Κόσμος
Πέμπτη, 14 Μαΐου 2009 12:57

Πρόσκληση Νταβούτογλου στη Ντ. Μπακογιάννη

Πρόσκληση στην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη να επισκεφθεί την Τουρκία, απηύθυνε ο Τούρκος ομόλογός της Αχμέτ Νταβούτογλου, διά του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα Τσελίκ Κολ. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις Νταβούτογλου περί «μηδενικών προβλημάτων».

Πρόσκληση στην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη να επισκεφθεί την Τουρκία, απηύθυνε ο Τούρκος ομόλογός της Αχμέτ Νταβούτογλου, διά του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα Τσελίκ Κολ.

Ο Τούρκος πρέσβης επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι την κ. Μπακογιάννη και εξερχόμενος από το γραφείο της, δήλωσε: «Επέδωσα επιστολή του υπουργού μου (Αχμέτ Νταβούτογλου) με την οποία προσκαλεί την κ. Μπακογιάννη στην Τουρκία».

Όπως διευκρινίστηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, η ημερομηνία πραγματοποίησης της επίσκεψης θα καθοριστεί μέσω της διπλωματικής οδού.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γιώργος Κουμουτσάκος, κληθείς να σχολιάσει τις απόψεις του κ. Νταβούτογλου περί «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες», δήλωσε ότι «ως πρόθεση, ως διακηρυγμένη θέση, είναι αναμφισβήτητα θετική». «Ως εφηρμοσμένη πολιτική -συμπλήρωσε- θα αξιολογηθεί στα επόμενα στάδιά της. Μια τέτοια πολιτική πάντως δεν μπορεί να είναι πλήρης όσο δεν υπάρχει βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία».

Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με την εισήγηση της ¶γκυρας προς Ευρωπαίους αξιωματούχους για την υιοθέτηση κώδικα συμπεριφοράς στο Αιγαίο, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε πως δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Αυτά τα θέματα -σημείωσε- τίθενται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, επισημαίνοντας πως μεταξύ των δύο χωρών αυτή την εποχή δεν υπάρχουν σε εξέλιξη τέτοιες συζητήσεις.

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα σχεδιάζει εναλλακτική πολιτική σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, με βάση τους συσχετισμούς που αναμένεται να προκύψουν, μετά τις επικείμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε πως «οι αποφάσεις και οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τα υποψήφια για ένταξη κράτη διαμορφώνεται στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών. Επομένως, το πώς θα αξιολογηθεί η πορεία της Τουρκίας με καθοριστικό και αποφασιστικό τρόπο αποφασίζεται από το Συμβούλιο των Υπουργών και όχι τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο βεβαίως έχει τον δικό του σημαντικό πολιτικό ρόλο σε αυτή τη συζήτηση».