση το Μεξικό, ο ιός τείνει να προκαλεί σχετικά ήπια συμπτώματα σε κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους. «Ομως οι ιοί της γρίπης μεταλλάσσονται συχνά και απροσδόκητα και η εμφάνιση ενός πιο μολυσματικού ιού δεν μπορεί να αποκλεισθεί» προσθέτει και τονίζει πως «η δριμύτητα μιας πανδημίας επηρεάζεται ακόμα περισσότερο από την τάση των πανδημιών να επανεμφανίζονται δυο ακόμα και τρεις φορές».
Αναφερόμενος στις πανδημίες του 20ού αιώνα, σημειώνει ότι η πανδημία γρίπης του 1918, που σκότωσε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, άρχισε ήπια και επέστρεψε δριμύτερη έξι μήνες αργότερα, ενώ η πανδημία του 1968 άρχισε σχετικά ήπια, με σποραδικά κρούσματα πριν από το πρώτο κύμα, παρέμεινε ήπια κατά το δεύτερο κύμα στις περισσότερες, αλλά όχι σε όλες τις χώρες.
Επίσης, ο νέος ιός φαίνεται ότι μεταδίδεται ευκολότερα από την εποχική γρίπη. Η συνήθης εποχική γρίπη σκοτώνει περίπου 250.000 με 500.000 ανθρώπους (ποσοστό θνησιμότητας λιγότερο από 0,1%). Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ ο ρυθμός μεταδοτικότητας από άνθρωπο σε άνθρωπο της νέας γρίπης είναι μεγαλύτερος (22%-33%) από αυτόν της συνήθους εποχικής γρίπης (5%-15%).
Τέλος, σημειώνει πως εκτός του Μεξικού, σχεδόν όλα τα κρούσματα και όλοι οι θάνατοι αφορούν ανθρώπους με χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιαγγειακά προβλήματα, άσθμα και διαβήτη.