Πολιτική
Παρασκευή, 15 Μαΐου 2009 10:28

Στη μάχη των Πανελληνίων 90.000 υποψήφιοι

Στη μάχη των Πανελληνίων ρίχτηκαν σήμερα οι περίπου 90.000 υποψήφιοι, αρχίζοντας με το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας γενικής παιδείας. Tο Λύκειο Μοσχάτου και 38ο Βαθμολογικό Κέντρο επισκέφθηκε ο υπουργός Παιδείας. «Είμαστε προετοιμασμένοι για να δουλέψει το σύστημα με τον καλύτερο τρόπο». Στις 13:30 η ενημέρωση για την πρώτη μέρα των εξετάσεων από τη γ.γ. του υπουργείου.

Στη μάχη των Πανελληνίων ρίχτηκαν σήμερα οι περίπου 90.000 υποψήφιοι, αρχίζοντας με το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας γενικής παιδείας.

Από φέτος η εξέταση του μαθήματος τροποποιείται, καθώς αλλάζει ο συντελεστής βαρύτητας της παραγωγής κειμένου που ζητείται από τους υποψηφίους, μειώνεται δηλαδή κατά 10 μονάδες (θα βαθμολογείται με 40) στην εκατοντάβαθμη κλίμακα, ενώ αντίστοιχα αυξάνεται η βαρύτητα των ασκήσεων (εφ εξής θα βαθμολογούνται με 35 μονάδες).

Ο υπουργός Παιδείας ¶ρης Σπηλιωτόπουλος επισκέφθηκε το Λύκειο Μοσχάτου και 38ο Βαθμολογικό Κέντρο και ευχήθηκε στα παιδιά καλή επιτυχία, επισημαίνοντας ότι ολόκληρος ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας βρίσκεται σε ετοιμότητα για την άψογη διεξαγωγή των εξετάσεων.

«Σήμερα -τόνισε ο υπουργός- δεν δοκιμάζεται μόνο η μαθήτρια ή ο μαθητής που δίνει εξετάσεις, δοκιμάζεται και η οικογένειά του και χρειάζεται δύναμη, χρειάζεται κουράγιο». «Και είναι σαφές ότι τα παιδιά πρέπει να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, χωρίς άγχος, με απόλυτη ηρεμία, με αυτοπεποίθηση. Πράγματι ξέρω - γιατί κι εγώ έδωσα αυτές τις εξετάσεις - ότι είναι μέρα πάρα πολύ δύσκολη για τα περισσότερα παιδιά τα οποία έχουν πράγματι δοκιμαστεί και έχουν τεράστιο άγχος γιατί σήμερα πρέπει να δώσουν ό,τι καλύτερο μπορούν από τη δοκιμασία την οποία έχουν περάσει το προηγούμενο διάστημα», σημείωσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος και πρόσθεσε:

«Πρέπει όμως πάντοτε να θυμόμαστε ότι, βεβαίως είναι πάρα πολύ σημαντική αυτή η μέρα, γιατί θα μας δώσει τη δυνατότητα στους περισσότερους και στις περισσότερες να τους δούμε να περνούν το κατώφλι της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, άρα να έχουν ένα καλύτερο επιστημονικό και επαγγελματικό μέλλον, όμως παράλληλα δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι η ζωή είναι ένας κύκλος και η σημερινή μέρα δεν είναι παρά μόνο μια ευκαιρία που η ζωή μας δίδει. Η ζωή είναι ένας κύκλος ο οποίος θα δώσει πάρα πολλές ευκαιρίες ίσης αξίας και γι’ αυτό ακριβώς θα πρέπει, με απόλυτη αυτοπεποίθηση και ηρεμία, να αντιμετωπιστεί και η σημερινή δοκιμασία. Ελπίζω τα θέματα να είναι καλά, ελπίζω όλα να πάνε καλά, εμείς είμαστε προετοιμασμένοι πράγματι για να δουλέψει το σύστημα με τον καλύτερο τρόπο και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα δούμε μετά από κάποιο καιρό πάρα πολλούς ευτυχισμένους νέους και νέες γιατί θα περνούν στο Πανεπιστήμιο όπως ήταν το όνειρό τους».

Ερωτηθείς εξάλλου, αν θα είναι στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, ο κ. Σπηλιωτόπουλος παρατήρησε: «Σήμερα είναι πολύ σημαντική ημέρα, όπως πολύ σημαντική είναι αυτή η περίοδος διότι, μετά από τόσα πολλά χρόνια, γίνεται μια αξιόλογη προσπάθεια για να συνεννοηθούμε -και συνδικαλιστικοί φορείς και εκπρόσωποι των πολιτικών δυνάμεων- μέσω του διαλόγου σε ένα Εθνικό Σχέδιο για την Παιδεία. Οπότε, αυτό το τόσο σημαντικό δε θα ήθελα να το φορτίσουμε με διάφορα σενάρια, τα οποία μπορεί να έχουν την ίδια αξία ή μεγάλη αξία για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή για την κοινωνία, όμως αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή, η δουλειά μας, είναι ακόμη πιο σημαντική».

Στις 13:30, η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Νίκη Γκοτσοπούλου θα ενημερώσει τον Τύπο για την πρώτη μέρα των Πανελληνίων Εξετάσεων.

Οι φετινές εξετάσεις θα διαρκέσουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά και θα ολοκληρωθούν στις 13 Ιουλίου, καθώς έχουν προστεθεί δύο νέες κατηγορίες υποψηφίων.

Οι λύσεις των θεμάτων αργότερα στο www.naftemporiki.gr