Πολιτική
Πέμπτη, 14 Μαΐου 2009 15:11

Γ. Σέφερ: «Σημαντική η ελληνική συμμετοχή στις νατοϊκές επιχειρήσεις»

Συνάντηση με τον απερχόμενο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιάπ ντε Χοπ Σέφερ είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. «Η συμμετοχή της Ελλάδας στις επιχειρήσεις και στις αποστολές του ΝΑΤΟ υπήρξε και παραμένει πολύ σημαντική», σημείωσε ο κ. Σέφερ.

«Η συμμετοχή της Ελλάδας στις επιχειρήσεις και στις αποστολές του ΝΑΤΟ υπήρξε και παραμένει πολύ σημαντική», σημείωσε ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιάπ ντε Χοπ Σέφερ μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Σέφερ, η συμμαχία διευρύνθηκε δύο φορές και εκλήθη να διαχειριστεί ιδιαίτερα απαιτητικές προκλήσεις, κυρίως του Αφγανιστάν αλλά και στα Βαλκάνια και πιο πρόσφατα στη Αφρική για την καταπολέμηση της πειρατείας.

Επίσης, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημαντική ήταν η προσπάθεια προώθησης των σχέσεων της Συμμαχίας με τη Ρωσία, ενώ υπήρξε πρόοδος στις σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία, τη Γεωργία, τις χώρες του συνεταιρισμού για την ειρήνη, του μεσογειακού διαλόγου και της πρωτοβουλίας της Κωνσταντινούπολης.

Αξιόλογη πρόοδος, πρόσθεσε, σημειώθηκε ακόμη στον τομέα της αμυντικής μεταρρύθμισης του Οργανισμού. «Εκτιμούμε, τόνισε, τις ιδιαίτερες προσπάθειες του κ. Σέφερ υπέρ της ενίσχυσης της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με τους άλλους διεθνείς οργανισμούς και ειδικά με τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ».

Από την πλευρά του ο κ. Σέφερ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συνεργασία που είχε τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τους υπουργούς Εξωτερικών και ¶μυνας Ντόρα Μπακογιάννη και Βαγγέλη Μειμαράκη.

«Βρισκόμαστε, πρόσθεσε, εν όψει μιας ακόμα σημαντικής ιστορικής περιόδου, καθώς αποφασίστηκε να υπάρξει μια νέα στρατιωτική προσέγγιση από πλευράς Συμμαχίας».

Απευθυνόμενος στον κ. Καραμανλή είπε: «Είμαι σίγουρος υπό την ηγεσία σας θα συμμετάσχετε ως χώρα στην προσπάθεια προετοιμασίας αυτής της νέας στρατηγικής αντίληψης ενόψει και της επόμενης Συνόδου του ΝΑΤΟ».

Ο κ. Σέφερ αναφέρθηκε ακόμα στα θέματα της Ενεργειακής Ασφάλειας και της Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο, ως προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Συμμαχία, στη συμμετοχή ελληνικών φρεγατών στις προσπάθειες καταπολέμησης της πειρατείας, ενώ σημείωσε ότι ο διάδοχός του ο κ. Ρασμουσέν είναι ιδιαιτέρως ικανός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ