Κόσμος
Τετάρτη, 13 Μαΐου 2009 09:16

Ινδία: Σήμερα ο τελευταίος γύρος των εκλογών

¶ρχισε σήμερα Τετάρτη η πέμπτη και τελευταία φάση της ψηφοφορίας στις αμφίρροπες βουλευτικές εκλογές στην Ινδία, με τους περισσότερους αναλυτές να προβλέπουν ότι το αποτέλεσμά της δεν θα αναδείξει καθαρό νικητή με συνέπεια η επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού να έχει ισχνή πλειοψηφία ενώ η χώρα της Ασίας αντιμετωπίζει τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

¶ρχισε σήμερα Τετάρτη η πέμπτη και τελευταία φάση της ψηφοφορίας στις αμφίρροπες βουλευτικές εκλογές στην Ινδία, με τους περισσότερους αναλυτές να προβλέπουν ότι το αποτέλεσμά της δεν θα αναδείξει καθαρό νικητή με συνέπεια η επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού να έχει ισχνή πλειοψηφία ενώ η χώρα της Ασίας αντιμετωπίζει τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Το κεντροαριστερό κόμμα του Κογκρέσου μάχεται για την επανεκλογή του στην κυβέρνηση με μια συμμαχία υπό το Ινδουιστικό εθνικιστικό κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) και το λεγόμενο τρίτο μέτωπο, που αποτελείται από κομμουνιστικά και τοπικά κόμματα. Το αποτέλεσμα αναμένεται να γίνει γνωστό το Σάββατο.

Οι εκλογές στην Ινδία έχουν γίνει διαβόητες διότι δίνουν απρόβλεπτα αποτελέσματα σχεδόν πάντοτε - ωστόσο οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το Κογκρέσο θα αναδειχθεί στην πρώτη θέση. Ωστόσο, το BJP μοιάζει να έχει ορμή χάρη στις συμμαχίες του.

Τις πρώτες ενδείξεις θα δώσουν τα έξιτ πολ, που είχαν απαγορευθεί στην διάρκεια της διαδικασίας, αλλά θα γίνουν και θα δημοσιοποιηθούν μετά το πέρας της σημερινής - τελικής - ψηφοφορίας, το απόγευμα της Τετάρτης.

Διεθνείς παρατηρητές λένε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας είναι σχεδόν βέβαιο ότι για να σχηματίσουν κυβέρνηση θα χρειαστούν το σχηματισμό μεγάλων συνασπισμών, είτε στην περίπτωση του Κογκρέσου με τους κομμουνιστές και άλλα σχήματα είτε στην περίπτωση του BJP με τοπικά και συντηρητικά κόμματα.

Τα σενάρια αυτά, κατά τις ίδιες πηγές, θα επιβραδύνουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες, όπως η «χαλάρωση της εργατικής νομοθεσίας», γεγονός που ίσως «πλήξει την εμπιστοσύνη των επενδυτών».

Μια ένδειξη για το ποιο κόμμα θα πάρει την εξουσία θα δώσει το ομόσπονδο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού, που το 2004 είχε «σαρώσει» το κόμμα DMK, που είναι σύμμαχο με το Κογκρέσο, και δίνει 39 έδρες στην εθνική βουλή. Το Κογκρέσο έχασε πολλούς συμμάχους στο κρατίδιο, όπου αναμένεται επανάκαμψη του κόμματος AIADMK, του οποίου ηγείται πρώην ηθοποιός και ίσως αναδειχθεί στο σχήμα που θα κρίνει το αποτέλεσμα.

Οι σημερινές εκλογές γίνονται σε εννέα κρατίδια, περιλαμβανομένης της Δυτικής Βεγγάλης, όπου η συμμαχία των κομμουνιστικών κομμάτων, που κυβερνά στο κρατιδιακό επίπεδο, είχε συμβάλει να κριθούν οι εκλογές. Ωστόσο αναμένεται ο συνασπισμός των κομμουνιστικών κομμάτων να υποστεί απώλειες λόγω της πολιτικής που άσκησε στο πεδίο της αγροτικής παραγωγής, η οποία δέχθηκε επικρίσεις.

Οι ινδικές αγορές σημείωσαν, την Τρίτη, αύξηση 4,1%, γεγονός που αποδόθηκε στην πιθανότητα επανόδου του BJP στην εξουσία.

Οι κομμουνιστές απέσυραν πέρυσι τη στήριξή τους στον κυβερνητικό συνασπισμό του Κογκρέσου λόγω της πυρηνικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, ωστόσο το Κογκρέσο επιχείρησε να προσεταιριστεί ξανά την αριστερά τις τελευταίες εβδομάδες κάνοντας μια σειρά χειρονομιών «καλής θέλησης».

Η μαραθώνια διαδικασία, που άρχισε την 16η Απριλίου, σημαδεύτηκε από επεισόδια βίας με συνολικά 45 νεκρούς. Καθώς ψηφοφορία διεξάγεται σήμερα και σε τμήματα του υπό ινδικό έλεγχο Κασμίρ, έχουν επιβληθεί ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Ανάμεσα στους σημαντικότερους υποψήφιους που δοκιμάζονται σήμερα είναι και ο Βαρούν Γκάντι, κληρονόμος της γνωστής ινδικής πολιτικής δυναστείας, ο οποίος επικρίθηκε έντονα για αντιμουσουλμανικές ομιλίες στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, και ο υπουργός Εσωτερικών Παλανιάπαν Τσινταμπαράμ.

Για το σχηματισμό κυβέρνησης απαιτείται απλή πλειοψηφία 272 εδρών στην 545μελή βουλή. Στις εκλογές αναδεικνύονται τα 543 μέλη του σώματος, αφού δυο μέλη της ορίζονται από την Αγγλοϊνδική κοινότητα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων