Πολιτική
Πέμπτη, 14 Μαΐου 2009 16:05

Στην Κίνα ο Γ. Παπανδρέου

Σειρά επαφών είχε στο Πεκίνο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επισκέπτεται την κινεζική πρωτεύουσα για να προεδρεύσει σε σύσκεψη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Διεθνούς, την οποία φιλοξενεί η Κίνα.

Σειρά επαφών είχε στο Πεκίνο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επισκέπτεται την κινεζική πρωτεύουσα για να προεδρεύσει σε σύσκεψη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Διεθνούς, την οποία φιλοξενεί η Κίνα.

Οι επαφές είναι σημαντικές, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, γιατί η Κίνα παίζει και θα συνεχίσει να παίζει έναν καθοριστικό ρόλο σε θέματα που αφορούν την ανθρωπότητα. Και τα θέματα αυτά είναι η διεθνής οικονομική κρίση και οι κλιματικές αλλαγές σε συνδυασμό με την πράσινη ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έχει πάρει δυο πρωτοβουλίες που αφορούν στη διαμόρφωση μιας προοδευτικής πολιτικής πρότασης, τόσο σχετικά με τη διεθνή οικονομική κρίση, όσο και με τις κλιματικές αλλαγές και την πράσινη ανάπτυξη. Στόχευση και κατάληξη αυτών των πρωτοβουλιών, πρόσθεσε είναι η δημιουργία μιας ανθρώπινης κοινωνίας.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς παρακάθησε σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα) σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε προς τιμήν του ο υπουργός Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας Γουάνγκ Γιάρουι. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε χώρους οι οποίοι συμμετέχουν σε προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος, όπως το πράσινο κτίριο του Πανεπιστημίου Τσίνγκουα και το εργοστάσιο τσιμέντου του Πεκίνου Jinyu Group.

Το βράδυ (ώρα Πεκίνου)ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον αντιπρωθυπουργό της Κίνας Li Keqiang. Στις συναντήσεις του με τα ηγετικά στελέχη του κομμουνιστικού κόμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο κ. Παπανδρέου συζήτησε θέματα που αφορούν τη σχέση του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας με τη σοσιαλιστική διεθνή, σχέση την οποία ο κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζει εταιρική συνεργασία για στρατηγικά θέματα. Συζήτησε επίσης θέματα διμερών σχέσεων του κομμουνιστικού κόμματος Κίνας με το ΠΑΣΟΚ, καθώς και θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Κίνας.

Σημειώνεται ότι το κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας δεν είναι μέλος της σοσιαλιστικής Διεθνούς, αλλά έχει μια στενή σχέση συνεργασίας και δραστηριοποιείται στις επιτροπές της Διεθνούς που ασχολούνται με τη βιώσιμη ανάπτυξη, την παγκόσμια οικονομική κρίση και τα θέματα διεθνούς αφοπλισμού.

Ερωτηθείς σχετικά με τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου απάντησε με χιούμορ ότι θα δώσει την απάντηση, ύστερα από διαβούλευσή του με τον Κομφούκιο.

Αύριο Παρασκευή ξεκινούν οι εργασίες της επιτροπής περιβάλλοντος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ενώ το απόγευμα ο κ. Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Χου Ζιντάο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ