Κόσμος
Τετάρτη, 13 Μαΐου 2009 08:15

Επίθεση Τσέϊνι κατά Ομπάμα για τρομοκρατία και οικονομία

Επίθεση κατά του Μπαράκ Ομπάμα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την οικονομία εξαπέλυσε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέϊνι, καταλογίζοντάς του «τεράστια» σφάλματα και κατηγορώντας τον ότι εξασθενίζει το «οπλοστάσιο» της χώρας.

Επίθεση κατά του Μπαράκ Ομπάμα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την οικονομία εξαπέλυσε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέϊνι, καταλογίζοντάς του «τεράστια» σφάλματα και κατηγορώντας τον ότι εξασθενίζει το «οπλοστάσιο» της χώρας.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business Network, ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος έχει αναδειχθεί στον σημαντικότερο υπερασπιστή της προηγούμενης κυβέρνησης - ενώ ο πρώην πρόεδρος Τζωρτζ Ου. Μπους σιωπά - δήλωσε πως το σχέδιο του Ομπάμα να κλείσει τη βάση-φυλακή στο Γκουαντάναμο είναι «φρικτή» ιδέα.

«Η ουσία είναι ότι υπεραμυνθήκαμε του έθνους με επιτυχία επί επτά και μισό χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου», είπε ο Τσέϊνι. «Αυτό ήταν αξιοσημείωτο επίτευγμα. Κανείς δε θα σκεφτόταν ότι ήταν δυνατόν, αλλά ήταν. Πιστεύω ότι κατέστη δυνατόν χάρη στις πολιτικές που εφαρμόσαμε, τις οποίες [η σημερινή κυβέρνηση] διαλύει».

Ο Τσέϊνι υπερασπίστηκε τις τακτικές ανακρίσεων της CIA που χρησιμοποιήθηκαν σε βάρος υπόπτων ως μελών τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες προκάλεσαν σφοδρές επικρίσεις και καταγγελίες περί χρήσης βασανιστηρίων. Ο Ομπάμα έχει διατάξει να σταματήσει η εφαρμογή των τεχνικών αυτών.

Αναφερόμενος στο κλείσιμο του Γκουαντάναμο, ο Τσέϊνι είπε πως «εάν φέρεις αυτούς τους ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν ξέρω ούτε ένα μέλος του Κογκρέσου που θα σηκωθεί και θα πει «Φέρε μου μερικούς τρομοκράτες. Θα μου άρεσε να έχω μερικούς τύπους της αλ Κάιντα να ζουν στην περιφέρειά μου».

Η επίθεση του Τσέϊνι ήταν η δεύτερη εναντίον της κυβέρνησης Ομπάμα μέσα σε τρεις ημέρες.

«Νομίζω ότι απεμπολούμε ορισμένες από τις δυνατότητες που χρησιμοποιήσαμε για να εμποδίσουμε, αν θέλετε, ή να διακόψουμε δραστηριότητες της αλ Κάιντα που θα οδηγούσες και σε νέες επιθέσεις», ανέφερε ο Τσέϊνι.

Ο πρώην αντιπρόεδρος έχει καλέσει την κυβέρνηση να αποχαρακτηρίσει μνημόνια της CIA που όπως υποστηρίζει καταδεικνύουν πως οι πληροφορίες που αποσπάστηκαν με τις σκληρές μεθόδους ανακρίσεων απέφεραν αποτελέσματα.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς χθες Τρίτη απέρριψε τις επικρίσεις του πρώην αντιπροέδρου Τσένι για το Γκουαντάναμο, λέγοντας ότι η ύπαρξη της φυλακής δεν κατέστησε την Αμερική ασφαλέστερη, αλλά αντίθετα έβλαψε την διεθνή εικόνα των ΗΠΑ.

Στη συνέντευξή του στο Fox, ο Τσέϊνι επιτέθηκε επίσης στην κυβέρνηση Ομπάμα, κάνοντας λόγο περί «μεγάλου λάθους» στην οικονομική πολιτική, αναφερόμενος στην αύξηση των δυνατοτήτων κρατικής παρέμβασης, σε βάρος του ιδιωτικού τομέα, στο πλαίσιο των προσπαθειών «διάσωσης» του χρηματοοικονομικού τομέα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων