Κόσμος
Πέμπτη, 14 Μαΐου 2009 16:51

Πακιστάν: 834.000 οι εκτοπισμένοι λόγω των μαχών με τους Ταλιμπάν

Περίπου 834.000 χιλιάδες άμαχοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ του στρατού και των Ταλιμπάν μετά από μία μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση των κυβερνητικών δυνάμεων στην κοιλάδα Σουάτ και στα περίχωρά της στο βορειοδυτικό Πακιστάν.

Περίπου 834.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ του στρατού και των Ταλιμπάν μετά από μία μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση των κυβερνητικών δυνάμεων στην κοιλάδα Σουάτ και στα περίχωρά της στο βορειοδυτικό Πακιστάν, ανακοινώθηκε σήμερα από την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Περίπου 163.000 άτομα που εγκατέλειψαν τις εστίες τους καταμετρήθηκαν από χθες Τετάρτη σε καταυλισμούς που δημιούργησε η κυβέρνηση και διεθνείς οργανισμοί σε γειτονικές με την εμπόλεμη ζώνη περιοχές.

«Μέχρι τώρα έχουν καταμετρηθεί περί τα 834.000 άτομα που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους σε μία μαζική μετακίνηση» δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Αντόνιο Γκουτέρες,επικεφαλής της Υπάτης Αρμοστείας, επισκεπτόμενος ένα από τους καταυλισμούς,το στρατόπεδο Γιαρ Χουσέιν, στην περιοχή Σουάμπι.

«Το Πακιστάν γνωρίζει μία περίοδο δύσκολη, η διεθνής κοινότητα πρέπει να βοηθήσει. Δεν μπορώ να δώσω στοιχεία αλλά έχουν ανάγκη από μεγάλη βοήθεια» είπε.

Ο στρατός εξαπέλυσε στις 26 Απριλίου μία μεγάλη επιχείρηση στις περιοχές Μπουνέρ και Κάτω Ντιρ και στη συνέχεια επέκτεινε τις επιχειρήσεις του στην γειτονική κοιλάδα Σουάτ η οποία βρίσκεται στα χέρια των Ταλιμπάν που συνδέονται με την Αλ Κάϊντα εδώ και δύο χρόνια.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο